GLAVNA TEMA U SABORU

MARAS O TURBULENCIJAMA U VLADI 'Što se Petrov čudi? To je kao da se koka čudi glisti što je izašla nakon kiše'

 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - HDZ-ovi zastupnici u srijedu su vrlo suzdržano komentirali upite o suradnji s Mostom i prozivke potpredsjednika Vlade Bože Petrova na račun HDZ-a zbog bliskosti s konzultantom MOL-a Jozom Petrovićem.

"Ne znam tko ga je naljutio, malo je izgubio kontrolu pa je ošinuo po svima. Mislim da treba preispitati svoje i odluke svojih ministara i krenuti u konkretni rad' , komentirao je Josip Đakić (HDZ) istup Bože Petrova.

Petrov je u utorak, komentirajući spekulacije o preslagivanju u vladajućoj koaliciji, prema kojima više u njoj ne bi bilo mjesta za Most, ustvrdio da se sve vrti oko Ine, te poručio da Most nije kočničar, ali da nekim interesnim skupinama ne odgovara red.

Spekulacije o preslagivanju, potaknuo je čelnik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić, što je Petrov popratio izjavom da čestita svima koji imaju "želuca ići u preslagivanje vlasti s ljudima koji su zbog sumnji na kriminalna djela završili već nekoliko puta u pritvoru".

Đakić pokazuje razumijevanje za Bandićev istup. Mislim da Bandić ima intenciju, (...) da se odluke donose što brže i kvalitetnije, nužno je pokrenuti gospodarstvo, donijeti zakone, ali i ekipirati tim ljudi za brži rad. Tu ima problema i možda je mislio u tom pravcu, kaže Đakić.

Miroslav Tuđman (HDZ) vjeruje da Most i HDZ, unatoč svemu, mogu surađivati. "Ako mogu u braku, onda mogu i sada", uzvratio je na novinarsko pitanje mogu li partneri surađivati ako se međusobno optužuje za kriminal.

Tepeš bez komentara o izjavama Petrova

Predsjednik HSP-AS-a Ivan Tepeš nije komentirao Petrovljeve optužbe o Petroviću i Ini, tvrdeći da o njima zna samo iz medija.

"To sam pročitao iz medija, nemam informacija", izjavio je Tepeš koji ističe da na službenim sastancima nikada nije dobio informaciju da se ide u preslagivanja, pogotovo ne zbog Ine.

"Smatram da ova Vlada ide na ovakav način dalje. Postoje određene nesuglasice i vjerojatno će ih biti sve četiri godine jer smo heterogena skupina. Ali za sada nisam bio ni na jednom sastanku niti sam s ikim razgovarao o mogućem preslagivanju', poručuje Tepeš.

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić drži da koalicijski partneri između sebe trebaju rješavati sporne stvari. "Prošlo je sto dana Vlade i ključno što me zanima su rezultati Vlade, a ne kako se oni međusobno vole ili ne vole", istaknuo je Ilčić koji drži da aktualnoj Vladi treba pružiti priliku, jer ima perspektivu. "Zadovoljan sam postavom Vlade, ali ne i s dosadašnjim rezultatima", poručio je zastupnik koji nije želio ulaziti u procjene o "remetilačkom faktoru".

"To je još jedan pokazatelja da Vlada ne funkcionira, gotovo je nevjerojatno koristiti takav rječnik među koalicijskim partnerima", kaže Drago Prgomet (Hrid) držeći da bi i za državu i za Vladu bilo najbolje da se, ako se ne mogu dogovoriti, raspišu nove izbori.

Maras: trzavice su obilježje Vlade

Oporba u Petrovljevim izjavama vidi utemeljenost svojih tvrdnji da suradnja Mosta i Domoljubne koalicije neće dugo trajati.

Trzavice su obilježje aktualne Vlade, kaže Gordan Maras (SDP) i dodaje kako je najveći uspjeh vladajućih što se već nisu raspali.

"Nažalost, u ovoj situaciji se radi o nečemu što je jako važno, radi se o Ini. Vi znate da smo mi puno rasprave imali s MOL-om i očito su se neki interesni krugovi poveselili što je HDZ došao u poziciju da rješava njihove poslovne interese. S te strane bih volio da, vrlo jasno, cijela javnost i Sabor čuju koji je stav Vlade, što se Ine tiče, a ne da se ispod žita neke stvari rješavaju. Što se tiče Mosta, oni su od početka znali s kim ulaze u vlast s tim da mi je malo čudno da se sada Božo Petrov čudi. Ti odnosi vezani uz Inu i HDZ traju već neko vrijeme. To cijela javnost prati, od povjerenstva koje je bilo ovdje u Saboru pa do suđenja Ivi Sanaderu. Tako da, to je kao da se koka čudi glisti što je izašla nakon kiše", izjavio je Maras.

Beus Richembergh: Ako je kriza vlasti- izbori su najbolje rješenje

HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh poručio je kako bi, ako je kriza vlasti, izbori bili najbolje i najelegantnije rješenje, komentirajući tako medijske napise o 'preslagivanju' u vladi bez Mosta.

Beus i njegov stranački kolega Milorad Batinić odbacili su nagađanja o pregovaranju HNS-a sa HDZ-om.

"S HDZ-om nitko ne pregovara", poručio je Batinić dodajući kako su oni oporba.

Naglasio je i kako će uvijek podržati ona rješenja za koja smatraju da su dobra za hrvatske građane, neovisno od toga tko ih predlaže. "No to ne znači koaliranje s onima koji su u ili pri vlasti i to je generalno stav HNS-a. To ne znači da ako vladajući dođu s nekim prijedlogom zakona i mi ga podržimo, da smo koalicija", ustvrdio je.

Na novinarsku primjedbu kako i Most tvrdi da nije koalicija s HDZ-om, HNS-ovci su uzvratili da oni nisu kooperanti.

"Ili smo izvođači radova ili nismo ništa nego opozicija ali kooperanti nismo", ustvrdio je Beus Richembergh.

Na pitanje stoji li iza trzavica u Vladi priča oko Ine HNS-ovci su uzvratili kako o tome znaju isto koliko i novinari.

"Predsjednik naše stranke je na zadnjem aktualnom satu eksplicite naznačio naš stav da se u pitanjima oko Ine ne smije čekati već treba zauzeti proaktivna pozicija i voditi jasna politika, da vlada nema vremena za čekanje već mora definirati pregovaračke pozicija u zaštiti nacionalnih interesa što znači očuvanje Ine kao nacionalne naftne kompanije, a ne kao nacionalne mreže pumpnih stanica", podsjetio je Beus Richembergh.

Ako u Vladi postoji bilo kakva razmimoilaženja, što bi onda bio razlog da oni nemaju svoju politiku i svoj stav, onda su gospoda Petrov, Karamarko i Orešković dužni objasniti o čemu se radi, naglasio je.

Na pitanje o sinoćnjem intervjuu bivšeg premijera Ive Sanadera i tvrdnji da čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak ima svoje račune oko Ine, uzvratio je kako bi uzimati Sanadera kao relevantan izvor i kao arbitra u ovoj situaciji bilo izvan svake pameti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:22