PRESICE

LOKALNI STOŽERI OBJAVLJUJU NOVE PODATKE O KORONAVIRUSU Na splitskom području čak 23 nova zaražena, dobre vijesti iz Virovitice, Bjelovara i Čakovca

Županijski stožeri objavljuju nove podatke o broju zaraženih koronavirusom
Ilustracija
 Ranko Šuvar / CROPIX

Stožer Virovitičko-podravske županije izvijestio je da osmi dan za redom nema pozitivnih na koronavirus.

- Oboljelih je i nadalje dvoje, oni se nalaze u kućnoj samoizolaciji i više niti nemaju simptome bolesti COVID 19. Do sada je na području naše županije testirano 96 osoba, 94 nalaza su bila negativna.

U posljednja 24 sata, djelatnici Policijske uprave Virovitičko-podravske, na dežurnim punktovima u kontroli prometa zatekli su 3.985 osoba u 3.193 vozila. Od navedenih, njih 14 nije imalo propusnice.

Provjerili su i 21 osobu poštuju li mjere samoizolacije. Svi su bili na svojim adresama - izvijestili su iz Stožera.

U Istri jedan novi slučaj koronavirusa

U Istri je ispitano 32 uzoraka brisa od kojih je 1 pozitivan na koronavirus (COVID-19). Radi se o dolasku iz područja Velike Britanije, a osoba je bila u samoizolaciji.

Troje pacijenata je izliječeno, što čini ukupno 18 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji.

Tijekom jučerašnjeg dana, terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula, uzet je 51 uzorak brisa te su dostavljeni u laboratorij u Zagreb.

Novi slučaj u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je jedna nova osoba iz Vinkovaca pozitivna na koronavirus, a ukupno je 30 oboljelih osoba.

U protekla 24 sata testirano je 34 osoba, sveukupno dosad na području županije 367 osoba. U samoizolaciji na području županije nalazi se 551 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana bilo je dvije prijave o kršenju samoizolacije koje su se utvrdile kao neosnovane.

U objektima za karantenu nalaze se 2 osobe, vozača kamiona trenutno nema. COVID-19 ambulante su imale 7 poziva osoba bez sumnje te su im dani odgovarajući savjeti.

Opća županijska bolnica Vinkovci ima 5 hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji radi blažih simptoma bolesti. I dalje su na COVID-19 pozitivna 3 liječnika, 3 zdravstvenog i 1 nezdravstvenog djelatnika.

Ukupno je 18 liječnika, 37 medicinske sestre i 3 nezdravstvena djelatnika u samoizolaciji.

>

Nema novih slučajeva u Međimurskoj županiji

U Međimurskoj županiji nema novozaraženih osoba. Ukupno je u toj županiji evidentirano šest zaraženih, od toga su dvije osobe izliječene, a preostale četiri osobe dolaze iz iste obitelji.

Kako je Stožer kazao na konferenciji za medije, 11 policijskih službenika je bilo u samoizolaciji, a s današnjim danom u samoizolaciji ostaje samo jedan.

Policija je utvrdila 51 kršenje samoizolacije.

Bjelovarsko-bilogorska bez novih slučajeva

Nakon što su jučer potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, danas nema novozaraženih osoba. Deset osoba je testirano i svi nalazi su negativni.

U toj županiji ukupno je osam osoba zaraženih koronavirusom. Jedna osoba na liječenju je na odjelu za izolaciju u Općoj bolnici Bjelovar , jedna osoba liječi se u Klinici za infektivne bolesti „Dr.Fran Mihaljević“ Zagreb, a šest osoba je u samoizolaciji.

Do sada je u Općoj bolnici Bjelovar na koronavirus testirano 129 osoba.

459 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Dva nova slučaja koronavirusa u Zadarskoj županiji

Na području Zadarske županije još su dvije osobe pozitivne na koronavirus pa je ukupan broj oboljelih u ovome trenutku 61, izvijestio je zadarski Stožer civilne zaštite.

Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 9 osoba od kojih je 4 na respiratoru i njihovo je stanje nepromijenjeno.

Stanje pacijenta koji je pri padu zadobio teške tjelesne ozljede je stabilno.

Iz Opće bolnice Zadar u Ortopedsku bolnicu u Biogradu prebačena su 3 pacijenta, tako da je u tamošnjoj bolnici sada 7 osoba sa lakšim simptomima.

