ZASTUPNICI O AGROKORU

MARAS OPTUŽIO PLENKOVIĆA ZBOG 'LEX AGROKORA' 'Tu je bila bitna skupina koja je trebala ući u Agrokor i dobiti milijunske honorare, a ne radnici'

Gordan Maras (arhiva)
 Saborska TV

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras poručio je u petak kako su "maske pale" te je postalo razvidno da vladi Andreja Plenkovića, kada se donosio lex Agrokor, nisu na srcu bili ni radnici, ni hrvatsko gospodarstvo, niti domaći dobavljači, a HDZ-ov Josip Borić uzvratio kako je lex Agrokor donijet upravo da se postigne nagodba, Agrokor restrukturira i da "priča" završi najbolje za one kojima je to najvažnije, a to su zaposleni, dobavljači, OPG-ovi.

Maras: Skupina koja je trebala dobiti milijunske honorare...

"Tu je bila skupina koja je trebala ući u Agrokor i koja je tamo trebala dobiti basnoslovne milijunske honorare i obogatiti se na krizi koja je zadesila Hrvatsku", rekao je Maras nakon stanke koju je zatražio u Saboru.

Podsjetio je kako je 6. travnja donesen lex Agrokor, 10. travnja je imenovan Ante Ramljak, 12. travnja je Ramljak objavio je tko su mu savjetnici. "On ih je odabrao: Alter Capital; Texo Management koji je njegova bivša i firma njegovog partnera; odvjetničko društvo Šavorić i partneri i Laco agencija za odnose s javnošću, koja je u to vrijeme radila za ministricu Dalić, odnosno Ministarstvo gospodarstva", naglasio je Maras.

Tek nakon toga, kazao je, odabrani su savjetnici za restrukturiranja velike međunarodne tvrtke i 25. travnja AlixPartners dobiva posao i potaju partneri u restrukturiranju Agrokora.

"Sad se saznaje da je AlixPartners odabrao upravo ove podizvođače, Alter Capital, Texo Management, Šavorić i Laco kao domaće stručnajke i počeo im isplaćivati milijunske honorare. Tjedni honorar Alter Capitala i Texo Managementa iznosi 250 tisuća kuna, odnosno mjesečno milijun kuna", naglasio je.

To su, kaže, tvrtke pouzdanici koje su odabrali Dalić i Ramljak. "Postavlja se pitanje jesu li sugerirali AlixPartnerstvu da uzme te tvrtke, zbog čega su toliki honorari, zašto te tvrtke nisu prije ostvarivale takve honorare? Texo Management po javno dostupnim izvješćima i 2015. i 2016. ima višestruko niže prihode od onog što će ostvariti od posla s Agrokorom", upozorava Maras.

Radnici u Superkonzumu zarade koliko tjedno Texo Management

Samo od posla s Agrokorom kaže, Texo Management će zaraditi 10 milijuna kuna, a taj mu je posao, ističe, dao Ante Ramljak uz pokroviteljstvo Martine Dalić. "To je isti klub ljudi i to se vidi po tome da su odabrani prije nego što je odabran partner koji izvana radi restrukturiranje. Oni su te ljude izabrali i prije nego su Amerikanci došli u posao i nisu Amerikanci bili ti koji su autonomno slučajno odabrali baš te tvrtke koje su odabrali Dalić i Ramljak", poručio je.

U tom kontekstu istaknuo je kako radnici u jednom superkonzumu zarade koliko u jednom tjednu Texo Management.

"To je sramota. Andrej Plenković već tri dana šuti, ne reagira, očito to pokriva, stoji iza toga i on je omogućio Martini Dalić i Anti Ramljaku da svoje ljude bogato nagrade ", poručio je SDP-ovac Maras.

Borić: Privatizaciju HPB nije provedena, ali su savjetnici plaćeni

Borić uzvraća kako se u vremenu kad očito nedostaje tema, pronađu motivi da se nešto unutar tog sustava drugačije tumači.

"Ni HDZ, ni meni osobno nije simpatično to što se dogodilo, no sa sigurnošću mogu reći da ni kuna poreznog obveznika nije ušla u Agrokor", uzvratio je na Marasove tvrdnje da Vladi nije bio motiv da se nešto sačuva, dovede kraju proces koji je mogao urušiti gospodarstvo, nego da su to neki pojednci ili nekakve konzultantske kuće.

"Hoćemo ili kao političari arbitrirati unutar korporacija, vratiti se u vrijeme neke druge vlade koja je uzimala savjetnike koji nisu završavali posao, a plaćani su novcem poreznih obveznika", zapitao je Borić spominjući monetizaciju cesta ili privatizaciju HPB-a koja nije provedena, ali su savjetnici plaćeni.

Pozvao je da se pusti da započeti proces završi, a odgovorni odgovaraju i Vladi i građanima i svojim zaposlenicima.

"Mislimo da ova priča ima priliku da završi dobro, to vjerujem jer smo od početka imali dobre namjere prema zaposlenima, dobavljačima, onima koji proizvode i koji to žele i dalje raditi ", rekao je Borić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:15