IZBORI EU

Ljevica rascijepljena na SDP, Pametno, Start...HDZ po mandate ide sam

Predsjednica je jučer raspisala izbore i odredila nedjelju 26. svibnja kao dan održavanja izbora
Andrej Plenković, Anka Mrak Taritaš i Davor Bernardić
 CROPIX

Za šezdeset dana građani Hrvatske birat će svoje nove zastupnike u Europskom parlamentu na petogodišnji mandat - predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer je raspisala izbore i odredila nedjelju 26. svibnja kao dan održavanja izbora.

Stranke i nezavisni solo igrači imaju rok od dva tjedna da prijave svoje liste Državnom izbornom povjerenstvu, a nekima od njih to će biti samo formalnost - jer su izborni žetoni već podijeljeni.

Još se ne zna kako će proći nadmetanje unutar HDZ-a koji ima šanse osvojiti najviše mandata. Premijer Andrej Plenković otkrio je samo da je prezentiran radni nacrt programa HDZ-a za izbore za EP, koji bi trebao biti i formalno usvojen na sjednici Središnjeg odbora. HDZ će, kako stvari stoje, po mandate ići sam. Izvjesno je da na listi neće biti Ivana Maletić, a tko će biti od onih koji su se usudili biti oporba Plenkoviću u vlastitim redovima na slučaju Istanbulske konvencije, u HDZ-u još važu.

Dva bloka

Dok na desnici vlada neizvjesnost, stanje na drugom kraju izbornog pola je manje-više poznato. Unatoč tome što razmrvljene liste “jedu” glasove i umanjuju šansu za pobjedu, do ujedinjenja ljevice nije došlo, pa čak ni u dva glavna bloka - SDP-u nasuprot svih onih koji se deklariraju lijevo, ali ne žele u isti tabor s Davorom Bernardićem. Ljevica će na izbore rascijepljena u cijelom spektru grupacija: SDP, Amsterdamska koalicija, Pametno, Možemo!-ORaH, Nova ljevica, Start... Među pretendentima za EU je i sudac Mislav Kolakušić, ali za njega je teško reći gdje ideološki pripada.

SDP, koji se nada da će dobiti tri mandata za nositelja liste, izabrao je europarlamentarca Tonina Piculu, uz poneke glasove zamjerke što su našli mjesto i za bivšu članicu Mirelu Holy. SDP-ovci su se držali zip modela, naizmjenično nižu muškarce i žene, iza Picule ide Biljana Borzan, ali i kriterija da na listi budu i članovi Predsjedništva i predstavnici lokalnih SDP-a.

Prelazak praga

Prva koja je obznanila svoje kandidate bila je Amsterdamska koalicija koja okuplja sedam stranaka (HSS, GLAS, IDS, PGS, HSU, Laburiste i Demokrate). Njihovu listu nosi istarski župan Valter Flego, drugi je Jozo Radoš, treći Zoran Bahtijarević, kraj drže Krešo Beljak i Anka Mrak Taritaš. Amsterdamska na izbore ide uz teret sve izvjesnijeg stečaja Uljanika i sjene što ju je navukla amnezija čelnice GLAS-a Anke Mrak Taritaš za koju se svako malo otkrije da je zaboravila u imovinsku karticu upisati honorare i nekretnine. Unatoč tome, Beljak vjeruje da je Amsterdamska jedna od četiri opcije koje će prijeći prag i biti iznenađenje europskih izbora. “Glasači ne vole bacati glasove - tko ima boljeg kandidata od liječnika Zorana Bahtijarevića?” kaže Beljak.

Iako je Beljak zvao Daliju Orešković da se priključi njihovu savezu sa svojom strankom Start, ona je to odbacila smatrajući da se tek treba profilirati sama. Ključnu dvojbu kako joj kotiraju dionice na političkom tržištu Dalija Orešković iskušat će na euroizborima mimo Amsterdamske i mimo stranke Pametno. Premda su se po kuloarima širile informacije kako su propali dogovori s Bojanom Glavaševićem, te je glasine odbacila te je potvrdila Jutarnjem da će Glavašević biti na listi. “Moramo jačati koalicijski potencijal i uzeti glasove SDP-ova biračkog tijela”, rekla nam je Dalija Orešković i najavila skoro listu.

Slaganje lista

Nedavno osnovana politička platforma Možemo!, koja je okupila Tomislava Tomaševića, vijećnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, glumce Uršu Raukar i Vilija Matulu, imat će zajedničku listu s Novom ljevicom i ORaH-om koju će otkriti, kaže profesorica Danijela Dolenec, krajem tjedna. HNS, koji će uskoro otkriti koliko ih je koštao savez s HDZ-om nakon zaklinjanja da ga neće biti, ide sam.

Vodi ih međimurski župan Matija Posavec. Uz njega su i predsjednica pulskog HNS-a Kristina Bulešić te saborski zastupnik Stjepan Čuraj. Mostovci koji su najavili da će im čelnik Božo Petrov biti prvi na listi, danas će, rekao nam je politički tajnik Nikola Grmoja, otkriti kako su složili listu.

“Nema Amsterdamske koalicije za desnicu. Nema koalicije čija je jedina funkcija da se propali političari održe na životu”, kaže Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) i s indignacijom odbija ideju “takozvanog ujedinjenja takozvane desnice”. Njemu, kaže, “postojeći savezi sliče na savez otpisanih i ocvalih političkih zvijezda. Čekamo HDZ-ovu listu pa ćemo se prilagoditi”, zaključio je Hasanbegović.

Birači mogu glasati samo jedanput

- Birači mogu glasati samo jedanput i samo za jednu listu kandidata, ali na listiću mogu označiti i jednog kandidata kojem daju prednost pred ostalim kandidatima na listi koju su izabrali

- Broj zastupnika smanjuje se izlaskom Velike Britanije iz EU pa će neke zemlje dobiti više zastupnika, među njima i Hrvatska koja bi ih trebala imati 12 umjesto 11

- Birači za neovisne liste trebaju prikupiti najmanje 5000 potpisa

- Prijedlozi lista moraju se predati Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije dva tjedna od dana raspisivanja izbora

- Birači biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasovanju u jednoj izbornoj jedinici

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:37