SPORAN RATNI PUT

Marko Bekavac nije bio branitelj, ali je iskoristio povlasticu za kupnju vozila

Bekavčev zapovjednik Branko Švragulja  na naš upit sjeća li se potvrde u kojoj piše da je Bekavac bio vojnik odgovorio je: Nemam vremena pričati o tome!”
 CROPIX

Iako ga nema u Registru hrvatskih branitelja, bivši načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Marko Bekavac iskoristio je 1998. godine braniteljsku povlasticu te uz pomoć potvrde o sudjelovanju u Domovinskom ratu ostvario pravo na popust od 50 posto pri plaćanju carine i poreza za uvoz automobila marke Jeep Grand Cherokee 4,0.

Sporna potvrda

Taj podatak ne osporava ni sam Bekavac, koji se lani javio na natječaj za predstojnika Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije, ali posao nije dobio jer nije prošao sigurnosnu provjeru SOA-e zbog, navodno, sporne potvrde o statusu branitelja s kojom je ostvario pravo na povlasticu za kupnju automobila.

Stoga je Bekavac, koji je trenutno savjetnik župana Blaženka Bobana za sigurnost i nacionalne manjine, prekjučer sazvao konferenciju za novinare s koje je prozvao ravnatelja SOA-e Daniela Markića, rekavši da su ga ucijenili bivši šef SOA-e Tomislav Karamarko i njegov suradnik Milijan Brkić, kojeg ovih dana prate brojne optužbe.

Jutarnji list je, naime, došao u posjed sporne potvrde na temelju koje je Bekavac “konzumirao pravo hrvatskog branitelja”, iz koje se vidi da je potvrdu potpisao zapovjednik Branko Švragulja, kojeg smo telefonski kontaktirali i pitali sjeća li se te potvrde i je li Bekavac bio vojnik, kako se u njoj navodi, na što nam je Švragulja odgovorio: - Nemam vremena o tome pričati. Hvala na pozivu. Doviđenja!

Ne sjeća se predmeta

Željko Ljubičić, predstojnik ureda Područne službe u Splitu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji je od 1995. do 1999. godine vodio Ured za obranu u Splitu, kaže da se ne sjeća konkretnog predmeta, ali dodaje da su brojni slučajevi prošli kroz njihov ured.

Bekavac nam je, kad smo ga pitali je li bio vojnik, rekao da nije, nego je “bio logistika”, a da nikad nije predao zahtjev za ostvarenje statusa branitelja.

- Meni je čast biti branitelj - kaže Bekavac, koji na ponovno pitanje zašto onda nije u Registru branitelja, odgovara da nije predao zahtjev jer mu taj “status nije pitanje povlastica, nego časti”. Nadalje, na pitanje zašto je onda 1998. godine ostvario pravo na carinsku i poreznu povlasticu, odgovara da je to jedino što je iskoristio te da se radilo o povlastici od 50 posto.

Izgubljen karton

- Ja imam zahvalnicu Domovinskog rata i brojna odlikovanja, organizirao sam jednu od najvećih humanitarnih akcija na ovim prostorima. Nisam bio u vojnik u prvom redu, nego Sekretar sekretarijata inspekcijskih poslova, a jedinicama sam nosio kamione hrane, pića, pomoći. Bio sam logistika, a ne vojska - tvrdi Bekavac. Međutim, potvrda na temelju koje je ostvario povlasticu navodno nema uporište u ostalim dokumentima, a Bekavac, pak, tvrdi da su “izgubili njegov karton”.

- Pa nisam osobno kriv što su oni izgubili moj karton - govori Bekavac te dodaje da ga je policija zbog toga već provjeravala te da ništa nije utvrđeno i da se protiv njega ne vodi nikakav postupak. Stoga najavljuje ustavnu tužbu. Kaže da je zbog toga bila podnesena kaznena prijava, ali da je ona odbačena. Iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu jučer su nam odgovorili da je 20. prosinca 2017. godine Marko Bekavac “podnio zahtjev za pristup informacijama kojim je zatražio provjeru kroz sve upisnike Općinskog državnog odvjetništva u Splitu i Županijskog državnog odvjetništva u Splitu je li protiv njega bio pokrenut ili vođen kazneni postupak”.

Nije podnio zahtjev

“Dopisom od 20. prosinca 2017. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu izvijestilo ga je da je provjerom u kaznenim pisarnicama Županijskog državnog odvjetništva u Splitu i Općinskog državnog odvjetništvu u Splitu utvrđeno da Marko Bekavac ne prolazi kroz kaznenu evidenciju navedenih državnih odvjetništava”, navodi u odgovoru glasnogovornica Rene Laura iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

Iako policija i državno odvjetništvo očito nisu pokrenuli nikakav postupak, SOA je tijekom sigurnosne provjere ipak utvrdila sporne elemente u Bekavčevu ratnom putu zbog kojih mu nije dala “zeleno svjetlo” za obavljanje navedene funkcije. Neslužbeno smo utvrdili da Bekavac doista nije u Registru hrvatskih branitelja, što on ni ne osporava, ali tvrdi da je krajem 90-ih sa “spomenutom potvrdom imao pravo na povlasticu od 50 posto za kupnju spomenutog automobila”.

- Tada za to nije ni trebalo imati status branitelja - kaže Bekavac, koji nije prošao sigurnosnu provjeru SOA-e, a da trenutno je savjetnik župana Blaženka Bobana za sigurnost i nacionalne manjine, s te pozicije saziva konferenciju za novinare i zahtijeva: - Tražim ostavku i kazneni progon Daniela Markića jer očito nije dorastao funkciji koja mu je povjerena.

Čovjeka koji je imao presudan glas za Markićevo imenovanje zamolio sam da ga urazumi i ne krši zakon u mojem slučaju, ali on je sve negirao, pa mi se kao logičan zaključaj nameće da je Markić ucijenjen od Brkića i Karamarka. Bekavac ni jučer nije želio odgovoriti tko je ‘presudan glas’ kod kojega je intervenirao, a na pitanje je li to Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a i saborski zastupnik rekao je da nije on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:07