BITKA ZA ŽIVOT

Ljetos su joj dali dva i pol mjeseca, ona se ne predaje

Na onkologiji riječkog KBC-a 19-godišnja gimnazijalka trenutno se oporavlja od posljedica kemoterapije

RIJEKA - Ima samo 19 godina, sve donedavno pripremala se za završnu godinu školovanja u riječkoj sušačkoj gimnaziji, nosila modne revije i živjela punim plućima. Sve to prekinula je dijagnoza jednog od najzloćudnijih karcinoma i katastrofična prognoza liječnika. Mlada je djevojka Vivien Kasalović koja na onkološkom odjelu riječkog KBC-a upravo vodi tešku bitku za život. Uz nju je neprestano majka koja je u potresnom pismu uputila apel za pomoć kako bi kćeri omogućila liječenje u specijaliziranim europskim klinikama.

‘Govorili da joj nije ništa’

- Nakon osam mjeseci odlaženja na Hitnu pomoć, specijalističkih pregleda koji su završavali zaključkom da joj nije ništa, mojem je djetetu dijagnosticiran Ewing/Pnet kancer sarkom na 11 rebru. Završila je na intenzivnoj skrbi i liječnici su joj dali dva i pol mjeseca života - počinje priču o grčevitoj borbi za život svoje kćeri Riječanka Ljiljana Bužančić-Kasalović dok stojimo pred ulazom u zgradu riječke onkologije.

Njezina 19-godišnja gimnazijalka trenutno se na onkologiji riječkog KBC-a oporavlja od posljedica kemoterapije, a kako je od postavljanja dijagnoze prošlo više od pet mjeseci, Vivian i njezina majka dobile su prvu bitku. No, borba s opakom bolešću još traje.

Altenativna terapija

S hrabrom djevojkom, na kojoj odmah primijetite prekrasne plave oči, susreli smo se u bolesničkoj sobi, no zbog upravo primljene terapije, unatoč želji, nije mogla razgovarati s nama. Iako su Vivien i njezina majka to htjele, liječnici nam nisu dopustili ni fotografiranje.

- Vivien je imala strašne bolove jer je tumor pritiskao živac. Kažu mi da je to što je pretrpjela moja kći druga bol po snazi koju čovjek može osjetiti. Kada joj je lani krajem srpnja konačno dijagnosticiran Ewingov sarkom , na svim su joj našim klinikama dali samo koji mjesec života. No, nadu sam pronašla u alternativnoj medicini - rekla je majka.

Vivien je primala aletrnativnu terapiju talijanskog onkologa, a na zagrebačkom Jordanovcu je i operirana. Stanje joj se popravljalo i djevojka se gotovo četiri mjeseca osjećala dobro.





- U studenom joj je u Splitu napravljen pet-CT nalaz koji je pokazao da je situacija s pleurom (plućnom ovojnicom) katastrofalna. Ipak, Vivien se još osjećala dobro. U Rijeci je krenula na kemoterapiju, no zbog njezinih posljedica nije mogla primiti planiranu novu dozu i sada je na liječenju, tu u riječkom KBC-u - objašnjava majka koja kontaktira specijalizirane klinike u Bologni i Grazu, gdje bi Vivien trebala nastaviti liječenje. Ona se, kao ni njezina majka, ne želi predati.

Druženja s prijateljima

Da je Vivien borac, govori nam i njezina sestrična Lorena Smolčić koja joj je i velika podrška.

- Prije samo desetak dana Vivien je poželjela otići u kazalište. Bio je to naš lijepi, zajednički izlazak. Svaki trenutak, kada joj je malo bolje, druži se s prijateljima, a premda ne znam odakle joj snaga, odlazi i u školu kako bi odradila što više školskih obaveza - rekla je Lorena.

Ona kaže i kako je Vivien najteže palo to što joj je opaka dijagnoza postavljena baš pred odlazak na maturalno putovanje u Španjolsku. Kao i svi maturanti, Viven razmišlja o nastavku školovanja. Želje su joj bile veterina, psihologija, a zadnja je odluka medicina. I to je dokaz da se ne predaje.





Pomozite skupiti novac za liječenje

Odlazak na toliko željeno liječenje u Bolognu ili Graz, u specijalizirane klinike gdje bi nada u uspješno liječenje bila daleko veća, trošak je koji Vivienina obitelj ne može sama podnijeti.

Majka, sestrična i prijateljice zato su pokrenule humanitarnu akciju kojom će pokušati prikupiti potreban novac.

U riječkoj Dvorani mladosti 25. veljače održat će se humanitarni koncert poznatih klapa, a otvoreni su i računi u Erste&Steiermärkische banci.

Broj žiroračuna je 2402006-1031262160, poziv na broj 3101807351, a broj tekućeg 2402006-1031262160 s pozivom na broj 3205505964.









EWINGOV SARKOM: Rijetka i vrlo teška zloćudna bolest

Ewingov sarkom je rijetka, ali na žalost vrlo teška zloćudna bolest, koja najčešće napada kosti ali i meka tkiva, kaže prof.dr. Miroslav Samaržija, voditelj postintenzivne njege u Klinici za plućne bolesti Jordanovac. Dodaje da je lokacija u blizini pluća još ijeđa, a terapija je uglavnom kirurško odstranjenje tumora i klasična kemoterapija.

Ni jedan novi lijek za zloćudne bolesti, na žalost, nije učinkovit kod Ewingova sarkoma koji se nerijetko nakon odstranjenja vraća, pa se zato i primjenjuje klasična kemoterapija, kaže prof. dr. Samaržija. Ova vrsta tumora najčešće se javlja u mlađoj dobi, i to češće kod dječaka nego kod djevojčica. Konačna dijagnoza dobiva se nakon biopsije uklonjenog tumora. Stručnjaci naglašavaju da prognoza liječenja ovisi o tome je li se bolest proširila na udaljene dijelove tijela, gdje je primarni tumor i koliko je veliki. Nešto veći uspjeh u liječenju postiže se kod djece mlađe od 15 godina. G. Jureško





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:45