NA PRVI DAN ŠKOLE

MALA ELENA UPISANA U ŠKOLU! Majka koja je napisala potresno pismo o 'usamljenoj prvašici' dva sata provela u Gradskom uredu za obrazovanje

 
 Goran Mehkek/Cropix / Profimedia, Panthermedia

NOVO 12:48 - Ravnatelj Osnovne škole Ivana Meštrovića, Milivoj Magerl, objašnjava da je do čitavog problema došlo jer škola od Gradskog ureda za obrazovanje nije dobila pravomoćno rješenje o upisu djevojčice.

- Dijete se jučer pojavilo na našoj priredbi za prvašiće. Tijekom priredbe majka me upitala hoće li njezino dijete biti prozvano. Provjerio sam popis i uvidio da djetetova imena na njemu nema. Dopis Gradskog ureda s pravomoćnim rješenjem još uvijek nismo dobili jer je protokol podrazumijeva i žalbeni rok. Odmah nakon priredbe upisali smo dijete jer je majka potvrdila da neće ulagati žalbu – kaže ravnatelj škole po čijim je riječima cijela situacija mogla drukčije ispasti da su roditelji došli u školu s rješenjem o upisu prije početka nastave, makar, kaže, i pet minuta prije priredbe.

Djevojčica je upisana u posebni odjel s djelomičnom integracijom, u kojem je ukupno sedmero učenika. Riječ je o razrednom odjelu kakav već funkcionira u školi više godina, a podrazumijeva da pojedine predmete poput likovnog, glazbenog ili tjelesnog, pohađaju s djecom iz redovnih razreda.

- Kako ubuduće izbjeći ovakve situacije? Upise u prve razrede trebalo bi s lipnja prebaciti na travanj ili svibanj, ali i povećati broj škola u Zagrebu s posebnim odjelima za djecu s teškoćama.

11.50 - Od 9.30 majka je bila na hitnom sastanku u Gradskom uredu za obrazovanje gdje je dogovoren hitan upis djevojčice Elene u školu.

--------------------------

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak objavila je u utorak ujutro kako ju je iznimno ražalostilo pismo majke jedne učenice s posebnim potrebama, koja je na prvi dan škole ostala bez razreda te je istaknula kako takvu praksu smatra potpuno nedopustivom.

"Iznimno me ražalostilo vidjeti pismo majke male Elene i smatram takvu praksu potpuno nedopustivom. Odmah smo kontaktirali Grad Zagreb, koji je nadležan za ta pitanja, kako bi se situacija što prije riješila te sam ponudila pomoć Gradskom uredu za obrazovanje", napisala je Divjak na svom Facebook profilu.

Majka djevojčice iz Zagreba u ponedjeljak je na facebooku napisala otvoreno pismo hrvatskim institucijama u kojem ističe da je njezina kći, koja je jučer trebala krenuti u prvi razred osnovne škole, ostala bez dodijeljenog razreda jer ta škola uopće nije bila upoznata da ona tamo treba pohađati nastavu.

Napisala je kako je Gradski ured za obrazovanje odlučio u koju će školu njezina kći, ali su u toj školi "dočekani upitnim pogledima rukovodstva škole, koje pojma nije imalo tko su, odakle su i što rade tamo".

"Pregledavši moje papire, koje nikada nisu dobili od Gradskog ureda, zaključili su da osim što nemaju mjesta, nemaju niti program koji je primjeren za Elenu. A Gradski ured je odlučio da će ići u baš tu školu", napisala je ta majka čije se pismo brzo proširilo društvenim mrežama i medijima.

Majka sedmogodišnje djevojčice rekla je za Dnevnik.hr da ne namjerava odustati. Inzistirat će na odluci prvo o školi koju će njezina kći pohađati, kao i hoće li dobiti asistenta u nastavi.

Kako za djevojčicu škola nije znala, ona je sređena za prvi dan škole, u novoj haljini s novom torbom, završila u suzama kad njezino ime nije prozvano. Roditelji su je pokušavali utješiti, no s obzirom da je prvi dan nastave umjesto s novim prijateljima provela sama na hodniku bez razreda i bez učiteljice, taj zadatak nije lagan.

‘Što smo mogli, lagali smo joj da je pokušamo nekako utješiti. Park i sladoled sve liječe’, rekla je majka dodavši da je potpuno funkcionalna te posjeduje percepciju spoznaje.

Iako nemaju program za nju, djevojčica je danas ipak došla na nastavu u školu koju joj je dodijelio Gradski ured. ‘Ona je sada u razredu s divnom učiteljicom koju pohađa i dvoje djece s Downovim sindromom’, rekla je majka za Dnevnik.hr, no dodala kako i dalje ne zna koju će školu njezina kći na kraju pohađati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:45