IZNIMNO RIZIČNO PONAŠANJE

Majka iz Županje: 'Prijateljice moje kćeri opijaju se tamponima koje su namočile u alkohol'

'Jesmo li mi kao roditelji zakazali u odgoju naših tinejdžera, jesu li prevelika kontrola i nadzor ili pak prevelika sloboda možda i naše najveće pogreške? Jako sam uplašena, strepim za budućnost naše djece, već se danima ne mogu smiriti', povjerila se očajna majka
Ilustracija
 Stefan Wermuth / REUTERS

Zabrinuta majka jedne tinejdžerice iz županjskog kraja upozorila je na šokantnu pojavu da se neke djevojke opijaju na doista bizaran način - tamponima natopljenima u žestoka alkoholna pića, doznaje Glas Slavonije.

'Zaprepastila sam se kada mi se kći povjerila i prepričala iskustva nekoliko prijateljica koje su joj se “pohvalile” da su isprobale “zanimljivu” tehniku opijanja koju mladi u zapadnim zemljama već dugo primjenjuju i da su “oduševljene” učinkom, brzim i jakim djelovanjem.

Higijenske tampone namočile su u votku i potom ih stavile kao kada imaju mjesečnicu. Nikada ih, “pohvalile” su se, nije brže “uhvatilo” jer im je alkohol ušao direktno u krv, a osjećale su se, kažu, “fantastično”. “U kafiću pristojno piješ sok s frendicama, nemaš nikakvog zadaha, a tampon dolje odrađuje svoje”, kazale su joj i preporučile da se i sama uvjeri u to', ispričala je uznemirena žena Glasu Slavonije.

Zabrinuta se žena u nevjerici pitala je li moguće da mlade djevojke nisu svjesne rizika i opasnosti kojima se izlažu svojim postupcima.

'Sve te negativne trendove koji nam truju djecu donio nam je internet i društvene mreže kojima su zaluđeni. Ne mogu vjerovati da je nekome uopće palo na pamet takvo nešto učiniti! Dosegnuli smo samo dno, mladi više ne prežu ni od čega, nevjerojatno je na što su sve spremni', zaključila je žena.

'Jesmo li mi kao roditelji zakazali u odgoju naših tinejdžera, jesu li prevelika kontrola i nadzor ili pak prevelika sloboda možda i naše najveće pogreške? Jako sam uplašena, strepim za budućnost naše djece, već se danima ne mogu smiriti', povjerila se očajna majka.

Predstojnik Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek, prof. dr. sc. Darko Čuržik rekao je da je upoznat s pojavom opijanja putem alkoholnim pićem natopljenih tampona, no on, za razliku od prijateljica kćeri zabrinute majke smatra da je ovo jedan trend koji se nipošto ne bi trebao slijediti.

'Upitno je dovode li se na taj način uopće u alkoholizirano stanje, a sigurno oštećuju sluznicu vagine, jer se obično radi o 40-postotnom alkoholu. Mogu se stvoriti rane na sluznici vagine, što je podloga za infekciju, a kasnije može biti i jedan od uzroka neplodnosti. Potrebno bi bilo i mišljenje psihijatra o takvoj osobi, jer se radi o poremećaju ličnosti', smatra Čuržik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:17