SKORO GODINU DANA OD TRAGEDIJE

MAJKA DJEČAKA PREMINULOG U METKOVIĆU 'Znaju li oni kako je na Sve svete odlaziti na grob svog djeteta? Želimo istinu i dobit ćemo je!'

 
Ivana i Mišo Bebić, roditelji dječaka Gabrijela koji je preminuo u Metkoviću
 Ivica Marković / Slobodna Dalmacija

Moj suprug Mišo i ja ogorčeni smo, kao i cijela naša obitelj, što vještačenje okolnosti smrti našeg sina Gabrijela Bebića, koji je preminuo prošle godine 11. prosinca u KBC-u Split nakon niza propusta metkovskih liječnika, još uvijek nije završeno. Gotovo godinu dana treba da netko u ovoj državi obavi vještačenje – rekla je Ivana Bebić, Gabrijelova majka.

Kako je Slobodna Dalmacija već pisala, vještačenje ovog slučaja “neželjeno” je za sve medicinske fakultete u Hrvatskoj, pa ga je na kraju “po kazni” dobio zagrebački Medicinski fakultet.

Prvo je zagrebački Medicinski fakultet odbio vještačenje jer je članica Povjerenstva za vještačenja bila vještakinja i u Metkoviću kad je Ministarstvo zdravstva poslalo svoje vještake da provedu inspekcijski nadzor. Zbog toga se zagrebački Medicinski fakultet izuzeo.

Nakon toga DORH je poslao spis u Osijek, gdje je on stajao mjesec i pol. Osječani su rekli kako ne mogu obaviti vještačenje jer nemaju dovoljan broj vještaka specijalista da udovolje traženju DORH-a. Potom spis “putuje” u Rijeku, gdje su na riječkom Medicinskom fakultetu također rekli da nemaju dovoljan broj specijalista koji bi obavili vještačenje.

Na kraju je spis dospio i u Split. I oni su odbili vještačenje uz obrazloženje kako se mali Gabrijel liječio u Splitu i da zbog toga nije preporučljivo da se taj predmet vještači u Splitu.

Na kraju je predmet u lipnju ove godine ponovno poslan u Zagreb i naloženo im je da obave vještačenje, koje još uvijek nije završeno.

– Ja znam da vrana vrani oči ne kopa i da će liječnik teško ići protiv kolege. Ali moj je sin umro nemarom metkovskih liječnika i netko za to mora odgovarati. Zahvaljujući njihovu nemaru, nestručnosti i onome “lako ćemo”, moj suprug Mišo, ja, naša sedmogodišnja Gabrijela i petogodišnji sin Mihael moramo za Sve svete i Dušni dan odlaziti na metkovsko groblje kako bismo obišli svojeg malog anđela Gabrijela. Znaju li oni koji su svojom neodgovornošću krivi za smrt našeg Gabrijela kako je majci i ocu odlaziti na grob svog djeteta? To je strašno i nikome takvo što ne želim. Najgore je kad se redoslijed umiranja poremeti, kada dijete umre prije svojih roditelja – govori za Slobodnu Dalmaciju u suzama Ivana Bebić.

Prije nekoliko mjeseci čak je Jakša Cvitković, odvjetnik obitelji Bebić, spekulirao oko toga da će “neželjeno” vještačenje biti obavljeno u Sloveniji ili u nekoj drugoj državi EU-a. Međutim, mora biti da je netko u Hrvatskoj shvatio kakva bi to bila sramota da se jedan ovakav predmet vještači u inozemstvu.

Kako smo već pisali, mali je Gabrijel u prosincu prošle godine prekasno doveden iz Metkovića u KBC Split na liječenje, kad je već bio životno ugrožen i kada ga ni krajnji napori splitskih liječnika nisu uspjeli spasiti.

U DORH-u su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da se vještačenje što prije provede.

– Ne znam što nam je više činiti. Ne želimo čekati više ni minute, želimo da to vještačenje bude završeno odmah kako bi oni zbog kojih je preminuo naš Gabrijel bili kažnjeni. Moj suprug i ja više nikada u svojem životu nećemo vidjeti naše najstarije dijete, više nikada nećemo čuti njegov smijeh i više nikada nećemo imati svoj unutarnji mir. Da bih koliko-toliko bila mirna u dubini svoje duše, želim istinu i odgovor na pitanje zašto je moj Gabrijel umro. Netko je kriv što su on i moj suprug danima odlazili na Hitnu pomoć u Metković i molili pomoć. Netko je kriv što je moje dijete dovedeno u bezizlazno zdravstveno stanje i, na kraju krajeva, netko je kriv što je naš Gabrijel umro u KBC-u Split, unatoč tome što su splitski liječnici uložili sve svoje znanje i ljubav kako bi mu spasili život. Da nije bilo dr. Ksenije Kaleb u Metkoviću, koja je 10. prosinca 2018. prepoznala u kakvom je stanju i koja je rekla liječnicima s Hitne pomoći u Metkoviću, koji tri dana nisu znali prepoznati simptome, da mora hitno za Split, tko zna bi li on uopće i stigao u Split. Želimo istinu i istinu ćemo dobiti – zaključuje Ivana Bebić.

Gabrijelovi roditelji jako su razočarani i frustrirani jer ovo pokazuje da je sustav još jednom zakazao i da u Hrvatskoj nema tko obaviti vještačenje ovog slučaja, odnosno da za to treba proći puno vremena.

Nitko ne zna kad će biti završeno vještačenje slučaja Gabrijela Bebića i roditelji mogu samo čekati. Samo do kada?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:34