U tijeku je zdravstveni nadzor nad 783 osobe u samoizolaciji, a završenih nadzora je 1401.

Posljednja 24 sata policija je izvršila 368 provjera osoba u samoizolaciji kojom prilikom nisu utvrđena kršenja mjere.

Tijekom nadzora jučer su zatečena otvorena dva ugostiteljska objekta koja su kršila zabranu rada, u Dragama i Biogradu. U unutrašnjosti su se nalazili gosti kojima se posluživalo piće. Vlasnicima ugostiteljskih objekata bit će izdan prekršajni nalog na iznos od 5.000 kuna.

Jedan novi slučaj u Osječko-baranjskoj županiji

U odnosu na srijedu broj oboljelih od COVIDA-19 u Osječko-baranjskoj županiji povećan za jednu osobu. Ukupno su, dakle, od početka pandemije u ovoj županiji zaražene 102 osobe, a za njih četiri je potvrđeno da su izliječene.

- Testirano je 166 uzoraka, od kojih je jedan pozitivan. U KBC-u Osijek četiri osobe su na respiratoru, a jedan je pacijent skinut s njega jer mu se stanje poboljšalo.

Imamo i četvero medicinskih djelatnika koji su pozitivni, a 21 medicinski djelatnik u KBC-u je u samoizolaciji - rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić, koji je izrazio zadovoljstvo trendovima.

- Imali smo preko 1000 u samoizolaciji, sada smo na 301. Nemamo veliko povećanje broja zaraženih, imamo smanjenje onih koji su u samoizolaciji i koji su na respiratoru. To je dobro, no i dalje se moramo držati svih naputaka i mjera kako bismo bili u ovakvom trendu - kazao je Anušić, koji se osvrnuo i na stanje na Klinici za infektologiju, a nakon što je potvrđeno da je prof. dr. sc. Ljiljana Perić, v.d. predstojnica ove Klinike pozitivna na COVID-19.

- Situacija na Klinici za u KBC-u je u potpunosti pod kontrolom. Žao nam je što je naša dr. Perić pozitivna, ali to je samo dokaz angažmana, ali i žrtve i rizika medicinskih djelatnika. Oslabljeni smo što je oboljela i želimo joj brz oporavak, ali Infektologija normalno funkcionira, a i dr. Perić i dalje na svoj način pomaže u borbi protiv ove pandemije - istaknuo je Anušić, koji se osvrnuo i na otvaranje tržnica.

- Tržnice su počele raditi i to je odlična stvar. Poštuju se mjere. Istina, imamo i naputak da se kupci od prodavača ograde pleksiglasom, što za sada nije moguće realizirati u roku od dan-dva, ali radi se i na tome, prilagođavamo se svemu.

Vraćamo tržnice u život i proizvode domaćih proizvođača našim kupcima - rekao je Anušić, poručivši za kraj kako uskoro očekuje i pozitivan odgovor Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske na zahtjev Stožera Osječko-baranjske županije da se dopusti 'okrupnjavanje' jedinica lokalne samouprave oko gradova, a vezano za izdavanje e-propusnica.

Dva nova slučaja u Zagrebačkoj županiji

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka 09.04. 2020. do 11:00 sati evidentirano je 97 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o 2 osobe više. Do sada je izliječeno 11 osoba, a dvije su preminule.

U Primorsko-goranskoj jedna novooboljela osoba

U Primorsko-goranskoj županiji jedna je novooboljela osoba u posljednja 24 sata, javlja Kanal RI . Riječ je o povratniku iz inozemstva odnosno iz Amsterdama koji je dovezen avionom te je bio u samoizolaciji.

Trenutno je tako 47 zaraženih koronavirusom u PGŽ, a 13 osoba je ozdravilo. Situacija je i dalje pod kontrolom u županiji. Rekao je za Radio Rijeku načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ Marko Boras Mandić koji je ponovio i preporuku stožera o nošenju zaštitnih maski.

Tri slučaja u Krapinsko-zagorskoj

Načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek istaknuo je da je na području Krapinsko - zagorske županije dosad evidentirano ukupno 88 osoba pozitivnih na koronavirus sa prebivalištem na području županije.

