NOVI NAMETI

MARIĆEVA POREZNA REFORMA DOČEKANA NA NOŽ Oporba u nevjerici, poduzetnički krugovi šokirani, oglasio se i ministar financija

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u subotu kako se izmjenama Zakona o doprinosima želi spriječiti zlouporabe uočene proteklih godina, napominjući kako se te zakonske izmjene ne odnose na one članove uprave, odnosno direktore, koji su prijavljeni u punom radnom odnosu i na puno radno vrijeme te neće biti nikakvih promjena za male i srednje poduzetnike.

"Ove izmjene su prije svega da se spriječe zlouporabe koje smo uočili", izjavio je Marić komentirajući novinarima predložene izmjene Zakona o doprinosima koje su ovih dana upućene u javnu raspravu.

Izmjene se, ističe, ne bi trebale odnositi na članove uprave trgovačkih društava, odnosno direktore, koji su prijavljeni na puno radno vrijeme. "Ono na što ciljamo su pojavni oblici koje smo vidjeli", istaknuo je.

Naveo je kako je u prvom koraku to bila situacija da se dobar dio njih prijavljivao na minimalne plaće, a ono što su vidjeli u proteklom razdoblju je bila situacija i da su bili prijavljivani na nepuno radno vrijeme.

Marić je rekao kako danas u Hrvatskoj dolazi do situacije da "za 12 minuta prijave u trgovačkom poduzeću, odnosno 48 kuna mjesečno, imate pravo na puno zdravstveno osiguranje i na mirovinski staž".

"To je taj element na koji smo između ostaloga ciljali, jer s jedne strane imate vrlo neravnopravan položaj obrtnika 'dohodaša' u odnosu na ove poduzetnike, u ovom slučaju članove uprave", upozorio je.

Naveo je i kako danas ima oko 175.000 članova uprava - direktora različitih oblika trgovačkih društava. Od njih je svega 460 njih prijavljeno kao član uprave, a da nije u radnom odnosu s tim poduzećem. Oko 65.000 članova uprave su članovi uprave i u isto vrijeme u radnom odnosu s tim trgovačkim društvom. Preostali dio, nešto oko sto tisuća, pojasnio je, su članovi uprave i direktori koji su osigurani po nekoj drugoj osnovi - bilo da su zaposleni u nekom drugom trgovačkom društvu, bilo da su osnovali svoj OPG, bilo da su obrtnici, 'paušalci'...

Komentirajući kritike da je prijedlog kontra poduzetništva, ministar Marić je ponovio što je sadašnja vlada do sada napravila za poduzetnike: smanjivanje stope poreza na dobit s 20 na 18 posto, pri čemu je ona za male i srednje poduzetnike smanjena na 12 posto, mogućnost da u porezu na dobit prema naplati iskazuju svoju dobit a ne prema obračunskom načelu i druge. Napomenuo je i kako su određene promjene radili i zbog ICT sektora kako bi stimulirali tu djelatnost i ostanak naših inženjera, kao i dolazak međunarodnih stručnjaka.

Marić je rekao i da kako tim prijedlogom, kada poduzetnik svom članu uprave ili djelatniku isplaćuje vrstu nagrade u smislu udjela u dobiti ili dionicama - ta vrsta dohotka više neće biti oporezovana kao dohodak od plaće već kao dohodak od kapitala.

Osvrnuo se i na kritike HNS-a kako neće podržati prijedlog povećanja osnovice za plaće direktora poduzeća, rekavši kako je jučer razgovarao s vodstvom te stranke te su se složili kako treba razgraničiti što je pravo poduzetništvo u Hrvatskoj. Istaknuo je kako vlada želi stimulirati, poticati i olakšavati takav oblik djelatnosti i poduzetništva, no u isto vrijeme moraju imati nultu toleranciju prema različitim vrstama zlouporaba gdje se pod krinkom poduzetništva čine porezne radnje koje znače izbjegavanje plaćanja poreza ili doprinosa.

Ponovio je kako intencija prijedloga nije bila ići prema članovima uprave koji su prijavljeni na puno radno vrijeme i koji poduzetništvo predano svakodnevno rade. Naglasio je i kako za prave male i srednje poduzetnike, koji su prijavljeni na puno radno vrijeme samo u tom poduzeću, neće biti nikakvih promjena osim onih na bolje.

Podsjetimo, za Hrvatsku narodnu stranku – liberalne demokrate prijedlog povećanja osnovice za plaće direktora poduzeća apsolutno je neprihvatljiv, priopćeno je u subotu iz HNS-a, koji poručuje da takvim izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima neće dati podršku, nego će tijekom e-savjetovanja predložiti izmjene tih odredbi.

Zbog predloženih zakonskih izmjena razvila se burna rasprava u javnosti, a osudili su ih redom svi čelnici oporbe, ali i glavni koalicijski partner vladajućih, te poduzetnički kurugovi.

