DRŽAVNA TAJNICA

Mađerić o trostrukom ubojstvu: ‘Sustav socijalne skrbi nije imao nikakvu prijavu o nasilju u toj obitelji‘

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike obratila se povodom stravičnog zločina u Zagrebu
Margareta Mađerić
 Bruno Konjevic/Cropix

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić obratila se u subotu oko 14:30 sati novinarima povodom stravičnog zločina, ubojstva troje malodobne djece u zagrebačkim Mlinovima koje je počinio njihov 56-godišnji otac.

- Ovo je strašan i tragičan događaj. Neshvatljivo je što se dogodilo. Obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti voljena i zaštićena, a ovdje imamo potpuno drugačiju situaciju. U svoje ime i u ime Ministarstva izražavam najiskreniju sućut majci i obitelji. Ova obitelj je tijekom 2018. bila u nadležnom Centru za socijalnu skrb tijekom savjetovanja koje je standardni postupak kod svih obitelji koje se razvode. Došli su s unaprijed postignutim sporazumom o skrbi i više nije bilo postupanja centra. Centar nije imao ni jednu prijavu pojedinaca, majke ili bilo kojih drugih tijela, na nasilje prema majci ili djeci - rekla je.

Komentirala je i funkcioniranje sustava socijalne skrbi.

- Puno je napravljeno oko reformi sustava, Zakon o socijalnoj skrbi uskoro ulazi u javnu raspravu, kao i Zakon o udomiteljstvu. Osnovan je Nacionalni savjet za razvoj socijalnih politika u kojoj su predstavnici svih tijela, komora i udruga. Kratkoročne mjere koje smo si zadali se provode, 96 posto stručnjaka je zaposleno, kontinuirano od ožujka provodimo edukacije za stručnjake, za pružatelje socijalnih usluga i svih sudionika koji se susreću s nasiljem, posebice obiteljskim nasiljem. Danas u RH imamo 25 skloništa za žrtve obiteljskog nasilja, u šest županija smo raspisali natječaje za izgradnju novih skloništa, a tu imamo i privremena rješenja. Na mjesečnoj razini pratimo popunjenost skloništa, to je oko 50 posto, ima slobodnih kreveta. Prošle godine pustili smo u rad i Nacionalni pozivni centar gdje se 0-24 svakog dana u godini sve žrtve ili svatko tko ima sumnju na nasilje mogu javiti. Imamo protokol postupanja u slučaju nasilja i dvije izmjene kaznenog zakonodavstva. Važna je suradnja medija i svih pojedinaca, najveća odgovornost je na Vladi i jedinicama regionalne i lokalne samouprave. Ključno je da ako itko ima informaciju o nasilju, da to dojavi. Centri nisu imali nikakvu informaciju o nasilju u ovom slučaju - rekla je Mađerić.

Na pitanje novinara o slučaju Centra za socijalnu skrb u Maksimiru rekla je da se tamo provodi nadzor te će rezultati biti objavljeni kada inspekcija bude gotova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:08