MINISTAR FINANCIJA

MARIĆ TVRDI DA DO KRAJA MANDATA OVE VLADE VJEROJATNO NEĆE BITI UREDBE O PLAĆAMA 'Treba nam jedno određeno vrijeme i da si damo truda za to'

Zdravko Marić, Andrej Plenković
 Boris Kovacev / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić kazao je za N1 da će u okviru četvrtog kruga porezne reforme Vlada donijeti nove uredbe o trošarinama na alkoholna i bezalkoholna pića i duhanske proizvode.

"Nećemo nikad, niti smo ikad zanemarivali učinke tih industrija. To su legitimne industrije koje posluju u Republici Hrvatskoj po hrvatskim zakonima, plaćaju poreze, zapošljavaju ljude, stvaraju nekakvu vrijednost. No, ne zanemarujemo i onaj javnozdravstveni aspekt. Tu su kolege iz Ministarstva zdravstva u nekoliko navrata i sa svoje strane izricali da bi bilo dobro i da se kroz poreznu politiku napravi jedan na neki način iskorak", kazao je Marić.

Ustvrdio je da oporezivanje bezalkoholnih pića ide od 1994. godine te da su u to sada unijeli jednu varijabilnost. "Daje se jedan stimulativniji porezni tretman oni koji imaju manji udio šećera, ali i da napravimo jednu vrlo jasnu razdiobu između pojedinih pića", kazao je.

'Mislim da nije dobro ići nepripremljeno u neku reformu'

Marić je kazao i da je u dijalogu s ministrom zdravstva te ostalim kolegama u ministarstvu, Vladi i industrijom došlo do nove uredbe o trošarinama koji se odnose na duhanske proizvode. Istaknuo je i da je Hrvatska druga odozdo po oporezivanju alkohola, a ispod Hrvatske je samo Bugarska.

O stanju u zdravstvenom sustavu ministar je kazao da je njegovo ministarstvo u nekoliko navrata i kroz prihodnu stranu proračuna ukinulo dva doprinosa za zapošljavanje te povećalo zdravstveni doprinos.

"Ja sam puno puta kao ministar financija to rekao da je moje mišljenje da prihodnom stranom i samo uključivo upumpavanjem novca u zdravstveni sustav ne rješavamo financijsku održivost zdravstvenog sustava", rekao je ministar.

Komentirao je i reforme koje bi išle u cilju racionalizacije troškova u zdravstvu.

"Kada otvaramo i općenito govorimo o toj temi, treba uzeti u obzir i osoblje, infrastrukturu i u konačnici mrežu bolnica, sustava financiranja, itd. Ići nepripremljeno u neku reformu, mislim da nije dobro. Ako govorimo o racionalizaciji, ne možemo zanemariti dostupnost i kvalitetu usluge", kazao je Marić.

O sastanku koji je u četvrtak održan u Vladi, a koji je bio vezan uz dugove liječnicima za prekovremene sate, ministar je kazao da će ministar Vili Beroš sa svojim timom i dalje voditi te razgovore.

'Potrebno je napraviti resetiranje sustava'

"Sukladno tome ćemo dogovoriti kako će to dalje ići i koji će biti u konačnici output. Što se tiče samog planiranja proračuna, tu nema nekih velikih tajni u smislu predviđanja takvih okolnosti. Ti novci kao takvi nisu planirani, ali poštujemo odluke suda. I u konačnici taj razgovor koji se vodi na razini socijalnih partnera i ministarstva, vidjet ćemo kako će se to razvijati", istaknuo je ministar Marić.

Kazao je i kako je nebrojeno puta govorio o problematici plaća te je potrebno napraviti jedno resetiranje sustava.

"Teško je decidirano reći kad će to biti. Mi smo si dali rok od jedne godine. Model koji trebamo mi pronaći bi trebao biti onaj koji će poticati rad, a ne nerad. Moj je interes kao ministra, ja želim imati mehanizam nagrađivanja ljudi koji rade", kazao je.

Na pitanje hoće li u mandatu ove Vlade biti gotova Uredba o plaćama, ministar je kazao kako misli da neće. "Treba nam jedno određeno vrijeme i da si damo truda za to. Onog časa kad se to i napravi, nemojmo misliti da će to biti rješenje za vijeke vjekova", kazao je.

"Postoje određene mjere koje smo planirali učiniti u ova dva i pol mjeseca. Nešto što nije spomenuto, jedna od tih mjera je Zakon o plaćama i ta mjera neće biti ispunjena. Štrajkom nismo riješili problematiku plaća u državnim i javnim službama", rekao je Marić.

Za N1 je istaknuo i kako je apelirao na sve kolege u svim ministarstvima da svatko u svom resoru učini maksimalno da ispuni te obveze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:08