ČEKA SE ODLUKA

LOPTANJE OKO IZUZEĆA PREDSJEDNICA POVJERENSTVA Grbin: 'HDZ odugovlači, ne želi se pozabaviti slučajem Novaković'

Zakonom o sprečavanju sukoba interesa nije definirano koje tijelo procjenjuje i odlučuje o izuzeću predsjednice i članova Povjerenstva
Nataša Novaković
 Darko Tomas / HANZA MEDIA

Upitno je hoće li Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav i danas raspravljati o tome tko je nadležan odlučivati o izuzeću predsjednice Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Nataše Novaković u povodu zahtjeva premijera Andreja Plenkovića. HDZ, naime, tvrdi da spomenuti Odbor nije nadležan za tu vrstu rasprave.

Premijer Plenković je, podsjetimo, dan prije nego što je Povjerenstvo trebalo odlučiti o tome je li povrijedio načela obnašanja dužnosti prilikom izrade lex Agrokor, zatražio izuzeće predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković. Novaković, tvrdi, ne može biti nepristrana u njegovu slučaju jer je 12 godina radila u HUP-u, čiji je osnivač i jedan od većih financijera bio Ivica Todorić.

I zagrebački je Upravni sud poništio odluku Povjerenstva u slučaju Dalić, i to zbog jednog jedinog proceduralnog razloga - jer se nadzorno tijelo nije očitovalo o tome treba li se Novaković izuzeti iz odlučivanja o predmetu Dalić također povezanim s lex Agrokor. Problem je, međutim, u tome što Zakonom o sprečavanju sukoba interesa nije definirano koje je nadzorno tijelo nadležno procijeniti i odlučiti o izuzeću predsjednice i članova Povjerenstva.

Zahtjev odboru

SDP-ovci su zbog toga uputili zahtjev Odboru za Ustav da raspravi taj slučaj i predložili da o izuzeću Nataše Novaković odluči saborski Odbor za izbor i imenovanje. Međutim, sjednica Odbora za Ustav već je jednom odgođena - HDZ-ovci su tada tvrdili da je razlog nedostatak kvoruma. Ovaj put, u dopisu koji je potpisala HDZ-ovka Marija Jelkovac, ta stranka tvrdi da saborski Odbor za Ustav nije ovlašten tumačiti koje je tijelo nadležno za odlučivanje o sukobu interesa predsjednice i članova Povjerenstva za sukob interesa.

Kad bi se upustio u tu odluku, Odbor za Ustav bi, tvrdi HDZ, napravio opasan presedan jer bi sutra netko od istog Odbora mogao zatražiti da se očituje o tome tko je nadležan odlučivati o izuzeću guvernera HNB-a, predsjednika DSV-a ili predsjednika neke neovisne agencije.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ustvrdio je kako bi bilo najbolje da samo Povjerenstvo donese odluku o izuzeću predsjednice Nataše Novaković.

- Prema našim tumačenjima, za tu odluku nije nadležan Odbor za Ustav, a tko je nadležan, zahtjevno je pitanje i prepustit ću pravnoj struci da kaže konačnu riječ - poručio je.

- HDZ sve ovo čini da bi odugovlačio s odlukama koje stoje pred Povjerenstvom. Već sada imamo dva slučaja u kojima Povjerenstvo ne može donijeti odluke jer se ne zna koje to tijelo treba odlučiti o tome treba li se Nataša Novaković izuzeti iz odlučivanja - rekao nam je potpredsjednik Odbora za Ustav, SDP-ovac Peđa Grbin. Možemo očekivati da će sutra na isti način Marić ili Tolušić također zatražiti izuzeće Nataše Novaković, dodao je i istaknuo: - Mi u Odboru za Ustav moramo utvrditi koje je to nadzorno tijelo koje odlučuje o izuzeću članova Povjerenstva, a to je saborski Odbor za izbor i imenovanje.

Članak 37 Zakona o sprečavanju sukoba interesa navodi da je upravo saborski Odbor za izbor i imenovanja nadležan za utvrđivanje okolnosti za razrješenje nekog člana Povjerenstva prije nego što mu istekne mandat, što znači, zaključuje Grbin, da je Zakon upravo tom Odboru namijenio ulogu nadzornog tijela nad radom Povjerenstva. Ako taj odbor, dodaje ovaj SDP-ovac, i odluči da se Novaković mora izuzeti, onda se predmet Plenković i Dalić vraćaju pred Povjerenstvo i o njima odlučuju preostala četiri člana Povjerenstva većinom glasova.

Bila zaposlena

Ako bi Odbor za imenovanje odlučio da se Novaković mora izuzeti u ovom slučaju, logično je onda, kaže Grbin da bi se ona morala izuzeti i u ostalim slučajevima u koje je na ovaj ili onaj način involvirana neka do članica HUP-a.

On smatra da su zahtjevi za njezinim izuzećem samo zato što je bila zaposlena u HUP-u “ispod svake razine” te dodaje da su, “kad su je birali, znali gdje je radila. Nakon toga su joj podmetali klipove, a sad je opstruiraju na sve načine.”

Šeparović: Ne režemo ovlasti Kuščević: Još ćemo vidjeti

Netočno je da Ustavni sud razmatra mogućnost ukidanja ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da utvrđuje povredu načela djelovanja dužnosnika i da time pomaže Plenkoviću - rekao je šef Ustavnog suda Miroslav Šeparović, referirajući se na stavove prema kojima bi usvajanje ustavne tužbe bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka protiv odluke Povjerenstva imalo posljedice na budući rad i ovlasti tijela koje preispituje ponašanje dužnosnika.

Prema tumačenjima koja je objavio Jutarnji, usvajanje Karamarkove tužbe reflektiralo bi se na sve ostale slučajeve u kojima je Povjerenstvo odlučilo da su se dužnosnici ogriješili o zakonsku odredbu o načelima djelovanja dužnosnika. Ministra uprave Lovru Kuščevića pitali smo hoće li odluka Ustavnog suda povodom tužbe Karamarka biti orjentir za konačnu verziju novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Kuščević se, međutim, o tome nije želio izjasniti. - Kako Odluka Ustavnog suda na koju se referirate još nije donesena, trenutno nismo u mogućnosti očitovati se o njezinom mogućem utjecaju na konačni prijedlog predmetnog zakona - kazao je Kuščević. (I.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:56