UKINUTA PRESUDA

Mali Maestro: Gotovac i Stanić samo su prijatelji, nema zlouporabe položaja i mita

Zagreb, 100209.Citanje presude na Zupanijskom sudu na Zrinjevcu Ivanu Gotovcu osumnjicenom za mito i korupciju u slucaju Maestro.Na slici: Ivan slusa oslobadjajucu presudu.Foto: Goran Mehkek /CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Vrhovni sud RH ukinuo je presudu u tzv. slučaju Mali Maestro kojom su bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivan Gotovac i poduzetnik iz BiH Svjetlan Stanić oslobođeni optužbi za pokušaj zloupotrebe položaja i davanje mita.

Kako doznajemo, Vrhovni sud naložio je da se ponovljeno suđenje vodi pred drugim raspravnim vijećem Županijskoga suda. Podsjetimo, USKOK je Gotovca teretio da je kao potpredsjednik HFP-a poduzimao sve što je bilo potrebno da Staniću omogući da po najpovoljnijim uvjetima kupi Dalmacijavino i hotel Bellevue u Splitu. Zauzvrat je od Stanića dobio famoznu peku, putovanje u Monte Carlo i obećanje ljetovanja na Stanićevoj jahti, kao i buduće poslovne suradnje.

Vijeće Županijskog suda pod predsjedanjem suca Vladimira Pavlekovića na temelju provedenih dokaza zaključilo je da spomenuti darovi i snimljeni razgovori optuženika o poslovnoj suradnji nisu izlazili iz okvira prijateljskih odnosa te da se može govoriti o neetičnosti, ali nikako o kaznenoj odgovornosti za zloupotrebe i mito. No, Vrhovni sud je prihvatio žalbu USKOK-a, tako da Gotovca i Stanića čeka novo suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:16