KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

LOKALNI STOŽERI Čak 11 županija bez novooboljelih, u Splitu 5 slučajeva, u Zagrebu 6: Zaražena žena iz N. Zagreba uhvaćena kako krši mjere izolacije

 
Ilustracija
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Županijski stožeri objavljuju nove podatke o broju novozaraženih u svojim županijama.

U Hrvatskoj je, prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, ukupno potvrđena 1881 osoba zaražena koronavirusom, a 771 osoba je ozdravilo. Dosad je preminulo 47 osoba.

Istra i danas bez novozaraženih

Istra je i danas bez novozaraženih koronavirusom. Ispitano 55 uzoraka brisa i svi su negativni.

Izliječene su četiri osobe, što čini ukupno 66 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji.

Tijekom jučerašnjeg dana, terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula, uzeto je 30 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19).

Istovremeno, istarska policija zabilježila je u Poreču slučaj opetovanog kršenja mjera samoizolacije, po treći put, dok su za još dvije osobe policijski službenici u Umagu utvrdili da po drugi put krše mjeru samoizolacije, izvijestila je u utorak istarska policija

- S obzirom na broj osoba koje se nalaze u samoizolaciji na području naše županije, vidljivo je da se tek mali broj njih ne pridržava uputa epidemiologa te izlazi iz svog doma i ostvaruje socijalne kontakte s drugim osobama iako je to strogo zabranjeno - izvijestila je glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović.

Dodala je kako je odgovornost osoba koje su u samoizolaciji ključna da se nastave dobri trendovi te da se spriječi daljnje širenje zaraze Covidom-19.

Šest novozaraženih u Zagrebu

U Zagrebu je šest novih slučajeva zaraze u zadnja 24 sata.

Policija je zatekla 10 osoba koje su kršile mjere samoizolacije. Također, ženska osoba s područja Novog Zagreba napuštala je izolaciju iako je znala da je pozitivna na koronavirus.

Pet zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 165 obrađenih testova još je pet osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita dvije i Makarske tri.

Među novooboljelim osobama troje su zdravstvena djelatnika i to dvoje iz doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj te jedna magistrica farmacije. Dvije osobe su iz samoizolacije.

Hospitalizirano je 98 osoba.

Sedam osoba nalazi se na respiratoru i to pet iz Splitsko dalmatinske županije i dvije iz Šibensko kninske županije.

Usporen rast broja oboljelih u Osječko-baranjskoj županiji

Na području Osječko-baranjske županije nastavlja se trend usporenog linearnog rasta broja oboljelih. Tijekom 24 sata jedna je osoba novopozitivna, a riječ je o osobi iz mjesta Beketinci koja je bila u samoizolaciji i zbog dobrog općeg stanja nije bilo potrebe za hospitalizacijom. U protekla 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije na koronavirus testirano je 56 osoba s područja Osječko-baranjske županije.

Ukupan broj do sada zaraženih koronavirusom na području naše županije iznosi 111. I dalje je od toga pet medicinskih djelatnika, a još uvijek se samo jedan medicinski djelatnik nalazi u samoizolaciji. Bilježimo i jednu novoizliječenu osobu u odnosu na jučer, a u KBC Osijek trenutno je hospitalizirano 18 osoba.

U samoizolaciji se danas nalazi 136 osoba, jedna više nego jučer, no nema novih kontakata oboljelih koji su stavljeni u samoizolaciju.

Policijska uprava osječko-baranjska zaprimila je 6 dojava građana o kršenju samoizolacije od čega su potvrđena dva krštenja i to u Osijeku i Belišću. 11 osoba s popisa osoba u samoizolaciji obišli su samoinicijativno te utvrdili još jedno kršenje u Belišću.

Jučer je na snagu stupila i Odluka o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Osječko-baranjske županije čime je omogućeno kretanje stanovništva unutar županije bez propusnice. U skladu s tim, Policijska uprava osječko-baranjska propusnice više ne provjerava na privremenim punktovima između gradova i općina nego na 7 stalnih nadzornih punktova na granicama županije. Obavljeno je ukupno 2.297 provjera, 1.875 na ulazu i 1.705 na izlazu iz županije te su dvije osobe zatečene bez valjane propusnice.

