PROTIV ZAKONA O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU

MARKIĆ 'Povucite zakon koji gay parovima dopušta posvajanje djece' VLADA 'Nema šanse!'

Željka Markić danas je za Media servis izjavila da su birači na nedjeljnom referendumu glasali 'za' brak kao zajednicu žene i muškarca te da Ustav treba štititi takvu zajednicu, kao i ona prava koja iz te zajednice proizlaze
Zagreb, 140613.Gornji grad.Clanovi gradjanske inicijative U ime obitelji okupili su se danas na Zrinjevcu sa kutijima u kojima se nalazi 749 316 potpisa za zahtjevom za raspisivanje referenduma o pitanju ustavnog definiranja bracne zajednice.Na fotografiji: Zeljka Markic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Incijativa "U ime obitelji" traži izmjenu prijedloga zakona o životnom partnerstvu, koji je trenutno u javnoj raspravi, jer drži da se njime zaobilaznim putem posvajanje djece omogućava parovima u istospolnim vezama.

Inicijativa se tome protivi, a njena čelnica Željka Markić danas je za Media servis izjavila da su birači na nedjeljnom referendumu glasali "za" brak kao zajednicu žene i muškarca te da Ustav treba štititi takvu zajednicu, kao i ona prava koja iz te zajednice proizlaze.

Do 6. prosinca traje javna rasprava o prijedlogu zakona, a iz Vlade su u više navrata najavili da će ubrzo sa sjednice biti upućen u saborsku proceduru.

PROČITAJTE ZAKON O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU Gayevi će se vjenčavati, samo se to neće moći zvati brakom

Prema prijedlogu, istospolnim partnerima ne omogućava se zajedničko posvajanje djece, ali ako u životnoj zajednici živi dijete kojem je jedan od partnera biološki ili posvojiteljski roditelj, drugi partner ima pravo suodlučivanja o svim pitanjima vezanim uz skrb, odgoj, obrazovanje, zdravlje i uzdržavanje djeteta.

"Takvi prijedlozi u kojima se, po prvi puta u hrvatskome zakonodavstvu, roditeljska skrb prenosi na treću osobu, predstavljaju ustvari pokušaj da se zaobilaznim putem omogući posvajanje djece u istospolnim vezama', rekla je Markić dodavši da se ministar uprave Arsen Bauk treba "vratiti s prijedlogom zakona koji će biti kvalitetniji od ovog koji je sada iznio".

Markić ističe kako su glasači na referendum o ustavnoj definiciji braka u velikom broju svojim "za" rekli da je za njih brak životna zajednica žene i muškarca.

"Ako vi sada pokušavate tumačiti nama, koji smo glasali 'za', da smo mi mislili samo na formu, a ne na sadržaj braka, onda nam nastavite to objašnjavati. Baš me zanima tko će vam povjerovati", rekla je dodavši kako su birači vrlo jasno rekli da je brak zajednica žene i muškarca i da takvu zajednicu Ustav treba štititi, kao i ona prava koja iz te zajednice proizlaze.

"Ako netko sada, ministar Bauk, premijer, ministrica Pusić ili vi kao medij, pokušava reći ili želi interpretirati da bi bilo potpuno prirodno, demokratski, izraz poštovanja prema biračima, da se nameće neki drugi kriterij, da se pravi kao da se to samo odnosi na formu, na naziv, a da sadržaj nije važan, mislim da ste u krivu. Ali o tome će opet prosuditi birači", poručila je Markić.

Opačić: 'Neće biti preispitivanja zakona o životnom partnerstvu'

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić odgovorila je danas Željki Markić da neće biti preispitivanja predloženog zakona o životnom partnerstvu, koji će istospolnim zajednicama omogućiti slična prava kao i bračnim, a koji će vladajuća koalicija izglasati najvjerojatnije do kraja siječnja. Na temelju tog zakona, o kojemu do 6. prosinca traje javna rasprava, istospolni parovi neće moći posvajati djecu, ali će im biti omogućeno skrbništvo.

Ministrica je poručila da je Željka Markić "obavila što je obavila prošle nedjelje", te da neće biti nikakvog preispitivanja tog zakona, jer je sada na redu hrvatski parlament.

"Imamo dovoljno ruku da taj zakon izglasamo. Bez ikakvih promjena, to je naša politička odluka. Zakon će biti izglasan, a u Saboru može biti samo poboljšan, ništa drugo", ustvrdila je Opačić. Zakonom o životnom partnerstvu, koji će vrlo brzo u Vladinu i saborsku proceduru, nastojali smo osigurati sva prava koja su vezana uz bračnu zajednicu, ističe ministrica. Omogućavanje skrbništva nad djecom je korak dalje u odnosu na ono što su istospolne zajednice dosad imale, rekla je Opačić koja prvo čitanje očekuje do kraja godine, a drugo čitanje najvjerojatnije do kraja siječnja.

Upitana za moguće trzavice u vladajućoj koaliciji, vezano uz najave uvođenja poreza na drugi dohodak, Opečić je rekla da su, čim postoji koalicija, normalni otpori nekim promjenama. S tim u vezi najavila je da se od početka iduće godine uvodi obrazac na kojemu će biti evidentirani svi primici uz plaću. "Vrlo brzo ćemo imati tu sliku i onda dolazi odluka o tome na koji način ćemo oporezivati sve ono što nije temeljni prihod", rekla je Opačić novinarima nakon obilježavanja Međunarodnog dana invalida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:42