„U odnosu na dan ranije, sa današnjim danom novoevidentirane su 3 osobe; 2 iz Krapine i 1 iz Desinića. Nalaze čeka 11 osoba, od kojih 9 u samoizolaciji kod kuće. Dosad su uzeti uzorci od 490 osoba“, rekao je načelnik Stožera Ferek – Jambrek te dodao da je dosad ozdravila 1 osoba, a 1 preminula.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da je jedan liječnik (sa prebivalištem u Zagrebu) iz bolnice COVID-19 pozitivan te je ponovio da je u sklopu bolnice organiziran COVID-19 odjel. „Trenutno na COVID odjelu leži 13 pacijenata, a 11 pacijenata na tzv. trijažnom odjelu čeka rezultate testiranja.

Trenutno nema COVID pozitivnih pacijenata na respiratoru. Liječnici na COVID odjelu izmjenjuju se na način da 14 dana rade, a 14 dana su kod kuće.

Nakon odrađenog 14. dana jedan naš liječnik je testiran, i ispalo je da je pozitivan. Osjeća se dobro, temperature nema. Iz tog razloga je 8 naših liječnika i 8 medicinskih sestara u samoizolaciji“, rekao je Vančina te dodao da su na Odjelu pedijatrije dvije izolacijske jedinice, kroz koje je prošlo 9 mališana, čiji testovi su bili negativni.

Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Dr. Ivan Lipovac rekao je da je na području županije 657 osoba u samoizolaciji, dok je ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju dr. Davor Gredičak istaknuo da je 2 zdravstvenih djelatnika bolnice pozitivno, da su svi njihovi kontakti u samoizolaciji te da je 5 pacijenata iz Stubaka pozitivno. „Još treba testirati 11 naših pacijenata, što će biti urađeno tijekom današnjeg dana“, rekao je dr. Gredičak.

Župan Željko Kolar istaknuo je: „Nažalost, dogodilo nam se ono što nismo željeli, i za što smo se nadali da nam se neće dogoditi – da korona virus uđe u zdravstvenu instituciju koja nije „zadužena“ za liječenje COVID-19 pozitivnih pacijenata.

Treba svakako naglasiti, da je unatoč tome, uprava Specijalne bolnice u Stubakima, u suradnji s županijskim Zavodom za javnom zdravstvo, odnosno njihovim epidemiološkim odjelom napravila apsolutno sve što je bilo potrebno, prema pravilima strtuke da se posljedice svedu na najmanju moguću mjeru.

Što će se dalje događati sa bolnicom, hoće li i kad početi raditi, o tome želim razgovarati s ministrom zdravstva Vilijem Berošom, s kojem sam već uputio poziv da posjeti Krapinsko - zagorsku županiju. Očekujem njegov posjet već idući tjedan, odmah nakon Uskrsa“, rekao je župan Kolar te dodao da će unatoč apelima da ne dolaze, velik broj sugrađanski i sugrađana koji žive i rade u inozemstvu, ipak doći u Hrvatsku na uskršnje blagdane.

„Još jednom, pozivam sve da se strogo pridržavamo svih propisanih mjera Nacionalnog stožera, a pogotovo kad dođe do liberalizacije kretanja unutar županije, što smo i zatražili od Nacionalnog stožera – onda još više moramo još više biti odgovorni, i paziti na sebe i druge“, zaključio je župan Kolar.

Jedan novi slučaj u Koprivničko-križevačkoj

Načelnik Stožera Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić potvrdio je da je u Domu za starije i nemoćne u Koprivnici zaražena žena, javlja ePodravina.

– Dogodilo se ono čega smo se najviše bojali. No, stanje je pod kontrolom – kazao je Ljubić.

21 osoba je pozitivna na koronavirus.

- Osoba iz doma je u bolnici, imala je respiratorne simptome. Radi se o upali pluća, u dobrim je rukama.

Danas smo saznali da se radi o pozitivnoj osobi, živjela je u jednokrevetnoj sobi, zadnjih 10 dana je boravila u sobi, hranu je dobivala na ulazu u svoju sobu. Bila je pregledana i tijekom pregleda je pokazivala znakove u smislu temperature i suhog kašlja, ali ništa intenzivno.

Pri pregledu liječnice i medicinske sestre korištena je oprema. Zasad ne vidimo rizik. Daljnja obrada je u tijeku, ne mogu reći koliko ćemo osoba iz doma uzeti kao kontakte.

