NESLAGANJA U HDZ-U

LJUDI IZ VRHA HDZ-a BLISKI MILIJANU BRKIĆU INZISTIRAJU 'Ne postoji frakcija protiv predsjednika stranke!'

Milijan Brkić
 Goran Mehkek / CROPIX

“Nema govora o desnoj frakciji u HDZ-u, pogotovo ne onoj koju bi vodio Milijan Brkić”, tvrdi nekoliko visokopozicioniranih članova stranke bliskih Plenkovićevom zamjeniku, nakon maratonske sjednice Predsjedništva na kojoj se raspravljalo o Istanbulskoj konvenciji. “Brkić je uostalom Andreju Plenkoviću na vrijeme dao na znanje da se protivi ratifikaciji.”

Naši izvori kažu da je zamjenik šefa HDZ-a još prije mjesec dana na društvenim mrežama napisao zbog čega smatra da zastupnici HDZ-a ne trebaju glasati za ratifikaciju. Svoje argumente iznio je i u direktnom razgovoru s Plenkovićem uoči sjednice Predsjedništva, na kojoj je mnogo opširnije govorio o svojim razlozima zašto ne prihvaća ratifikaciju.

“Međutim, nema ništa od urote i dojam je da teze o frakciji plasiraju oni koji su bliži šefu stranke”, tvrdi jedan član Predsjedništva koji navodi da je sam Brkić kolegama govorio da nikoga nije nagovarao kako se odnositi prema ratifikaciji, nego je i Plenkoviću iznio svoje mišljenje. “Isto tako potpuno su neosnovane tvrdnje da je ovo pokušaj kruga oko Milijana Brkića da ruši Plenkovića kao predsjednika HDZ-a, a onda i premijera. Od toga u ovom času nema zaista ništa”, kaže naš sugovornik, demantirajući i da se radi o sprezi Brkića i Ivane Maletić.

Javna polemika

Krug oko zamjenika predsjednika stranke kaže da inače nije Brkićev stil javno polemizirati sa šefovima, pa to nije činio ni za vrijeme Tomislava Karamarka. “On ga je osobno upozorio na stvari s kojima se ne slaže, a tako je učinio i ovaj put s Plenkovićem.”

Međutim, da u HDZ-u postoji sve više nezadovoljstva, nitko ne demantira. Mnogi ugledni članovi stranke nisu s odobravanjem dočekali predsjednikove riječi da samo Plenković može rušiti Vladu, a onda polovica koji su bili na sastanku vrha stranke više ne bi bili tu. “To je bahata izjava i mnogi u stranci misle da ne koristi Plenkoviću. Nezadovoljstvo su iskazali i neki ministri”, kaže naš sugovornik koji je ujedno i član Predsjedništva. Posebno se apostrofiraju kao argumentirani istupi Mire Kovača i Tomislava Tolušića, prema kojem je navodno Plenković bio dosta grub.

Kada je riječ o pismu Ive Davora Stiera, ono je dočekano uz mnogo nezadovoljstva u Plenkovićevom krugu. Ipak, procjena je da se u ovom trenutku neće ništa dramatičnije dogoditi ako sam Stier već nema neku drugu ambiciju za novo radno mjesto. Druga je stvar što slijedi kada bude usvojen stranački statut i provedeno glasanje po principu “jedan član, jedan glas”. “Tada će se tek znati pravo raspoloženje članova stranke, a sigurno je da bi u tom slučaju i Plenković imao protukandidata”, kaže naš sugovornik.

Utjecaj na terenu

Odnos Plenkovića i Brkića nije u ovom trenutku u fokusu, a suradnici jednog i drugog kažu da je on korektan, s time da zamjenik šefa stranke ima jači utjecaj na terenu. “Nezadovoljstvo načinom kako se ide u ratifikaciju Istanbulske konvencije pokazuju posljednjih dana i mnogi ‘obični’ članovi stranke, a sigurno je da na bazu ima velik utjecaj i sam Brkić. Dolaze i mailovi u središnjicu u kojima se upozorava na oprez, kako se ratifikacija ne bi obila o glavu samoj stranci.”

Reakcija Tomislava Karamarka nije nikoga previše uzbudila u HDZ-u. “On samo želi neki prostor za vlastitu promociju, ali njega nema ni oko Istanbulske konvencije”, složno tvrde svi s kojima smo razgovarali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:55