MEA CULPA

Marko Rakar: Najradije bih propao u zemlju zato što nisam platio porez

 Nina Đurđević/Cropix

ZAGREB - Svojim odlukama i postupcima od prije nekoliko godina napravio sam jučer i danas veliku štetu novome predsjedniku i najradije bih propao u zemlju zbog toga ali ne mogu. Iskreno se ispričavam i jako mi je žao što će sjećanje na taj dan biti trajno umrljano sjećanjem na ovu priču, napisao je danas na svom blogu Marko Rakar, nesuđeni član tima novog predsjednika Ive Josipovića.

Rakar je, naime, trebao postati zamjenik predstojnika Ureda predsjednika, no Josipović ga se, navodno, odrekao kad je u javnost izašla priča da je Rakar nakon propasti svoje tvrtke Prius ostao dužan državi više od milijun kuna poreza i doprinosa.

Priču o poznatom blogeru, u javnost je proširio anonimni pošiljatelj putem elektroničke pošte i to dva dana prije inauguracije novog predsjednika. Rakar je potom odmah na svom blogu napisao tekst ‘Mea culpa’ gdje je priznao da mu je tvrtka otišla u stečaj zbog nelojalne konkurencije i namještenih ugovora:

- Riječ je isključivo o mom grijehu i sramoti koja nema apsolutno nikakve veze s mojim današnjim poslom. Osobno sam se zadužio u iznosu od 420.000 kuna koje sam usmjerio na podmirenje obveza zaposlenicima, prema dobavljačima i dijelom prema državi na osnovi doprinosa. I tako sve do današnjih dana, gdje veći dio svojih životnih prihoda odvajam kako bih podmirio preostale obveze - napisao je Rakar. Kaže kako je od propasti tvrtke uspio podmiriti 95 posto dugova, te da mu je preostalo još oko 750 tisuća kuna s kamatama.

- Smatram da je prema meni učinjena jedna ogromna nepravda kroz koju sam izgubio ama baš svu imovinu koju sam stjecao od 1994. do danas i koliko god to otrcano zvučalo moja temeljna motivacija bavljenja javnim poslom je da pokušam spriječiti da se slične stvari ponovno dogode drugim ljudima, napisao je Rakar i dodao kako ima i dobroga koje je proizašlo iz ove priče.

- Ovo me opterećuje već godinama i taj strah od slike na naslovnici je duboko u meni. Nije mi jednostavno i teško govorim zadnja dva dana i kada ovo preživim znam da sam totalno čist i da u mom ormaru preostaje samo nekolicina kazni za prebrzu vožnju i jedno parkiranje u prvoj zoni koje nisam platio, zaključio je Rakar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:25