POMOĆ MLADIM OBITELJIMA

MALA OPĆINA ŽELI ZADRŽATI MLADE 'Poklanjamo 30 tisuća kuna za kupnju kuće, sufinanciramo vrtić, a pomažemo i srednjoškolcima i studentima'

 Profimedia, Alamy

U općini Magadenovac odlučili su mladim obiteljima pokloniti 30 tisuća kuna za kupnju napuštene kuće, kao i pomoć kod pravno-imovinskih pitanja, piše Dnevnik.hr.

U općini je trenutačno prazno i napušteno oko stotinjak kuća, njihova prosječna cijena na tržištu iznosi oko 10.000 eura. Vodstvo općine odlučilo ih je naseliti i to mladim obiteljima bez vlastitog doma. Dobrodošli su i stanovnici drugih mjesta, sve s ciljem da se zaustavi izumiranje sela.

- Mi smo izdvojili, planirali za proračun, 150.000 kuna za ovu godinu, time bi pokrili negdje 4 do 5 obitelji, kad se to malo uhoda, onda ćemo dalje vidjeti - govori Stjepan Živković, načelnik općine Magadenovac.

Poticajne mjere za mlade obitelji mještani pozdravljaju.

- To je super, mislim da će nam puno pomoći, pogotovo mladim obiteljima da ostanu ovdje - govori Anamarija Plužarić iz Magadenovca.

Općina ima ambulantu, ljekarnu, dječji vrtić, školu i dvoranu. Novorođena djeca podupiru se sa 2000 kuna, osnovnoškolci besplatnim udžbenicima, a pomaže se i srednjoškolcima, studentima.

- Vrtić sufinanciramo sa 1100 kuna, roditelji plaćaju oko 400 kuna za cjelodnevni boravak, onda što se tiče srednjoškolaca, oni koriste mjeru besplatnog prijevoza - govori Živković.

Svojim mjerama općina Magadenovac želi ublažiti iseljavanje i pomoći svojim mještanima, jer većina njih radi za minimalac. Na području svojih 6 sela, nadaju se većem broju djece i kućama bez spuštenih roleta, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:40