SVJEDOČENJE

M. SEVER NA SUDU U RADNOM SPORU ZOVKA I HRT-a 'Na HRT-u je i prije bilo neugodnih sastanaka na kojima se vikalo, ali zbog toga se nije dobivalo otkaz'

Maja Sever
 Ronald Gorsic / CROPIX

Nastavljena je sudska bitka na zagrebačkom Općinskom radnom sudu u kojoj suspendirani HRT-ov novinar te predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko pokušava dokazati nezakonitost odluke o izvanrednom otkazu. Na prethodnim ročištima saslušane su Katarina Periša Čakarun, urednica Odjela Informativnog medijskog servisa HTV-a, koja je opisala za nju dramatične trenutke od lanjskog 13. rujna kada se Zovko s njom verbalno sukobio da bi mu 12 dana kasnije uručili otkaz, a svoje viđenje te žustre prepirke opisale su bile i urednica deska te urednica Dnevnika koje su se nalazile u susjednoj prostoriji.

Za Hrvoja Zovka "okršaj" s Perišom Čakarun bila je "najobičnija glasna svađa u kojoj je kroz općenitu psovku izrazio svoje nezadovoljstvo situacijom na televiziji i predbacivanje njemu, između ostaloga, da je neradnik i manipulator”, a na današnjem ročištu su svjedočile Ankica Posavljak, zamjenica Periše-Čakarun i novinarka Maja Sever.

- Zbog svađe i psovke na HRT-u nikada nitko nije dobio otkaz osim Zovka. Taj dan Katarina me nazvala na telefon i rekla da dođem u njezin ured. Odmah sam otišla gdje mi je ispričala da se posvađala sa Zovkom, da ju je izbacio iz takta i da je vikao. Rekla je i da bi ga mogla prijaviti, ali da neće poduzeti ništa jer ga zna 20 godina, da je to Zovko i da mu ne želi ugroziti egzistenciju. Ponudila sam joj da posredujem u toj svađi da se sve to popegla i smiri. Rekla sam joj i da radimo u kući kakvoj radimo, da na HRT-u svi vičemo i da to ne treba uzeti za zlo. Katarina me uvjeravala da ga prijaviti neće, a kad je stigla prijava o pokrenutom postupku, pitala sam ju što se dogodilo na što mi je rekla da ga je morala prijaviti po službenoj dužnosti, da su joj tako rekli - kazala je Sever.

Na upit Zovkove odvjetnice je li i prije bilo svađa i uvreda na HRT-u, što je točno Zovko radio u vrijeme otkaza i je li mu bilo uvjetovano da bira između HRT-a i HND-a, Sever je odgovorila potvrdno te dodala: - Bilo je neugodnih uredskih sastanaka na kojima se vikalo, a ponekad se iste napuštalo i s psovkama.

Ankica Posavljak, zamjenica urednice IMS-a prisjetila se trenutka kad je Zovko izletio iz ureda nadređene uz psovke i galamu. Ona je u tom trenutku s drugim kolegicama sjedila u uredu pored te su imale otvorena vrata.

- Hrvoje je izašao iz Katarininog ureda, tresnuo vratima, psovao. Zidovi su paneli pa se sve čuje. Dvije kolegice su otrčale u ured, a tajnica se tresla, pila vodu i ponavljala: 'Ovo se nikad nije dogodilo'. Nakon njih, u njezinu sobu sam ušla i ja. Katarina je, pak, ponavljala da ju nije udario već da je udarac bio o stol. Ne znam kome su sve psovke koje je Zovko izgovorio bile upućene - opisala je Posavljak.

Presuda će biti objavljena krajem listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:56