OBITELJSKO NASILJE NA PAGU

MAJKA OTKRILA ŠTO SE DOGODILO KOBNE NOĆI Progovorila je o odnosu sa suprugom, o Centru za socijalnu skrb, ali i o navodnom zanemarivanju mališana

 CROPIX

Otac (54) koji je jučer rano ujutro izvukao četvero djece iz kreveta i bacio ih s prvog kata kuće u Pagu, dobio je branitelja po službenoj dužnosti. Prilikom jutrošnjeg kriminalističkog ispitivanja branio šutnjom, a nakon podneva je prevezen u Županijsko državno odvjetništvo na ispitivanje. Nakon toga ide pred suca istrage koji će odlučiti o istražnom zatvoru.

Majka četvero ozlijeđenih mališana, od kojih se jedna curica bori za život u KBC-u Rebro, za 24 sata je izjavila kako nije ni slutila što će se dogoditi.

- Ja nisam ni slutila što će se dogoditi. On je mene ujutro u 5.56 sati pitao je li spavam. Ja sam se okrenula i valjda sam zaspala. Mislila sam da se on dignuo jer svako jutro ode u dućan po kruh. Onda sam čula krik. Mislila sam da je mala pustila na mobitel neki video. Kad je on došao u sobu vidjela sam da je uhvatio za ruku A. (djevojčicu koja je najteže ozlijeđena) i nosio je. Mislila sam da je nosi u dnevni boravak. On se vratio unutra i mrtvo hladno mi rekao: 'Ja sam ubio djecu'.

- Ja sam mu rekla: 'Monstrume, kuda sada bježiš?!'. On je nakon toga otišao na policiju i prijavio se. Ne mogu mu to oprostiti - prisjeća se Katica.

Ispričala je za 24 sata kako njezin suprug nije ranije zlostavljao djecu.

'Ajde da je barem trava bila'

- Bio je ok. Što mu je jučer puklo, ja ne znam. Nismo se ni svađali niti ništa - rekla je, a na pitanje je li dolazio Centar za socijalnu skrb odgovorila je:

- Centar je dolazio zbog moje najstarije kćeri. Bilo je malo problema.

Poručila je kako njezin muž više nikad neće vidjeti djecu.

- Pristupa kod djece njemu više nema! Mene mala pita: mama, je l' će tata doći živjet s nama? Ja sam rekla ne. Jer boje ga se, doživjeli su traumu. Na beton ih je bacio! Ajde da je bila trava barem, možda ne bi bile tolike ozljede, ali beton... Uzet ću odvjetnika, on više nikad neće imati pristupa djeci.

Odbacila je navode da je zanemarivala djecu.

- Za klevete koje neki susjedi pričaju, tužit ću ih! Sve one koji su lagali i srali! Da su djeca zanemarena, to sam sve čula, da sam neodgovorna majka i da se svašta o meni priča. Zna i gospodin Bernardo da ih kupamo i da su uvijek u čistome, neka oni pometu pred svojim pragom pa neka o drugima pričaju. I ravnateljica škole neka pričepi jezičinu, nešto je rekla da je mala zanemarena...

Šef SDP: 'O radu Nade Murganić možda je najviše rekao Marin Strmota'

Istodobno, sve su glasnije prozivke o političkoj odgovornosti i eventualnoj ostavci ministrice Nade Murganić.

"Zbog slučaja obiteljskog nasilja na Pagu ne vidim osobnu odgovornost ministrice Murganić, ali politička uvijek postoji jer očito dio naših institucija pa i institucija u socijalnoj skrbi očito ne funkcionira na pravi način“, ocijenio je šef HSLS-a Darinko Kosor poručivši da će o tome biti govora na koalicijskom sastanku.

Vidjeli ste reakciju ministrice za koju vjerujem da je bila iskrena nakon što se desilo nešto strašno u Hrvatskoj. Vidjet ćemo, razgovarat ćemo o tome na koalicijskom sastanku. Ne može ministar djelovati u svakom centru za socijalnu skrb, ali postoji uvijek politička odgovornost. O eventualnoj ostavci ministrice raspravljat ćemo na koalicijskom sastanku“, najavio je Kosor.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u petak, da je ona odgovorna za cijeli sustav te da je taj sustav u velikim problemima.

"Njena odgovornost je za cijeli sustav, sustav je u velikim problemima, činjenica je da je nasilje u porastu, da pravosuđe adekvatno ne reagira, da obiteljski nasilnici šeću po slobodni", kazao je Bernardić.

"O njezinom radu, radu njezine Vlade i predsjednika Vlade možda je najbolje rekao njezin bivši državni tajnik za demografiju Marin Strmota koji je demonstrativno napustio ministarstvo rekavši da je sve što rade lakrdija", dodao je.

Istaknuo je da je za njih u SDP-u važno da se obiteljsko nasilje sankcionira i kazni, da kazne budu drastičnije i drakonskije i da se provodi Istanbulska konvencija koja je instrument u zaštiti i žena i obitelji od nasilja.

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u petak je, u vezi sa zločinom na Pagu, izjavila da ne treba ishitreno tražiti političku odgovornost ministrice Nade Murganić prije nego što se stišaju emocije, ali da je odgovornost ministrice u tome što s centrima za socijalnu skrb očito nešto nije u redu.

"Riječ je o jednom strašnom slučaju i nije pravo vrijeme da uopće na taj način komentiramo, ali pravo vrijeme je, kada se stišaju emocije, da vidimo što centri za socijalnu skrb stvarno trebaju raditi. Vidimo da su se socijalni radnici djelomično pretvorili u one što pišu rješenja, a oni trebaju ići na teren, voditi računa o obiteljima i obilaziti ih. Očito u sustavu nešto nije u redu i mi ćemo pričekati da vidimo sve i onda donijeti sud o eventualnoj političkoj odgovornosti. U ovom trenutku svi smo zgroženi“, kazala je Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:40