Vjerojatno će biti mjera samoizolacije i testiranja. U njezinu se apartmanu više nitko ne nalazi. Glede ulaska u bolnički sustav, u tijeku je obrada da vidimo kako je osoba ušla u naš sustav.

Svi zaposlenici koriste zaštitnu opremu. Primjenjuju se mjere zaštite i tako pomaže oboljelima. Istražit ćemo u kakvom su kontaktu s njom bili zaposleni – rečeno je na konferenciji za medije.

Deset novih slučajeva u Gradu Zagrebu

- Do jutros Grad Zagreb je imao 370 pozitivnih bolesnika. Kod trijažen ambualnte prošlo je 97 bolesnika, 16 je određena samoizolacija, 18 je upućeno na testiranje.

U Andriji Štamparu testirano je 210 građana, a važno je napomenuti da u Kukuljevićevoj psihijatrijskoj bolnic za mlade imamo 4 pozitivna bolesnika. Tamo je desetero djece, svi su testirani, tijekom dana ćemo imati rezultate tih testiranja - kazao je Pročelnik ureda za zdravstvo Vjekolsav Jeleč.

Od četiri zaražene osobe u toj ustanovi dvije su kuharice, a kasnije i jedan psihijatar te također jedna medicinska sestra. U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno deset novih slučajeva zaraze.

Devet novih slučajeva u Šibensko-kninskoj

U Šibensko-kninskoj županiji u posljednja 24 sata imaju devet novih osoba oboljelih od COVID-19.

Od devet pozitivnih osoba, dvije osobe su zdravstveni djelatnici kninske bolnice. S današnjim danom ukupan broj oboljelih je 57.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 10 osobaoboljelih od COVID-19, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Jedan od troje pacijenata koji su na respiratoru u KBC Split odvojen je od respiratora i očekuje se njegov premještaj u šibensku bolnicu.

U karanteni su i dalje dvije osobe koji su državljani Republike Hrvatske.U zadnja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljena je jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije za koju je provjerom utvrđeno da kršenja mjere nije bilo.

Tri nova slučaja u Dubrovačko-neretvanskoj

Prema posljednjim dostupnim informacijama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupna brojka zaraženih koronavirusom je 67. Potvrđena su tri nova slučaja zaraze u Pločama, javlja Dubrovački dnevnik.

U kućnoj izolaciji su 42 pozitivne osobe. Hospitalizirano je 14 pozitivnih pacijenata. Osam ih je u OB Dubrovnik, a šest u sekundarnom objektu bolnice tj. Studentskom domu.

Župan Dobroslavić je kazao kako su od jučer tri nova pozitivna slučaja što je ukupno 67 u Županiji.

- Stanje je zadovoljavajuće, ali moramo se i dalje pridržavati mjera. Sad nam dolazi Uskrs i to vrijedi i za blagdane. Možemo ga proslaviti i uz poštovanje zahtjeva struke.

Počeli su se uzimati uzorci na još pri punkta u Županiji, helikopter je osposobljen za prijevoz bolesnika i pripravni smo za daljnju borbu. Uz poštovanje mjera pobijedit ćemo u borbi - kazao je župan, a komentirao je i pitanje novinarke o ponašanju načelnika Konavala i Župe dubrovačke koji su se našli i popili piće.

- Važno je da ljudi jedni drugima ne zamjeraju nešto što ne bi. Ako su bili preblizu, onda su pogriješili - kazao je župan.

Načelnik stožera Joško Cebalo je rekao kako je 613 uzoraka ukupno poslano, a 35 rezultata se čeka. Naznačio je kako su dvije osobe u karanteni.

- Osoba koja je bila u Kuparima je sad u studentskom domu kao i još jedna. Zgrada u Kuparima je spremna za prihvat, ali je nećemo koristiti.

Brisevi se uzimaju u Metkoviću, a danas je testiranje započeto u Domu zdravlja Korčula te u Domu zdravlja Dubrovnik - kazao je Cebalo.

Ukupno je osam stanovnika iz svijeta došlo u Županiju naši 3 osobe su iz grada, župe jedna osoba, Orebić blago ti Korčula po jedna.

Ravnatelj Bekić je kazao kako je 14 pacijenata u bolnici, 8 u bolnici, a 6 njih u studentskom dobro.

