KRIZNE MJERE

LOŠA FINANCIJSKA SITUACIJA U ZAGREBU Bandić ide u rebalans, teško će pokriti rupu bez pomoći države

Milan Bandić
 Damir Krajac / CROPIX

Na najavljene krizne mjere koje je uputio Gradu i Holdingu, gradonačelnik Milan Bandić jučer je dobio odgovor sindikata.

Ne bude li se isplatila uskrsnica u visini bona od 600 kuna kao i puna plaća za ožujak do sutra, sindikati će svoju zadovoljštinu potražiti na sudu. To su nam jučer potvrdili sindikalisti Dražen Jović iz Sindikata Zagrebačkog holdinga Zet i Mirjana Kaltak iz sindikata Čistoće.

- On je valjda sam pričao da ćemo se svi odreći uskrsnice bez ikakvog razgovora s nama. No to više govori o gradonačelniku. Svjesni smo situacije, ali o uskrsnici nema pregovora. O ostalome, tek kada se to dogodi, možemo pregovarati nakon Uskrsa - kažu sindikalisti.

Koliko će se rezati ostala prava i u kojoj mjeri, i koliko je dodatni minus po prihode Grada i Holdinga uzrokovao potres odnosno koronavirus, pitanja su na koja jučer nitko nije imao službeni odgovor.

Zna se da je Grad Zagreb i početkom ove godine bio u dugu od milijardu kuna. Radi se o dugovanjima koja se prenose iz godine u godinu i koja pokazuju kako su rashodi iz godine u godinu bili veći nego prihodi.

Ovogodišnji planirani proračun iznosi 11 milijardi kuna, no gotovo je sigurno da Grad neće uprihoditi planirano.

Sam Bandić, pak, navode naši sugovornici, najavio je smanjenje plaća pročelnicima za 20 posto, a smanjenje u materijalnim pravima trebali bi osjetiti i zaposlenici Gradske uprave kao i ostalih 328 proračunskih korisnika.

Za rashode svih zaposlenih, prema ovogodišnjem proračunu, izdvaja se oko 4,6 milijardi kuna, od čega 1,6 milijardi za one zaposlene u Gradskoj upravi i institucijama koje se ne mogu financirati iz vlastitih sredstava, te 2,6 milijardi kuna za one koji se mogu financirati iz vlastitih sredstava.

- Od poreza i prireza na dohodak dobit ćemo mnogo manje. Ove godine je planirano oko 5,3 milijarde kune. Bez pomoći države, teško ćemo to nadoknaditi. Financijska situacija u gradu je jako teška, ali mislim da je to daleko od bankrota. Bandić će sada ići na rebalans proračuna, a sjednica će se vjerojatno održati krajem svibnja. Do tada će on razmotriti sve mogućnosti - kazao je jedan od naših sugovornika koji dobro poznaje situaciju u gradu. Kaže kako će rebalans morati biti usuglašen i na nacionalnoj razini ako Bandić želi da HDZ-ovci za njega podignu ruku.

- Država će sigurno preuzeti dio obaveza oko sanacije štete od potresa, tu nema sumnje s obzirom na situaciju, iako je to obaveza grada - kaže jedan od gradskih zastupnika. Drugi sugovornik dodaje kako sada sigurno slijedi smanjenje plaća i otkazi.

- Spas bi mogao biti kredit, ali pitanje je kako ga vraćati - kaže.

Upravo rezanje materijalnih prava bit će glavni razdor u budućim pregovorima. Naime, zasad neslužbene kalkulacije govore da je jedna od ideja rezanja dodataka na plaću kod onih radnika koji trenutno ne mogu raditi zbog situacije oko koronavirusa. Primjerice, ti dodaci na plaću posebno se odnose na radnike ZET-a kojima bi se u tim slučajevima plaća obračunavala umnoškom koeficijenta i osnovice.

- Na to nećemo pristati - jasan je sindikalist Jović.

Sam Holding u posljednjih 10 dana ožujka uprihodio je oko 33 milijuna kuna manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:06