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov ocijenio je u subotu u Splitu da je nacrt izmjena zakona o doprinosima neizdrživ udar na hrvatske poduzetnike i sramotan prijedlog, naglasivši da je malo i srednje poduzetništvo temelj tržišnog gospodarstva.

Ne vidim niti jedno racionalno objašnjenje takvog poteza Vlade i zbog čega se ide za tim da se ugrozi marljivi pojedinac koji godinama doprinosi u državni proračun i hrabro "pliva" u moru birokracije i beskorisnih nameta, rekao je Petrov na konferenciji za novinare ispred Hrvatske gospodarske komore (HGK) na splitskoj Rivi.

"Ovakav prijedlog zakona će doslovno ubiti male i srednje poduzetnike jer im se za sto posto moraju povećati davanja. Čestitamo Andreju Plenkoviću. Jedini rezultat njegove Vlade će biti još veći egzodus mladih i obrazovanih pojedinaca iz Hrvatske. Vlada nema sluha, ni volje, a niti znaju voditi Hrvatsku", ustvrdio je Petrov.

Član predsjedništva stranke Pametno Ivica Puljak u subotu je u Varaždinu rekao da će, ako se usvoje predložene izmjene zakona o doprinosima, mnogi poduzetnici zatvoriti svoje firme, a mladi ljudi neće niti započinjati privatni posao u Hrvatskoj, te poručio da Hrvatska s ovom Vladom nema šanse.

„Dok Hrvatskom upravlja ova Vlada, Hrvatska nema nikakve šanse. Dok se cijeli svijet bavi temama tipa hoće li umjetna inteligencija zamijeniti ljude, što se događa s klimatskim promjenama i s drugim velikim temama, zamislite čime se bavi ova Vlada – kako povećati namete i kako povećati državnu administraciju, kao da nije već prenabujala i totalno beskorisna“, kazao je Puljak te dodao da je Vlada osmislila novi namet koji će uništiti najzdraviji sektor – mlade poduzetnike.

„Oni su smislili novi namet u kojem definiraju koju minimalnu plaću moraju podijeliti sebi i svojim radnicima. Na takav način će praktički sve nove ljude koji žele pokrenuti biznis istjerat iz Hrvatske. Njihova je poruka u biti da u Hrvatskoj nema nikakve šanse za bilo kakvi samostalni posao“, rekao je Puljak na konferenciji za novinare u Varaždinu.

Jučer je i šef SDP-a Davor Bernardić rekao što isli o predloženim izmjenama zakona.

- Neoprostiv je udar na male poduzetnike i obrtnike putem poreznih opterećenja. Predlažemo rasterećenja kako bi oni koji nose gospodarstvo bolje poslovali i zapošljavali ljude, poručio je.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) su istaklnuli da se nacrt treba temeljiti na procjeni učinka propisa te vjeruju da će u dijalogu s resornim ministarstvom dobiti alternativni prijedlog.

Podsjetimo, Ministarstvo financija u četvrtak je pustilo u javnu raspravu prijedloge izmjena niza poreznih zakona, među kojima i nacrt prijedloga o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima.

Između ostalog, Ministarstvo u sklopu toga predlaže povećanje koeficijenta s 0,65 na 1,1 koji se množi s prosječnom plaćom radi utvrđivanja mjesečne osnovice za obračun doprinosa za osiguranika koji s poslodavcem ima ugovoren rad u punom radnom vremenu, a istodobno je kod tog poslodavca član uprave ili izvršni direktor ili upravitelj zadruge.

Time bi se izjednačila ta mjesečna osnovica s onom za osiguranike s osnova samostalne djelatnosti obrta, koji utvrđuju dobit od samostalne djelatnosti te umanjila razlika u visini obveznih doprinosa između navedenih, pojašnjavaju iz Ministarstva.

U HUP-u smatraju da će povećanjem koeficijenta u izračunu mjesečne osnovice za obračun doprinosa članovima uprava i/ili direktorima značajno utjecati na poslovanje malih i mikro poduzetnika i onih koji se sa svojim poslovnim idejama tek nastoje pozicionirati na tržištu.

Predložene izmjene poreznih zakona u javnoj su raspravi do 6. rujna.

Otvoreno pismo Vladi i Mariću: 'Sve direktore koji pošteno posluju nazvali ste lopovima'

Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske uputila je otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu financija vezano za zakonske izmjene.

- Jednostavnom računicom vidljivo je da bi tvrtka mogla ispuniti navedene kriterije potrebno je minimalno cca 360.000 kn prihoda godišnje, što bi značilo da se ovim potezom brišu sve tvrtke „mali porezni obveznici“ van sustava PDV-a obzirom ne bi mogli ispuniti svoje zakonske obveze. Smatramo u najmanju ruku uvredljivim u obrazloženju napisati da se isto uvodi radi sprječavanja zlouporabe propisa bez ikakvog dodatnog objašnjenja. Time se direktno SVE članove uprave/direktore koji pošteno posluju i ispunjavaju svoje zakonske obveze indirektno naziva lopovima što je nedopustivo, navode između ostalog u pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:19