IMOVINA BIVŠE SFRJ

LUKSUZNA TITOVA PALAČA U NEW YORKU PRODAJE SE ZA 50 MILIJUNA DOLARA 'Sve je netaknuto i tko to kupi, posjedovat će komadić povijesti New Yorka'

 Westport Wiki / Hanza Media / Wikimedia Creative Commons

Nakon godina dogovaranja i usuglašavanja, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija i BiH žele ubrzati prodaju nekretnina koje su pripadale bivšoj državi i služile za diplomatska predstavništva Jugoslavije u svijetu.

Ovih se dana, kako je potvrđeno Jutarnjem iz diplomatskih izvora, s agencijom Douglas Elliman intenzivno dogovaraju detalji o prodaji luksuzne kuće na njujorškoj Petoj aveniji koja je pripadala SFRJ, a sada je koriste srpski diplomati iz Misije Srbije pri UN-u. Kuća se prodaje za 50 milijuna dolara, a objavljene fotografije prikazuju izuzetan luksuz koji i danas vlada u kući koja je nekad pripadala i Corneliusu Vanderbiltu.

Sigurna soba

Kuća ima dvadesetak soba, dva električna lifta (imala ih je među prvima u New Yorku) koji su i danas u pogonu te osam kupaonica, ograde su ručno napravljene, a na stropovima su freske anđela i oblaka. Jugoslavija je kuću kupila u siječnju 1947. godine, a sagrađena je 1904. Prvi je vlasnik bio Robert Livingston Beeckman, mešetar na burzi i kasnije guverner Rhode Islanda te po njemu zgrada nosi naziv “Beeckmanova kuća”.

Raskoš zgrade podsjeća na Versailles, s bijelim mramornim stubištem i pozlaćenim krovnim prozorom, a sačuvan je i stari štednjak iz 1905. godine. - Sve je netaknuto i tko to kupi, posjedovat će komadić povijesti New Yorka - kaže Tristan Harper u ime agencije koja prodaje kuću na čijem je drugom katu i prekrasna biblioteka u kojoj sada radi srpski veleposlanik. Navodno je šest zainteresiranih, a Harper kaže da su svi visoke platežne moći. Prodaju se i sav namještaj i slike, a njujorške novine pišu da je to jedna od najboljih privatnih kuća koje se mogu kupiti na prestižnoj Petoj aveniji. U reklami za prodaju navodi se da je u vrijeme Hladnog rata na vrhu zgrade bila soba koju nitko nije mogao prisluškivati, a da su bili postavljeni neprobojni prozori prema Petoj aveniji. Navodno je zgradu volio i Josip Broz Tito, koji je tu navraćao 60-ih godina, a agencija koja prodaje kuću tvrdi da je “diktator Tito u kući našao privremeno skrovište nakon što je pokušan atentat na njega u Waldorf Astoriji 1963. godine”.

U New Yorku se prodaje još jedna nekretnina bivše Jugoslavije, dvoetažni stan na Park aveniji koji je prazan od 1990. - Bit će hit na tržištu - poručuje Harper o nekretnini čija je cijena 20 mil. dolara. Jugoslavija je taj stan s pet terasa kupila 1975. godine za samo 75.000 dolara, a ima 216 četvornih metara i 14 prostorija, od čega šest spavaćih soba.

Velika rasprodaja

Američki trgovac nekretninama Tristan Harper kaže da će novac od prodaje biti podijeljen između država nastalih nakon raspada Jugoslavije. Odluku prema kojoj nekretnine koje su služile u diplomatske svrhe idu u prodaju donijele su države bivše Jugoslavije u svibnju prošle godine. Tada je odlučeno da će se prodati veleposlanstvo i rezidencija u Tokiju, veleposlanstvo i rezidencija u Bernu te veleposlanstvo u Bonnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 03:57