NOGOMETNI REPREZENTATIVAC

LOVREN NA ISPITIVANJU ZBOG SUMNJE U LAŽNO SVJEDOČENJE NA SUĐENJU ZDRAVKU MAMIĆU Doznali smo kakvu je obranu iznio u prostorijama osječkog DORH-a

Dejan Lovren
 Vlado Kos / CROPIX

Hrvatski nogometni reprezentativac i stoper Liverpoola Dejan Lovren ispitan je u ponedjeljak u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku u svojstvu osumnjičenika za davanje lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću i suokrivljenicima. Podsjetimo, Lovren je u ovom predmetu na Županijskom sudu u Osijeku svjedočio 1. rujna 2017. godine pri čemu je govorio o okolnostima u kojima je između njega i NK Dinamo potpisan aneks ugovora o profesionalnom igranju, a prema kojem su igrač i klub transferno obeštećenje u slučaju prodaje trebali međusobno podijeliti u omjeru 50:50 posto.

To se konačno i dogodilo nakon njegova transfera u Olympique Lyon, no godinama poslije u sklopu istrage protiv Dinamove alfe i omege Zdravka Mamića USKOK će ustvrditi kako je aneks potpisan nakon što je Lovren već prešao u Francusku, a ne prije toga kao što stoji u navedenom ugovoru. Zbog sumnje da je ugovor antedatiran, a kako bi Mamić iz toga izvukao protupravnu imovinsku korist i time oštetio Dinamo, USKOK je optužio Mamića, a Lovren je u tom predmetu pozvan kao svjedok.

Međutim, s obzirom da USKOK smatra kako se njegov iskaz koji je dao sudu u mnogome razlikuje od onoga koji je dao tijekom istrage, zbog čega su uložili i prigovor na njegovo svjedočenje, protiv Lovrena je pred ŽDO u Osijeku pokrenuta i istraga zbog lažnog svjedočenja, jer je „kao svjedok svjesno neistinito iskazao da je aneks ugovora o profesionalnom igranju, na kojem je kao dan zaključenja naveden datum 9. siječnja 2007., a kojim se regulira podjela transfernog obeštećenja između njega i kluba u omjeru 50:50 posto, potpisao nedugo nakon potpisivanja svog ugovora o profesionalnom igranju s matičnim klubom od 1. siječnja 2007., iako je znao da to ne odgovara istini.

Nakon predočenja dopisa upućenih matičnom klubu i datiranih 1. veljače 2010., 29. ožujka 2010. i 7. rujna 2010. u kojima se u njegovo ime traži isplata 50 posto transfernog obeštećenja i koji sadrže potpis s njegovim imenom, osnovano se sumnja da je svjesno neistinito iskazao kako je te dopise vlastoručno potpisao“, stoji u priopćenju ŽDO, koji Lovrena sumnjiči i da je lažno iskazivao o tome da je 7. ožujka 2011. bio u Hrvatskoj i otvorio račun u banci na koji mu je Dinamo isplatio njegovih 25 milijuna kuna od transfera, koje je on potom kao posudbu proslijedio Zoranu Mamiću.

Naime, uvidom u prelaske državne granice došlo se do saznanja da Lovren u to vrijeme nije dolazio u Hrvatsku.

Kako smo doznali, „vatreni“ stoper, koji u subotnjem susretu njegova Liverpoola nije znao kako izaći na kraj s centarforom Uniteda Lukakuom, na ispitivanju u Osijeku iznosio je svoju obranu tvrdeći da na sudu nije lažno iskazivao. Podsjetimo, zbog davanja lažnog iskaza u ovom predmetu ŽDO je već optužio kapetana reprezentacije Luku Modrića, a pod istragom je i njegova punica Vesna Juraić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:51