PLEMENITA GESTA

MALIŠANI U HRVATSKOJ POMAŽU VRŠNJACIMA ‘Uvojke šišamo za svu oboljelu djecu kako bi imala vlasulje s pravom kosom’

Dvije Zagrepčanke su pokrenule hrvatsku verziju svjetske akcije ‘Kosa ljubavi’ te se nadaju da će od rujna vlasulje biti besplatne

Društvene mreže preplavile su slike malenih djevojčica i dječaka koji šišaju svoju dugu kosu i fotografiraju se sa smiješkom na licu, držeći svoje uvojke u ruci. Svi oni priključili su se humanitarnoj akciji “Kosa ljubavi” kojoj je cilj prikupiti što više kose kako bi se mogle izraditi vlasulje za oboljelu djecu kojoj je zbog kemoterapije otpala kosa.

Od početka akcije “Kosa ljubavi”, koju su u Hrvatskoj krajem travnja pokrenule Zagrepčanke Marijana Čergar i Biljana Bjelajac Poznić, prikupljeno je oko 400 donacija, a 70 posto donacija stiglo je upravo od djece koja žele pomoći svojim vršnjacima.

Samovoljno šišanje

Među njima je mnogo djevojčica koje su odrezale svoje duge uvojke kako bi njihova kosa mogla pomoći onima kojima je potrebnije. - Djeca su uzbuđena zbog toga što mogu pomoći drugima. Nekima je to bilo i prvo šišanje, ali su sretni što pomažu. Svjesni su situacije, žele se šišati samovoljno i jako su ponosni na sudjelovanje u ovakvom projektu. Zapravo, djeca djeci najviše pomažu - kaže Marijana Čergar, jedna od inicijatorica ovog projekta.

Projekt nije nov, u svijetu se provodi već godinama te i djeca i odrasli šišaju svoju dugu kosu kako bi pomogli oboljeloj djeci. Kad su takav svjetski projekt spazile dvije Zagrepčanke, odlučile su ga organizirati u Hrvatskoj.

- Htjela sam ošišati svoju dugu kosu i naišla na ’Locks of Love’. Kada smo Biljana i ja otkrile da u Hrvatskoj ne postoji ništa slično, odlučile smo djelovati. Ubrzo nakon što smo otvorile Facebook stranicu počele su stizati donacije - dodaje Čergar i navodi kako pokretanje “Kose ljubavi” ne bi bilo moguće bez dobre vlasuljarke.

Naime, za izradu jedne vlasulje potrebno je tri tjedna do mjesec dana rada i šest do osam repova ili pletenica prave kose. Cijena izrade jedne vlasulje iznosi oko 6500 kuna, no vlasuljarka je tu cijenu spustila na 5000 kuna. Zagrepčanke će, nakon što udruga službeno bude registrirana, novac za dječje vlasulje skupljati preko donacija, a cilj je da vlasulje oboljeloj djeci budu besplatne.

- Svaki roditelj koji za svoje dijete zatraži vlasulju, dobit će je besplatno. Planiramo da će prva vlasulja biti spremna u rujnu - dodaju organizatorice.

Pravila

Tko se želi uključiti u ovu akciju, može se ošišati u bilo kojem frizerskom salonu. Kosa mora biti minimalne dužine 20 centimetara, svezana u jedan ili više repova ili pletenicu.

Kosa može biti obojana, no bitno je da je oprana, suha i ne previše oštećena. Nakon šišanja repovi ili pletenice spremaju se u plastičnu vrećicu i šalju poštom na adresu: Biljana Bjelajac Poznić, Ljudevita Posavskog 25e, 10360 Sesvete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:28