MISTO JE VOLI

LOVREĆANI NE DAJU NA SVOJU ANITU, NA MISI SE MOLI ZA BIVŠU HDZ-ovu NAČELNICU 'Skupit ćemo joj pare da otplati stan! Ona je naša humanitarka'

  
 HANZA MEDIA

- Nitko me nije zvao iz ministarstva, ni iz općine! Na svom radnom mjestu sam i ne mogu vam ništa komentirati. Pa vidite i sami kako imam sastanke zbog novih projekata za mlade, za ruralni razvoj, a što će biti s načelničkom funkcijom, stvarno vam ne znam...

Možda više zbunjen od nas dočekao nas je Petar Petričević, mladić koji još ne zna je li načelnik Lovreća ili nije, piše Slobodna Dalmacija.
On je i utorak ujutro, kao i svakog radnog dana od svibnja 2019. godine, od kada obavlja posao “suradnik na projektu”, bio na radnom mjestu u Zadvarju, u uredu Lokalne akcijske grupe, odnosno LAG-a Adrion, gdje smo ga potražili, ali ne zbog projekata već zbog toga što je on novi načelnik Općine Lovreć.

Barem tako stoji u službenom dopisu koje je Ministarstvo uprave poslalo u ponedjeljak (10. veljače) popodne na e-mail adresu općinskog središta u zapadnom dijelu Imotske krajine. Navodi se da od 7. veljače automatizmom prestaje funkcija dosadašnje načelnice Anite Nosić (30), zbog promjene prebivališta: ona se tijekom mandata odjavila iz Lovreća i prijavila u Zagrebu kako bi dobila subvencionirani kredit za stan, uz mjesečnu potporu APN-a u iznosu od 1768 kuna tijekom četiri godine.

Dopis iz Ministarstva kaže i da njezino mjesto automatizmom preuzima njezin zamjenik Petar Petričević, magistar ekonomije, također član HDZ-a, koji je 2017. izabran i za predsjednika Mladeži HDZ-a u Lovreću. On je, zajedno s Nosićkom, u svibnju 2017. dobio povjerenje mještana, postao zamjenik načelnice te volonterski obavljao funkciju, dok zadnju godinu dana dohodak ostvaruje u LAG-u u Zadvarju.

Petričević: 'Ne znam što reći'

Sada je bačen u političku arenu, u kojoj se očito baš i ne snalazi.

- Shvatite me, ne mogu ništa komentirati, ni jesam li načelnik ili nisam. Ništa službeno još nemam, nitko me nije kontaktirao i stvarno ne znam što vam reći. Radim na projektu, molim vas, razumite me - ljubazno nas je za razgovor, komentar i fotografiranje odbio Petričević, mladi zamjenik, ili načelnik Lovreća, očito još nitko precizno ne zna!

Našao se mladić u nebranom grožđu, pa već sada svi propitkuju gdje on živi, gdje je prijavljen?

- I sinoć vam je momak bio doma, ovde u Lovreću, tu je s ocem. Iako ima stan u Splitu, ovde živi – barem su nam Petričevićevo prebivalište potvrdili Lovrećani, gdje smo otišli pronaći načelnicu koja još nije službeno razriješena, kao što službeno nije imenovan ni Petričević.

Svakako, Lovrećani poštuju svoju mladu načelnicu i spremni su, ako treba, skupiti novac da otkupi stan, pisati peticije za njezin povratak na mjesto načelnice, a mi smo susreli tri mještanke koje su išle na misu i pomoliti se za Anitu:

- Ona vam je naša humanitarka, pomaže svima i hvala joj na procvatu Lovreća. Vidite školu, dvoranu, groblje je uredila, ceste... - riječi pohvale nižu Ana Zaradić, Anka Nikolić i Jelka Nikolić.

HANZA MEDIA

Pa prisnažuju, hvaleći mladu načelnicu:

- Učiteljica sam joj bila od 5. do 8. razreda, matematike i fizike, odlična je cura. Nasjela je na ovu priču, nepromišljeno je sve ovo napravila - zbori Ana (69), dok Jelka (75) sve potvrđuje:

- Evo, meni staroj je omogućila da imam brigu i skrb, Anka se brine o meni kroz onaj program “Zaželi”. A ko bi mi, dite, pomoga, da nije bilo načelnice?

