VELIKA PROMJENA

MARAS PREDLOŽIO NOVI ZAKON 'Dosta je, neće se više plaćati obvezno članstvo HGK'

Zagreb, 280214.Cesarceva 4, Kuca Europe.Ministar poduzetnistva i obrta Gordan Maras zatvorio je u kuci Europe nacionalnu konferenciju projekta -Poboljsavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice .Na fotografiji: Gordan Maras .Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je danas kako će u službenu proceduru uputiti prijedlog izmjena i dopuna zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) prema kojem bi se ukinulo obvezno članstvo u HGK.

Pripremio sam zakon i uputit ću ga u proceduru. Moj stav je poznat, svi poduzetnici trebaju moći birati da li će biti članovi Komore ili ne, kazao je Maras odgovarajući na pitanja novinara nakon predstavljanja projekta "Pružanje savjetodavnih usluga malom i srednjem poduzetništvu-faza II".

Napominjući kako je napisao prijedlog zakona, Maras je naveo kako ga je uputio i ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku s obzirom da pokrivaju zajednički članice HGK. Pritom je naglasio kako mali i srednji poduzetnici čine 99 posto članova HGK te njegovo ministarstvo ima veliki interes kako će HGK u budućnosti izgledati.

Na novinarski upit smatra li i on, poput ministra financija Slavka Linića, da nema zapreke da šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec i dalje obavlja taj posao unatoč tome što je USKOK na nju proširio istragu u slučaju zaustavljanja ovrhe nad osječkom tvrtkom OLT, Maras je kazao kako je premijer Zoran Milanović jučer rekao više manje sve o tom slučaju.

"Mi de facto, osim da se otvorila istraga, ne znamo puno više. Ono što znamo je da je ova Vlada, kada je preuzela odgovornost za upravlja državom, naslijedila 51 milijardu kuna poreznog duga", kazao je Maras ističući kako je legitimno pitanje kako je taj dug nastao i tko je dopustio da nastane.

I ta konkretna tvrtka nije dug generirala u 2012. nego u 2007., 2008., 2009., 2010. i 2011., kada su neki drugi to tolerirali i pitanje je zbog čega, kazao je Maras te dodao kako je problem malo širi te kako misli da je ovo pitanje puno više namijenjeno bivšim ministrima financija Ivanu Šukeru i Martini Dalić.

Neka oni odgovore kako je bilo moguće da se generira 51 milijarda kuna poreznog duga, rekao je.

Što se tiče Nade Čavlović Smiljanec ona je svoje rekla, da tog poduzetnika ne poznaje niti se s njim čula i ja tu nemam ništa posebno za dodati, kazao je ponovivši kako je ta tvrtka generirala dug ranijih godina kada Čavlović Smiljanec nije bila u Poreznoj upravi niti je SDP bio u poziciji.

Pitajte ljude koji su tada bili odgovorni zašto je ta tvrtka došla u poziciju da ima 30 milijuna kuna poreznog duga, poručio je Maras.

Istaknuo je kako se u Vladi zalažu za transparentnost, da su stranka koja je htjela da javnost zna tko su porezni dužnici i na internetu je objavljen popis. Ništa ne skrivamo, sve je transparentno, rekao je.

Na pitanje hoće li njegovo ministrstvo spojiti 1. svibnja sa vikendom rekao je da neće, radit će.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:54