DRAMA U ORDINACIJI

MAJKA TEŠKO OPTUŽILA LIJEČNIKA 'Počeo se derati na moje dijete, sve sam snimila' ŠTO SE ČUJE NA SNIMCI 'Ja se 30 godina bavim s ovim, a ti mene zaj**'

 
Dr. Branko Glušac
 Ivo Ravlić / Hanza Media

Svaka priča uvijek ima tri strane. Prva je prava istina, a ostale dvije su interpretacije njezinih sudionika. Tako i mi donosimo priče žene koja se žali na rad makarskog liječnika i prozvanog liječnika koji s druge strane, ima svoju priču, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o Željki Jelaš Kraus zavojanskih korijena, a koja živi u njemačkom Reutlingenu te o dr. Branku Glušcu, specijalistu otorinolaringologije i estetske i rekonstruktivno plastične, endoskopske sinusne i kirurgije glave i vrata.

Priču započinjemo tvrdnjama gospođe Jelaš Kraus koja nam kaže kako je ostala šokirana riječima dr. Glušca kada je u njegovu ordinaciju u Makarskoj dovela 9-godišnju kćer Nikolinu.

Ivo Ravlić / Hanza Media
Dr. Branko Glušac

Naime, kako tvrdi, djevojčica je imala neizdrživu bol ušiju pa je ona nazvala ljekarnu čiji su joj djelatnici preporučili dr. Glušca koji je odmah telefonski dogovorio termin pregleda. Međutim, kako kaže, pregled nije prošao tako lako jer se liječnik počeo derati na dijete...

- Kći se uplašila medicinske šprice za ispiranje uha pa je spontano odmaknula glavu, ali on joj je počeo govoriti da je glupa, vikao je, a ja sam od šoka zanijemila i nisam reagirala. Bila sam smirena, ništa nisam govorila jer se nisam snašla u tom trenutku.

Pitala sam ga hoću li mu pomoći držati dijete, na što je rekao ne, pa sam stajala iza njega, a on mi je kazao da dijete ima traume od doktora što sigurno nema. Kada sam vidjela kako se ponaša, izvadila sam mobitel i uključila snimanje...

Imala sam osjećaj da bi, ako nešto kažem, sigurno poludio. Moje dijete nije od onih koji se deru i vrište, već se samo malo trznula, ali to ju je toliko šokiralo da mi je nakon svega kazala da kakva sam ja to mama i zašto sam je dovela tom liječniku - kaže Jelaš Kraus, dodavši da je s kćeri zbog bolova ušiju, već prije bila kod pedijatrice te je pila antibiotike, ali dijete je opet boljelo.

Ivo Ravlić / Hanza Media
Dr. Branko Glušac

- Ne znam je li takva inače njegova narav, ali ja sam ostala šokirana i ako nam opet zatreba liječnička pomoć, idemo na Hitnu pomoć - kaže Jelaš Kraus kojoj je Glušac nakon pregleda ispisao recept i račun od 400 kuna.

Potom nam je i pustila snimku iz ordinacije, a na kojoj se, prema njezinim riječima, može čuti što je dr. Glušac govorio djevojčici prilikom pružanja pomoći:

"Ja se 30 godina bavim s tim, ti mene zajebavaš, ti meni ne trebaš. Jučer sam imao četiri operacije i zaradio sam 10 tisuća eura, što to meni treba da me tu nerviraš. Ja ti sve kažem što će biti, ovo te nije bolilo, malo ćeš osjetiti, stavit ću ti vatu unutra, ali sutra će ti biti bolje jer će se kanal proširiti.

Nemaš drugog izbora, je li ti mene razumiješ? Moli Boga što su ovi iz apoteke rekli za mene jer sutra i prekosutra sve to boli gospođo. Ona kada otvori usta sve je boli, sada ću staviti ovaj lijek u uho da ti se skroz ne zatvori, dat ćete joj brufen".

Na kraju je, kako je snimljeno, upitao je li djevojčica lani imala problema s uhom?