'Triba prikinit hajku'

Naime, u programu “Zaželi” slabo zapošljive žene pomažu nemoćnim osobama, a trenutno u Lovreću taj posao ima 15 žena.
- Taj posao sada obavljam i ja, pomažem našim starcima, a Anita je odlična, uvik je svima bila pri ruci. Idemo u crkvu pomolit se i za nju - otkriva Anka (49), sada u ulozi geronto domaćice, koja prima plaću za brigu o starijima.

Božidar Vukičević / HANZA MEDIA
Zgrada dvorane i OŠ Silvije Strahimir Kranjčević

Radnih mjesta u Lovreću baš i nema, pogotovo za žene, pa je ovaj program bio pun pogodak za mjesto koje oživi tek vikendom, kada svi dođu iz grada.

- Ma triba prekinit ovu hajku, proganjaju je, a di su pravi, veliki lopovi - pit se Jelka, zgrožena što svi prozivaju malu Anitu, kojoj je i majka bolesna, pa obitelji dodatna zbrka ne treba.

Drugi su ipak bili “okrutniji”, ali ne bi se predstavljali:

- Svatko će odgovarat za svoj grijeh! Šta je išla tražit poticaje u Zagrebu? Koliko ono, je l’ 1800 kuna misečno u četiri godine, pa to nije ni sto iljada kuna. A Županija daje mladin ljudima više od sto iljada za one koji će ostat u Zagori. Pa što to nije uzela? - piše Slobodna Dalmacija.

Država joj vraćala 1768 kn mjesečno


Ostaje pitanje treba li načelnica vratiti novac za isplaćene osobne dohotke u visini oko 7600 kuna, koje je primala dok je bila prijavljena u Zagrebu - od prosinca 2018. do lipnja 2019., pa hoće li joj APN oduzeti stan jer ga je dobila prije prijave prebivališta u Zagrebu, treba li vratiti novac koji joj je uplaćen za poticaj minule dvije godine u iznosu 1768 kuna mjesečno, što je polovica anuiteta kredita?

I što je s njezinim odlukama koje je donosila i potpisivala kao načelnica dok je bila u "Zagrebu"? Sve to dodatno komplicira njezin status, budući da treba dokazati prvo krivnju, a tek onda utvrditi i kaznu.

A izabrana je neposredno na izborima i dobila je 74 posto glasova.

A di će dica nego u Zagreb?!


Nitko se previše ne uzrujava zbog afere oko stana i prebivališta Anite Nosić.
- A di će dica nego u Zagreb? - samo nam je promrmljao stariji mještanin, dok smo u općini, gdje je pet uposlenih na 1699 stanovnika, dobili konkretnije odgovore:

- Nema vam nikoga... Načelnica nije dolazila, kao ni zamjenik, pročelnik Mislav Karoglan je otvorio bolovanje, drugi komunalni redar je na terenu, a ja čuvam kuću – pokušao je kroz smijeh pojasniti zbunjujuću situaciju Jozo Skender, komunalni redar.

On je jedini u zgradi uprave dočekao i poštara koji dvaput tjedno donosi kuverte, uglavnom s računima, ali tog utorka u 10 sati stigao je bez kuverte iz Ministarstva uprave, o smjeni načelnice i nasljedniku.

- Dobili smo e-mail jučer popodne iz ministarstva da je načelnik Petričević. To je sve što znam - pojašnjava nam Skender dok općinski telefon uporno zvoni i svi postavljaju isto pitanje: Tko vodi općinu? Tko je načelnik?

Pitanje na koje još nema odgovora, bez obzira na dopis iz Ministarstva. Procedura očito nije provedena ako načelnica Nosić nije potpisala primopredaju, a zamjenik nije potvrdio da postaje načelnik, ni hoće li tu funkciju obavljati volonterski kao i do sada zamjeničku, ili će je aktivirati u stalni radni odnos?

Volonterski rad još godinu dana, do lokalnih izbora u svibnju 2021. godine, je moguć budući da je tu praksu četiri godine provodio bivši načelnik Ante Babić, koji je Lovreć vodio besplatno, paralelno s funkcijom saborskog zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:12