PITANJE ABORTUSA

'LOBIJI PROTIV POBAČAJA IMAJU NOVI NAČIN ŠIRENJA SVOJIH IDEJA U HRVATSKOJ' Ugledni Guardian objavio veliki članak o konzervativnim stremljenjima u RH

Ilustracija
 Regis Duvignau / REUTERS

Britanski The Guardian pozabavio se u srijedu u poduljem članku koji je producirala Balkanska istraživačka mreža BIRN jačanjem konzervativnog pokreta u Hrvatskoj i njegovim utjecajem na borbu protiv pobačaja.

U fokusu članka je web stranica klinikazapobacaje.com, iza koje, kako je na njoj navedeno, stoji udruga Vigilare. Ta se stranica bavi propagiranjem ideje o neobavljanju abortusa, a u rubrici 'Kontakt' posjetitelje upućuje na Centar za pomoć trudnicama pro-life udruge 'Djetešce na sunašce' te na udrugu 'Betlehem-Zagreb', koja na pet lokacija u Hrvatskoj ima objekte za smještaj trudnicama koje zbog obiteljskih ili financijskih okolnosti razmišljaju o abortusu.

Za spomenutu se web stranicu navodi da samo na prvi pogled djeluje kao mjesto koje nudi informacije ženama o proceduri pobačaja, no zapravo je riječ o 'nacionalnoj kampanji usmjerenoj na obeshrabrivanje žena od prekida trudnoće'.

Iz toga se izvlači i zaključak, naveden u naslovu članka, da su lobiji protiv pobačaja pronašli nove načine na koji šire svoju poruku.

U ostatku članka govori se o stigmatizaciji žena koje se odlučuju na abortus i posljedičnom radikalnom porastu broja pobačaja 'zbog medicinskih razloga'. Spominje se i priziv savjesti na koji se poziva izvjestan broj doktora u Hrvatskoj zbog čega je dodatno otežano obavljanje pobačaja.

Navedene su i konzervativne tendencije u hrvatskom društvu od dolaska Oreškovićeve Vlade te se u tom kontekstu spominje i 'Hod za život' te činjenica da je u njemu sudjelovala i supruga tadašnjeg premijera. Spomenute su i aktivnosti molitvenih zajednica pred bolnicama u kojima je moguće obaviti pobačaj.

- Pravo na pobačaj sada je pod izravnom prijetnjom, što je odraz događaja u Poljskoj u kojoj su samo masovni prosvjedi u listopadu spriječili parlament da uvede gotovo potpunu zabranu abortusa, navodi se u Guardianovu članku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:04