NOVE OLUJE U DALMACIJI

'MALI VAKULA' 'Ekstrem za ekstremom, večeras će se formirati i sekundarni ciklon! Snijeg i minusi u studenom? Već sada je jasna jedna stvar...'

 
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Ako se obistini barem pola od najava kojima su meteorolozi pokušali upozoriti stanovništvo Dalmacije i priobalja na nastavak vremenskih nepogoda za ovaj vikend, onda će i ovaj tekst rijetko tko u tim područjima pročitati, jer najjednostavnije rečeno neće uspjeti doći do prodajnih mjesta za novine.

Uporna, dugotrajna kiša nošena olujnim vjetrom i mogućim pijavicama na moru najbolja su preporuka za zavlačenje ispod tople dekice jer je Meteoalarm cijelu obalu obojio u crveno.

Došla su takva vremena da se uglavnom priča o (ne)vremenu pa je i naš najpoznatiji meteorolog Zoran Vakula svoju jučerašnju prognozu objavio u stihovima, spremnu čak i za uglazbljivanje.

Milenijski led

“Vremenske prilike ne ‘maze’ nas već danima!/ A i ovakvo biometeorološko stanje ne odgovara mnogima./ Ni samo kratkotrajno, a pogotovo ne ovako dugotrajno./ Dok sunce dulje ne s(i)ja, mnogima zavlada depresija..../ I sljedećih će dana biti prilično nepovoljno./ Sunčani sati većinom malo - mnogima nedovoljno./ Ali neće manjkati oblaka, južine, kiše.../ Dapače i štoviše!/ Mnogima se loše ‘piše’!/ Osobito onima na Jadranu i krajevima uz njega, gdje će biti uistinu koječega. Nažalost, malo dobroga!/ Pripazite se stoga!”

Ako netko ipak nije shvatio što je pjesnikolog želio reći, nazvali smo Ivana Šolića, zvanog Mali Vakula, koji je za dalmatinske prognoze pouzdani ekspert otkako je jedini prognozirao milenijski led kojim je 2012. bio okovan Split. Na svojoj Facebook stranici “O vrimenu i vremenskoj prognozi” nerijetko se informira iz izvora koje ne koriste službeni meteorolozi, pogotovo za neke mikrolokacije koje su zanimljive samo lokalnim ljudima.

Obilna kiša

Ukratko, Mali Vakula nam kaže da će za vikend u Dalmaciji padati obilna kiša, “biometeorološke prilike će u cijeloj zemlji biti izrazito nepovoljne pa bi zbog juga neki mogli imati osjećaj kao da im je punica cijeli vikend u dnevnom boravku”.

Srećom, moja dolazi tek u subotu. Dodaje kako bi studeni mogao ostati upamćen kao ekstremno vlažan mjesec zahvaljujući “divljanju Atlantika”, koji neumorno servira ciklonu za ciklonom.

- Ekstrem za ekstremom, vrijeme s potpisom globalnog zatopljenja. Nijedna nevolja ne dolazi sama, pa tako ni ovaj put… Za vikend stiže nova pošiljka ‘sinoptičke glavobolje’ iz susjedne nam Italije, izražen poremećaj koji donosi kišu, pljuskove i grmljavinu. U noći na nedjelju na sjevernom Jadranu će se formirati i sekundarni ciklon - kaže Šolić.

Olujno jugo

S obzirom na to da je meteorologinja riječkog Pomorskog meteorološkog centra Danijela Vlašić najavila da se u subotu za vrijeme odigravanja utakmice Hrvatska - Slovačka na Rujevici “očekuje intenzivna kiša koja će se od sredine dana prema večeri pojačavati”, pitali smo ga njegovu prognozu.

- Da će Slovaci sutra pokisnuti na Rujevici ne treba posebno prognozirati, ali loša je vijest da će, nažalost, i publika trebati kišobrane. Za utjehu, vrhunac ciklone i oborina rezerviran je za nedjelju, kad će oborine biti česte i obilne. Na Jadranu će i s ovom ciklonom mjestimice pasti i više od 50 litara kiše po metru četvornom, a najobilnije oborine se očekuju u Dalmatinskoj Zagori. Zapuhat će vrlo jako i olujno jugo, čije će vrijednosti biti dovoljne za probleme u odvijanju pomorskog prometa - kaže.

Pitamo ga za dugoročne prognoze, posebno zbog sezone kolinja i skijanja, kad bi temperature trebale biti ispod ništice.

- Dok signali za stabilizaciju vremena postoje, nažalost svih onih koji voli zimu i snijeg, trenutno na sinoptičkim kartama ne postoji ni tračak nade za snijeg i minuse u studenome i već sada je jasno da ni u jednom svom trenutku ovaj mjesec neće opravdati ono zbog čega je dobio ime. Na moju stranicu ‘O vrimenu i vremenskoj prognozi by Ivan Šolić’ već su počeli upiti građana koji su unaprijed rezervirali skijanje: ‘Pa dobro, što je ovo, hoće li biti snijega u Alpama?’ - priča Šolić, uz najavu kako bi do zatišja moglo doći tek u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:35