TOTALNA DOMINACIJA

MALI GENIJALAC IZ POPOVAČE Dorijan Lendvaj (13) iz Popovače dosad osvojio šest naslova državnog prvaka u programiranju, svjetski je prvak u robotici…

 
Dorijan Lendvaj
 Mate Piškor / HANZA MEDIA

SISAK – Dorijan Lendvaj (13) iz Popovače dosad je osvojio šest naslova državnog prvaka u programiranju, prošle je godine bio prvak svijeta u robotici, ove godine osvojio je treće mjesto na Europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi, a posebno je nagrađen kao najmlađi osvajač medalje na toj olimpijadi. Tim povodom sisačko-moslavački župan Ivo Žinić priredio je prijam za malog genijalca i njegovog oca Vladu.

Postignuća malog Dorijana fascinantna su. Bio je najmlađi sudionik državnog natjecanja u programiranju na koje se plasirao već kao učenik 2. razreda, jedini tako mlad u povijesti tih natjecanja. Na kvalifikacijama za svjetsku prirodoslovnu olimpijadu (fizika, kemija, biologija) bio je najbolje plasirani učenik svoje generacije.

Na prvoj hrvatskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi dijelio je prvo mjesto sa 100 posto riješenih zadataka. Lani je bio svjetski prvak u robotici, a hrvatska osnovnoškolska reprezentacija kojoj je bio kapetan pobijedila je u superfinalu svjetske srednjoškolske prvake iz Singapura.

Sisak, 280917
Dorajn Lendvaj (13) ucenik iz Popovace, nositelj je vise naslova drzavnog prvaka u programiranju, kemiji, matematici i robotici i najmladji je osvajac medalje na Europskoj juniorskoj informatickoj olimpijadi. Tim povodom primio ga je zupan sisacko-moslavacki zupan Ivo Zinic. Na foografiji: Dorijan Lendvaj u drustvu oca Vlade i zupana Zinica  

Snimio: Mate Piskor / HANZA MEDIA
Mate Piškor / HANZA MEDIA
Dorijan Lendvaj, lijevo otac Vlado, desno župan Ivo Žinić

Najzaslužniji za Dorijanove rezultate, kako je istaknuo njegov otac Vlado, inače informatičar sa završenim PMF-om, je Dorijanov stariji brat Vilim (18), višestruki državni prvak u informatici, ove godine srebrni na svjetskoj informatičkoj olimpijadi. Mlađa sestra Dora (12) također ide stopama starije braće i ove je godine državna prvakinja u programiranju za pete razrede, prva djevojčica kojoj je to uspjelo nakon godina muške dominacije.

Sisak, 280917
Dorajn Lendvaj (13) ucenik iz Popovace, nositelj je vise naslova drzavnog prvaka u programiranju, kemiji, matematici i robotici i najmladji je osvajac medalje na Europskoj juniorskoj informatickoj olimpijadi. Tim povodom primio ga je zupan sisacko-moslavacki zupan Ivo Zinic. Na foografiji: Dorijan Lendvaj u drustvu  zupana Zinica  

Snimio: Mate Piskor / HANZA MEDIA
Mate Piškor / HANZA MEDIA
Dorijan Lendvaj i župan Ivo Žinić

Župan Žinić obećao je Dorijanu i njemu sličnim nadarenim učenicima pomoć Županije u troškovima odlazaka na svjetska i europska natjecanja u znanju, te je iskazao nadu da će upravo Dorijan biti perjanica razvoja IT tehnologije na području Sisačko-moslavačke županije i cijele Hrvatske. Dorijanov otac Vlado istaknuo je kako školski sustav na žalost ne prati sustavno ovako nadarene učenike, ali da u svim školama ima nastavnika i profesora koji dodatno rade s djecom genijalcima i potiču njihov razvoj. Zahvalio je Sisačko-moslavačkoj županiji na potpori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 03:36