BRZA REAKCIJA MINISTRA

MARAS NAKON PISANJA JUTARNJEG: 'HBOR-u ćemo već danas ukinuti stambene kredite za zasposlenike uz 3% kamate!'

Novinare je uputio na bivšeg predsjednika NO-a HBOR-a Ivana Šukera, rekavši da ga pitaju je li možda on odobrio koji povlašteni kredit
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta te član Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Gordan Maras izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade da će već danas zatražiti da bančin Nadzorni odbor poništi odluku o mogućnosti davanja HBOR-ovih kredita zaposlenicima te banke.

Prema pisanju današnjeg tiska, u HBOR-u je 1999. godine donesena odluka o stambenim kreditima za zaposlene na temelju koje je odobreno 166 kredita u vrijednosti 71 milijun kuna.

"To će se već danas ukinuti", rekao je Maras u izjavi za novinare, ustvrdivši da je to "ostavština bivše uprave od prije 2011. godine" te da sadašnji nadzorni odbor nije bio upoznat s tim, niti je bilo kome odobrio kredit.

"Danas imamo sjednicu Nadzornog odbora i inzistirat ću da se to već danas razriješi jer to nema nikakvog smisla", kaže Maras dodajući da to pokazuje "kakva je ostavština bivše, HDZ-ove uprave i na koji način su oni koristili određene beneficije".

To jednostavno nije ispravno - HBOR je institucija koja mora davati kredite poduzetnicima, a ne svojim zaposlenicima, kaže Maras. "Tko želi tržište i takav povlašteni kredit neka ide u privatnu banku, a državne institucije mu to neće i ne smije davati", dodaje.

Na pitanje kako to da do sada nije znao za povoljne kredite zaposlenicima HBOR-a, odgovorio je da se ne bavi HBOR-ovim operativnim poslom. Novinare je potom uputio na bivšeg predsjednika NO-a HBOR-a Ivana Šukera, rekavši da ga pitaju je li možda on odobrio koji povlašteni kredit.

"Čitam po novinama da je bivši nadzorni odbor odobravao kredite bivšim članovima Uprave, pa bih volio čuti njegovu (Šukerovu) informaciju je li on ikome odobrio takav kredit", kaže Maras.

Zamoljen za komentar špekulacija da je sličnih kredita bilo i u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), odgovorio je da o tome nema informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:30