HDZ PROGURAO ZAKON U SABORU

Lugarić (SDP): Zakoni o visokom školstvu su loši i štetni za obrazovanje

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Zastupnici SDP-a usprotivili su se danas u Saboru da se na dnevni red uvrsti paket zakona o visokom školstvu protiv kojih se digao dio akademske zajednice. No, zahvaljujući HDZ-ovoj saborskoj većini njihov zahtjev nije prošao.

- O tim zakonima postoji konsenzus stručne i akademske javnosti da su loši i da neće učiniti dobro sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Nama u SDP-u je gotovo nevjerojatno da je ministru Fuchsu uspjelo nemoguće, a to je ujediniti struku koja je konsenzusom protiv ovih prijedloga zakona - rekla je SDP-ova zastupnica Marija Lugarić obrazlažući zašto njezina stranka ne želi da Sabor raspravlja o zakonima o visokom obrazovanju, znanstvenoj djelatnosti i sveučilištu.

Za SDP je, također, upitno što se ti zakoni stavljaju na dnevni red nekoliko mjeseci pred izbore.

- U najmanju je ruku nepristojno od strane Vlade u proceduru upućivati cjelovite reformske zakone u zadnjim mjesecima mandata u kojima neće uspjeti niti donijeti provedbene propise za primjenu zakona, a kamoli ih implementirati u praksi - apelirala je na zastupnike Lugarić.

Unatoč tome, HDZ-ovci su imali dovoljno ruku za stavljanje spornih zakona na dnevni red. Oni bi se, u prvom čitanju, trebali raspraviti do ljetne saborske stanke, dakle do 15. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:58