VOLJENA UČITELJICA

Maja Erceg: Radila sam u toj školi 20 godina, a onda su mi rekli: Nemaš muža? Evo ti otkaz!

Iako se uspjela izboriti za povratak na posao, Erceg kaže da problem ovakvih otkaza još nije riješen

MAKARSKA - Kada vas prima u radni odnos, poslodavac vas može pitati razne stvari, ali nikada ne pita jeste li sretno zaljubljeni - riječi su to 46-godišnje Maje Erceg, makarske učiteljice koja je unatoč dvadesetogodišnjem stažu u školskim klupama i kvalitetnom radu bila proglašena tehnološkim viškom iz samo jednog razloga - nije udana!

Nakon bizarne situacije koja je ovu uspješnu učiteljicu umalo stajala gubitka radnog mjesta u OŠ “Stjepan Ivičević”, Maja Erceg se uspjela izboriti za povratak na posao, no time smatra, problem određivanja uvjeta po kojem će netko biti proglašen tehnološkim viškom u našim školama - nije riješen. Naime, zakonodavac je po pitanju tehnološkog viška odredio kriterije, poput ukupnog radnog staža, rada u struci, godina života pa čak uvrstio i kriterij bračnog statusa i uzdržavanih osoba, ali nije pronašao načina kako te kriterije bodovati. Time je ravnateljima ostavljen prostor za mešetarenje.

Brak nosi najviše bodova

- Bila sam silno zatečena kada sam dospjela na vrh liste za otkaz jer je u mom slučaju najviše bodova nosio kriterij koji se odnosi na bračni status i broj uzdržavane djece. Osobno mislim da je to zadiranje u obitelj, intimu i privatnost - kaže učiteljica Maja.

- Drugim rječima, od moje dugogodišnje posvećenosti radu s generacijama djece, odjednom je postalo važnije što sam samouzdržavana osoba. To bi značilo, ako dobiješ bodove za staž, izgubiš ih samo zato jer nemaš muža. Pitam se gdje je tu pravda?!

Šokirani učenici i roditelji

- Takva situacija nije šokirala samo mene, već i moje učenike i njihove roditelje - kaže Maja.

- Ne želim prozivati moje kolege. U svojoj borbi sam ostala dostojanstvena i mislim da je u mom slučaju pravda zadovoljena. Jer bez obzira imam li ili nemam muža, učiteljica sam ne samo u školskim klupama, nego i u duši - ponosno govori. No, time ovakvi i slični slučajevi gdje se, na osnovu proizvoljnih odluka mogu podijeliti otkazi i ljudima u trenu izmijeniti sudbine, nisu riješeni...

- Rješenje moga problema, dovodi drugog na moje mjesto - zabrinuto nam kaže Maja Erceg unatoč tome što opet dijeli školsku učionicu s veseljem svojih trećaša. A zabrinuti jesu i drugi prosvjetari što je zakonodavac omogućio ravnateljima da dijele otkaze vireći u postelje svojih djelatnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:05