Nakon što smo porazgovarali u kući njezine majke u Makarskoj, Jelaš Kraus nam je jedino dala fotografirati recept, liječničku dokumentaciju i račun od 400 kuna koji joj je Glušac napisao, ali se nije pristala fotografirati unatoč tome što je prethodno, kada nas je nazvala zbog ove priče, na to bez okolišanja pristala.

Ivo Ravlić / Hanza Media
Dr. Branko Glušac

- Moja priča je objavljena na portalu hrvatsko-njemačkog mjesečnika i mislim da je to dosta, sasvim dovoljno - kazala nam je Jelaš Kraus, odbijajući se fotografirati.

Potom smo otišli u ordinaciju dr. Glušca koji nam je ispričao sasvim drugačiju priču u kojoj tvrdi da djevojčici uopće nije rekao da je glupa, a primio ju je samo da više ne trpi nesnosne bolove...

- Majka govori da sam djetetu rekao da je glupa. A što to onda nije snimila? Djetetu sam pomogao i nikada nikome nisam rekao da je glup. Zapravo se uopće ne bavim liječenjem djece nego operacijama, ali sam ženi napravio uslugu.

Radim svoj posao 25 godina i nikada nisam imao problem s pacijentima, a ovaj slučaj je posebna priča jer je žena sama liječila dijete, došla je u ljekarnu kupiti lijek kao da kupuje krumpir i ljudi su vidjeli da je dijete bolesno, pa su joj preporučili mene - veli nam dr. Glušac, dodavši da takav slučaj nije doživio u svojoj liječničkoj praksi...

- Dijete je bilo histerično, plakalo je, mlatilo rukama i nogama, i majci sam rekao da je dijete pod stresom koji je doživjela ili u obitelji ili nekoj bolnici. Pregledavao sam malenu pola sata, što se inače napravi u dvije minute.

Majka navodi laži da sam uzeo štrcaljku i ispirao djetetu uho koje je bilo skroz zatvoreno i u takvom slučaju nitko na svijetu ne ispire uho. Nisam ni imao štrcaljku u rukama, a ako sam je imao što to nije snimila - kaže Glušac, dodavši da je bila riječ o aspiratoru, malom vakumu kojim se čisti uho.

- Nije se dijete uplašilo aspiratora, nego je došlo histerično i agresivno i čekao sam da se smiri, a majka mrtva-hladna. Kazao sam joj da je riječ o jakoj upali i da moram djetetu u uho staviti gazu s antibiotikom, ali ona uopće nije sudjelovala niti je htjela surađivati niti se na koncu žalila na pregled, nego me snima iza leđa i to je sramota.

Mogla je uzeti dijete, sjesti ga na sebe i smiriti - kaže Glušac, navodeći i da mu nije jasno zašto ga majka djevojčice proziva po medijima ako nije imala nikakvih primjedbi na pregled.

Ivo Ravlić / Hanza Media
Dr. Branko Glušac

Kako kazuje, majka s djetetom nije sutradan došla na kontrolu pa je sada pitanje tko je na kraju djetetu uklonio gazu iz uha koja je postavljena blizu bubnjića...

- Iz snimke je izvukla samo ono što njoj paše i umjesto da je došla na kontrolu, ona me stavlja na neki portal. Cijelo vrijeme sam bio smiren, a inače glasno pričam i takav je moj pristup jer sam temperamentan.

Napisao sam joj recept, račun, memorandum za njemačko osiguranje, dijagnozu i terapiju prema pravilima struke i sada je pitam bi li u Njemačkoj snimala doktora i kako bi osiguranje reagiralo da ne dođe na kontrolu. Mogla je odmah reći: Oprostite gospodine, ali nemate dobar pristup prema djetetu i ne želim da je Vi pregledavate i mogla je otići... - kaže Glušac, dodavši da su majka i dijete nakon obavljenog pregleda 15 minuta sjedili u čekaonici bez ikakvih primjedbi.

- Neka se sada jave udruge i nju kazne što je nesavjesno liječila dijete i nije ga na vrijeme dovela kod doktora nego je terapiju tražila u ljekarni. Maloj je oteklo pola glave, kasno je došla na pregled, a netko je prije mene krivo liječio - na kraju će dr. Glušac za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 14:37