PERJANICA JADROLINIJE

Marko Polo opet plovi, ipak je jači od otoka Sita

Kornati, Otok Sit, 261009 .Putnicki brod Marko Polo nasukao se prekjucer unutar otoka Sita na sjeverozapadnoj strani. Marko Polo je provom zaorao barem desetak metara u kopno, srusio morske stijene i raslinje, probio zid ograde obitelji Kovacev i zaustavio se uz jednu neobranu maslinu, uz pocetak maslinika u Kovacevu portu. Da je brod u Situ udario samo 30-ak metara desno, bio bi to udarac u jedinu kucu na toj, zapadnoj strani Site.Jutros su tri remorkera zapoceli izvlacenje Jadrolinijinog trajekta Marko Polo koji se nasukao na otok Sit.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Nikša Stipaničev / CROPIX

RIJEKA - Perjanica Jadrolinijine flote, feribot "Marko Polo“ koji se 24. listopada prošle godine na putu za Split u punoj brzini zabio u hridi otoka Sita, ponovno je zaplovio.

Iz malološinjskog brodogradilišta gdje je zadnjih mjeseci bio na popravku krenuo je na probnu plovidbu, a ako se potvrdi da je brod maritimno potpuno spreman, 24. svibnja ponovno preuzima dužobalnu liniju iz Rijeke, preko Splita, Hvara i Korčule do Dubrovnika i talijanskog Barija.

I to po istom plovidbenom redu kao i lani ,dakle kretat će iz Rijeke svakog ponedjeljka i petka u večernjim satima. Premda se još uvijek ne zna konačna cijena popravka „Pola“, prvi čovjek nacionalnog putničkog brodara Slavko Lončar kaže kako će biti manja od premije osiguranja koja iznosi 4 milijuna Us dolara.

- Najveća šteta nastala uslijed havarije je oštećenje glave propelera koju smo novu naručili iz Švedske od originalnog proizvođača - kaže Lončar.

Karte za Marka pola već su u prodaji, a Lončar dodaje da je buking dobar, za ovo doba godine čak bolji nego lani. Još je kaže prerano za procijeniti kakva će biti predstojeća sezona no očekivanja su da će promet biti na razini prošlogodišnjeg.

Havarija Marka Pola koja je srećom prošla bez ljudskih žrtava izazvala je veliko zanimanje javnosti, a brod koji je gotovo mjesec dana bio nasukan na obali Sita, postao je gotovo turistička atrakcija. Obilazili su ga znatiželjnici, a netko duhovit na internetskim forumima predložio je i novi slogan za Jadorliniju - "Plovimo i po otocima“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:01