Svi su stabilno, nitko nije na intenzivnom odjelu. Pacijenti u Splitu koji su prebačeni tri više nisu intubirana i vraćaju se u OB Dubrovnik na liječenje, jedan pacijent je u Zagrebu a još jedan u Splitu.

Ravnatelj Mato Lakić kazao je kako su tri nove zaražene osobe iz Ploča, a od 31. ožujka su u izolaciji. Jedna je osoba njegovateljica u domu za stare u Pločama.

- Stalno smo u kontaktu s domovima za starije i jako brinemo za to. Osoba iz doma u Pločama je bila u samoizolaciji, ali uzeli smo uzorke nekih osoba koji su imali simptome - kazao je ravnatelj Lakić dodavši kako se njegovateljica zarazila vjerojatno preko kontakata, a moguća je veza Konavle-Trpanj.

Nema novih slučajeva u Varaždinskoj županiji

U Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj koronavirusa, izvijestio je načelnik stožera Civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Ozdravilo je ukupno sedam osoba, njih 24 je na liječenju u Općoj bolnici Varaždin, a jedan bolesnik nalazi se u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Ukupan broj zaraženih u toj županiji je 32.

Nema novih slučajeva u Sisačko-moslovačkoj

U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih od korona virusa, a još je jedan pacijent ozdravio, javlja Sisak portal.

Pacijent s područja grada Novske ima dva uzastopna negativna nalaza laboratorijske pretrage na SARS-CoV-2 virus u propisanom vremenskom razmaku.

Svih njegovih dvadeset kontakata (4 obiteljska kontakta, 14 kontakata s posla i 2 ostala kontakta) je nakon provedenog propisanog zdravstvenog nadzora tipa samoizolacije u kući kroz 14 dana ostalo zdravo.

U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak trenutno se nalazi pet pacijenata, a ostali su na kućnom liječenju.

Sveukupno je osamnaest pozitivnih pacijenata na našem županijskom području.

23 nova slučaja na području Splitsko-dalmatinske

Na području Splitsko-dalmatinske županije još su 23 osobe pozitivne na koronavirus, i to iz Splita 8, Makarske 2, Sinja 1, Solina 7, Baške Vode 2, Dugog Rata 2 i Dugopolja 1. Ukupno je 246 osoba zaraženo koronavirusom na području županije, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Među novooboljelim pet je zdravstvenih djelatnika, od čega četiri djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe Split (smještajna jedinica u Vukovarskoj ulici).

- Jučer tijekom dana u izvidu epidemiološke službe ustanovljeno je kako tri korisnika s prizemlja Doma za starije i nemoćne imaju povišenu tjelesnu temperaturu.

Odmah su dati naputci službama u Domu da se febrilni korisnici premjeste u dio Doma na drugom katu koji je propisno dezinficiran kako bi se stvorili uvjeti za boravak korisnika. Svaki korisnik je izoliran u svoju sobu.

Provjerom stanja u večernjim satima ustanovljeno je da su još 4 korisnika tijekom večeri postala febrilna te je odmah izdan naputak da se isti također izmjeste na drugi kat u zasebne sobe.

Kontaktirani su KBC Split i Hitna služba koja je nakon pregleda odvela 3 korisnika na hospitalizaciju u KBC Split. Izdane su upute stručnim službama Doma od strane NZJZ-a da prate zdravstveno stanje korisnika i kod bilo kakve promjene stanja nazovu nadležne službe NZJZ-a i Zavod za hitnu medicinu, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Prije dva dana, 7. travnja, dati su naputci stručnim službama Doma da se svim korisnicima Doma mjeri temperatura dva puta dnevno, a po potrebi i češće.

Nema novih slučajeva u Brodsko-posavskoj županiji

Vezano uz epidemiološku sliku na području Brodsko-posavske županije, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Cvitković izvjestio je kako u posljednja 24 sata nema novooboljelih, odnosno svi pristigli nalazi testiranih osoba su negativni.

Ličko-senjska bez novih slučajeva

Vezano za novonastalu situaciju koronavirusa u Ličko-senjskoj županiji, do danas je mjera samoizolacije izrečena za ukupno 602 osobe, pod aktivnim nadzorom je 114 osoba, testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno nad 45 osoba od kojih je 36 negativno, 3 pozitivna te se čekaju rezultati za 6 uzetih uzorka. Sve potvrđene zaražene osobe dobrog su općeg stanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:58