SDP-ovac PRIZNAO KRIVNJU

Ludbreškom gradonačelniku i bivšem ravnatelju AZOP-a pet mjeseci uvjetno zbog nepripadajućih naknada za odvojeni život: 'Krivi su nedorečeni propisi'

 
Dubravko Bilić
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Zbog malverzacija s nepripadajućim naknadama za odvojeni život u četvrtak je, na zagrebačkom Županijskom sudu, na pet mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od godine dana, osuđen Dubravko Bilić, bivši ravnatelj državne Agencije za zaštitu osobnih podataka i gradonačelnik Ludbrega iz redova SDP-a.

Bilić je priznao krivnju te temeljem nagodbe s Uskokom, pored uvjetne kazne, u državni proračun mora uplatiti oko 24.000 kuna kao i tisuću kuna troškova sudskog postupka.

Uskok je teretio Bilića da mu je kao ravnatelju Agencije za zaštitu osobnih podataka od svibnja 2012. do lipnja 2013. godine na ime naknade za odvojeni život isplaćeno 14.500 kuna, iako je znao da na tu naknadu nema pravo.

Bilić u tom razdoblju, prema tvrdnjama Uskoka, nije živio odvojeno od obitelji, već je svakodnevno, službenim automobilom zagrebačkih registracija odlazio od mjesta svog prebivališta i prebivališta svoje obitelji u Hrastovskom do radnog mjesta u Zagrebu i nazad.

Bilić: Isplata naknade posljedica nedorečenog prava

Gradonačelnik Ludbrega i bivši ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) Dubravko Bilić (SDP), koji je u srijedu na zagrebačkome Županijskom sudu osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od pet mjeseci uz rok kušnje od godinu dana, u današnjem priopćenju tvrdi da je isplata naknade na odvojeni život koju si je isplaćivao, iako nije imao pravo, posljedica nedorečenog prava na naknadu, tj. previda zaposlenika te agencije.

U priopćenju medijima Bilić ističe da kao tada odgovorna osoba i ravnatelj AZOP-a potpuno prihvaća odgovornost za propust zaposlenika u toj agenciji. "Propust je zapravo posljedica različitoga i nepotpunog i nedorečenog reguliranja prava na naknadu koja mi je isplaćena", stoji u priopćenju Bilića, koji ističe da unatoč nagodbi s Uskokom ne osjeća krivnju za propust zbog kojeg je mu je isplaćeno 14.500 kuna jer ga, kako tvrdi, osobe u Agenciji odgovorne za taj sektor nisu upozorile da nije moguća isplata tog novca.

"Zbog različitosti propisa, bio sam u uvjerenju da mi odgovorne osobe ispravno obračunavaju i isplaćuju naknadu, a različito propisivanje okolnosti od kojih ovisi pravo na tu naknadu, i to u više različitih propisa, vjerojatno je i posljedica propusta zaposlenika u Agenciji", objašnjava Bilić i ističe da "u funkcioniranju javne uprave moraš imati povjerenja u profesionalnost i znanje zaposlenika".

Po njegovu mišljenju, u tom se slučaju dogodio previd službi koje su morale pripremiti valjanu odluku. Kao odgovorna osoba, ističe Bilić u priopćenju, i profesionalno i moralno prihvaća svoj dio odgovornosti, zbog čega je pristao na sporazum o kazni i minimalnoj uvjetnoj osudi.

Bilić je priznao krivnju te je na temelju nagodbe uvjetno osuđen na pet mjeseci zatvora uz rok kušnje od godinu dana. U državni proračun mora uplatiti oko 24.000 kuna te još tisuću kuna troškova sudskog postupka. Teretilo ga se da je 15. svibnja 2012. kao ravnatelj AZOP-a donio odluku o isplati naknade za odvojeni život. Prema toj odluci pripadalo mu je 1000 kuna na mjesec, a ta mu je naknada isplaćivana od svibnja 2012. do lipnja 2013. Isplaćeno mu je 14.500 kuna iako na taj novac nije imao pravo jer nije živio odvojeno od obitelji. Naime, svaki je dan službenim automobilom putovao na posao iz Ludbrega u Zagreb i natrag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:08