- Ukidanje propusnica između gradova i općina unutar naše županije kao i popuštanje pojedinih mjera koje smo zatražili i koje nacionalni stožer razmatra korak je naprijed prema normalizaciji života na području cijele Hrvatske. Nacionalni stožer i Vlada RH izvrsno koordiniraju borbu protiv koronavirusa, a građani su ti koji pridržavanjem propisanih mjera također utječu na rezultate. Nastavimo li se odgovorno ponašati, neće biti potrebe za novim pooštravanjem mjera. Stoga zahvaljujem svima i molim vas za još malo strpljenja jer smo na dobrom putu – poručio je župan Ivan Anušić.

Zaražena djelatnica Ortopedske bolnice u Biogradu

Od jutros imamo jednu novozaraženu osobu na području Zadarske županije tako je ukupan broj pozitivnih na koronavirus od početka epidemije na našem području 82, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite, piše Zadarski.hr.

Novozaražena osoba djelatnica je Ortopedske bolnice u Biogradu.

U Općoj bolnici u Zadru liječi se šest osoba, a u biogradskoj bolnici sedam lakših pacijenata. Nitko od pacijenata nije na respiratoru.

Aktivan nadzor provodi se nad 426 pacijenata, a istekao je za 2097 osoba.

Dva nova slučaja zaraze u Primorsko-goranskoj županiji

Ravnatelj nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović rekao je za N1 televiziju da Rijeka danas broji dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o osobama iz samoizolacije.

Potvrđena zaraza kod osobe iz Drniša

Na području Šibensko-kninske županije u utorak je, nakon tri dana bez novih slučajeva zaraze koronavirusom, zabilježen novi slučaj na području Drniša, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Riječ je o osobi s područja Grada Drniša koja je bliski obiteljski kontakt prethodno oboljele osobe. Od početka epidemije, s današnjim danom, broj zaraženih osoba u Šibensko-kninskoj županiji je 82, a 23 osobe su ozdravile.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 11 osoba i niti jedna nije na respiratoru. Dva pacijenta iz šibenske bolnice se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 381 osoba, od čega je 244 osoba kontakt s oboljelim od COVID-19, a u samoizolaciji je ukupno 323 osobe.

U protekla 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljena je jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije, a provjerom je utvrđeno da nije bilo kršenja navedene mjere.

Nakon što tri dana zaredom nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom na području Šibensko-kninske županije, u utorak je jedan novi zabilježen na području Drniša, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Dvoje zaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji potvrđene su dvije novooboljele osobe od zarazne bolesti Covid-19, obje s područja grada Siska, piše Sisak portal.

Od trideset i dva pacijenata s područja Sisačko-moslavačke županije, dvanaest pacijenata je ozdravilo, te je sada 20 pozitivnih pacijenta na županijskom području.

Pozitivna starija ženska osoba u Varaždinu

U protekla 24 sata na području Varaždinske županije potvrđen je novi slučaj zaraze koronavirusom, ali i tri slučaja oporavka. Time je ukupan broj oboljelih porastao na 34, a ozdravilo je njih 27. Na liječenju u varaždinskoj bolnici nalazi se šest osoba, a jedna se liječi u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu, prenosi Varaždinski.hr.

O posljednje oboljeloj osobi načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin je rekao sljedeće:

- Radi se o starijoj ženskoj osobi koja nije bila pod mjerom samoizolacije, a zbog povišene temperature i respiratornih problema upućena je na testiranje koje je pokazalo da je pozitivna na COVID-19. Posljednje oboljela ima lošu kliničku sliku, ali trenutno nije na respiratoru - kaže Vugrin, a prenosi Varaždinski.hr.

Bez novooboljelih u Zagrebačkoj županiji

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka u 11 sati evidentirane su 124 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije dva dana za redom nema novooboljelih, ali su dvije osobe više izliječene. Tako su do sada ukupno izliječene 23 osobe, a tri su preminule.

Nema novooboljelih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Nema novoobljelih od Covida-19, priopćio je danas Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, piše Dubrovački vjesnik.

– Od 45 testiranih osoba, nemamo niti jednog pozitivnog što je dobro i potvrđuje stabilno stane u županiji – rekao je župan Nikola Dobroslavić i podsjetio na novi režim prometovanja, no podsjetio je na mjere koje su i dalje na snazi.

– Imamo registrirano jedno kršenje samoizolacije, izvjestio je župan Dobroslavić.

Načelnik PU Ivo Pavličević potvrdio je da je od 530 osoba u izolaciji jedna je osoba je prekršila mjere izolacije. Apel i molba za sve osobe u samoizolaciji da se pridržavaju kako bi štitili i svoj život i druge, rekao je Pavličević.

Sedmi dan bez zaraženih u Međimurju

Međimurje ni sedmi dan nema novozaraženih osoba virusom COVID 19. Testirano je ukupno 259 osoba.

