NOVA PRAVILA

Maloljetnice će 'tabletu za dan poslije' kupovati i bez pratnje roditelja

Ilustracija: Novinarka Jutarnjeg lista s pilulama za Dan poslije koje se koriste kao hitna kontracepcija
 Ranko Šuvar / CROPIX

Hitni kontraceptiv ellaOne, poznat kao "tableta za dan poslije", sada i u hrvatskim ljekarnama mogu nabaviti djevojke mlađe od 18 godina bez pratnje roditelja.

Ljekarnici ga mogu izdati bez ispunjavanja obaveznog upitnika o seksualnom ponašanju, a može ga nabaviti i osoba koja ne kupuje kontraceptiv za sebe, poput ženina partnera.

Odluka EU Ministar zdravlja Dario Nakić, naime, stavio je izvan snage naputak svojeg prethodnika Siniše Varge iz travnja prošle godine, kojim su sporne smjernice Hrvatske ljekarničke komore za izdavanje kontraceptiva ellaOne proglašene obveznima.

Prema tim smjernicama, podsjetimo, kontraceptiv ellaOne, koji se odlukom Europske komisije od početka prošle godine u zemljama EU prodaje bez recepta, u Hrvatskoj se mogao izdavati samo ako je žena ispunila poseban upitnik, ostavila sve svoje osobne podatke i dala odgovore o svojem seksualnom ponašanju, a o činjenici da je uzela taj kontraceptiv ljekarnici su obavještavali njezina liječnika. Lijek su smjeli prodati samo ženi koja ga namjerava popiti, a djevojkama mlađim od 18 godina smjeli su ga - uz istu proceduru ispunjavanja upitnika - izdati samo ako su bile u pratnji roditelja. Hrvatska je po toj obaveznoj proceduri bila jedinstvena u Europi, a Vargin naputak naišao je na osudu stručnih društava ginekologa, pravobraniteljica i ženskih udruga.

Autonomna ženska kuća Zagreb prošlog je svibnja DORH-u podnijela i tužbu zbog diskriminacije na temelju spola i dobi. S obzirom na stavove struke vezano uz sigurnosni profil lijeka ellaOne, koji nije abortivno sredstvo, već odgađa ovulaciju i na taj način sprečava neželjenu trudnoću, kao i bezreceptni režim izdavanja u gotovo svim zemljama EU, smatramo da ispunjavanje upitnika prilikom izdavanja hitne kontracepcije nije potrebno, piše u novom naputku Ministarstva zdravlja od 1. lipnja ove godine. Smjernice mogu, nastavlja se, ostati kao pomoć ljekarnicima u savjetovanju pacijenata "ako ljekarnik procijeni da je to potrebno i ako pacijentica to želi". Jednaki će se režim odnositi i na drugi hitni kontraceptiv Escapelle, kojeg također ima na hrvatskom tržištu.

Te dobrovoljne smjernice također će biti biti blaže od onih postojećih. Kako nam je rekao Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore, na postojeće smjernice dobili su niz primjedbi, zbog čega su izradili nove, revidirane smjernice, koje bi Vijeće Komore trebalo prihvatiti ove subote.

- Prije svega se radilo o primjedbama hrvatskih ginekoloških društava te pravobraniteljica za djecu i ravnopravnost spolova. Stoga smo u revidiranim smjernicama izbacili traženje osobnih podataka poput OIB-a te smo ih i u drugim dijelovima uskladili s hrvatskim zakonodavstvom i službenim uputama o lijeku. Tu prije svega mislim na izdavanje lijeka maloljetnicama - kaže Portolan. Naime, odredba o zabrani izdavanja bezreceptnog lijeka mlađima od 18 godina nema uporište ni u jednom zakonu, a stručnjaci su upozorili da ellaOne nema dokazanog štetnog utjecaja na mlade djevojke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 20:07