U ovom trenutku od ukupno osam oboljelih osoba, četiri su ozdravile, a četiri osobe su pod zdravstvenim nadzorom. Svi su dobrog općeg stanja.

U Virovitičko-podravskoj županiji 22. dan bez novih slučajeva

Na području Virovitičko-podravske županije 22. dan zaredom nema novooboljelih od bolesti Covid-19. U posljednja 24 sata, testirano je 11 uzoraka i svi su bili negativni.

Do sada je, na području Virovitičko-podravske županije, ukupno testirano 249 osoba, od čega je nalaz za njih 247 bio negativan, piše ICV.hr.

– Dvoje pozitivnih supružnika više nema simptome koronavirusa. Ponovno su testirani i ako rezultati budu negativni, oni će se moći vratiti normalnim životnim aktivnostima – kažu iz županijskog Stožera civilne zaštite, prenosi ICV.

Odlične vijesti iz Požeško-slavonske županije

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 21. dan bez novooboljelih osoba, u samoizolaciji se trenutno nalazi 236 osoba.

Ukupno je testirano 175 osoba, te je trenutno 31 uzorak poslan na analizu. Na području županije i dalje su potvrđene samo 3 oboljele osobe.

Jedna oboljela osoba je hospitalizirana, te se dvije nalaze u kućnoj izolaciji.

Troje novooboljelih u Zagorju

Tri su novooboljele osobe na području KRapinsko-zagorske županije, rečeno je na presici županijskog stožera, prenosi Zagorje.com. Dvije osobe su iz Jesenja, a jedan iz Oroslavja.

To znači da je ukupno 125 zabilježenih slučajeva u KZŽ, od čega je sad 119 aktivnih. U prošla 24 sata uzeto je 42 brisa te je dosad uzeto 1110 briseva.

Načelnik Stožera Anđelko Ferek-Jambrek rekao je da budući da se nakon 28 dana osobe smatraju ozdravljenima, sa sutrašnjim danom u KZŽ će biti preko 30 osoba kojima je taj rok prošao, što znači da će se smatrati ozdravljenima, piše Zagorje.com.

Deveti dan zaredom bez novozaraženih u Karlovcu

Već deveti dan zaredom nema zaraženih koronavirusom u Karlovačkoj županiji što pokazuje da je epidemiološka situacija na zavidnoj razini kao i da se građani u najvećem broju pridržavaju svih mjera i uputa koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, piše KAportal.

Ni u Bjelovaru nema novooboljelih

U Općoj bolnici Bjelovar u protekla 24 sata testirano je 30 osoba na koronavirus i za svih 30 osoba nalazi su negativni.

Tako je na području Bjelovarsko-bilogorske županije do sada potvrđeno 10 oboljelih osoba od koronavirusa od kojih je 4 njih izliječeno.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 306 osoba, a Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska u posljednjih 24 sata zabilježila je samo jedno kršenje mjera samoizolacije. Do sada su djelatnici županijske Policijske uprave izvršili kontrolu mjera samoizolacije 2558 puta.

Miran dan i u Ličko-senjskoj županiji

U Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba. Ukupno je 21 osoba pozitivna na COVID-19 od čega 14 pozitivnih osoba je s područja Općine Udbina, 5 s područja Općine Plitvička jezera te 2 iz Grada Novalje.

Nema novih slučajeva u Vukovarsko-srijemskoj županji

Na području Vukovarsko-srijemske županje već sedmi dan nema novih slučajeva zaraze, objavio je županijski Stožer.

Brodsko-posavska županija bez novooboljelih

Peti dan zaredom na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba od bolesti Covid-19. U proteklih 12 dana na području Županije zabilježen je samo jedan slučaj oboljenja.

U Brodsko-posavskoj županiji je do sada zabilježeno ukupno 20 pozitivnih slučajeva od čega je 16 aktivnih te tri osobe koje su ozdravile i jedna preminula osoba. U županijskoj karanteni se trenutno nalazi šest osoba, a drugi županijski karantenski objekt je demobiliziran.

Sve aktivnosti Županijskog stožera kao i drugih dionika u sustavu civilne zaštite odvijaju se u skladu s trenutnim stanjem i potrebama.

Danas je završena isporuka zaštitne opreme brojnim pružateljima socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi, a nastavlja se nadzor nad tim ustanovama od za to imenovanih timova. Tijekom dana preuzimaju se nove količine zaštitne opreme za zdravstvene ustanove te za Županijski stožer civilne zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:24