OPTUŽBE ZA RAKETIRANJE

Martiću i Čeleketiću ipak počinje suđenje u veljači

Bivši čelnik tzv. SAO Krajine, Martić, u Haagu je već osuđen za napad na Zagreb
 YouTube

Više od 20 godina nakon brutalnoga raketiranja Zagreba, Karlovca i Jastrebarskog projektilima s kasetnim punjenjem, pri čemu je sedam civila ubijeno, dok ih je 218 ranjeno, na zagrebačkom Županijskom sudu počet će suđenje bivšem čelniku tzv. SAO Krajine Milanu Martiću te bivšem zapovjedniku tzv. Štaba srpskih paravojnih postrojbi RSK Milanu Čeleketiću.

Suđenje u odsutnosti

Početak suđenja zakazan je za 2. veljače, no optuženičke klupe bit će prazne jer će se obojici suditi u odsutnosti. Čeleketić, naime, živi u Subotici, a Srbija ga kao svojega državljanina ne želi izručiti. Martić je, pak, u zatvoru u Tartuu, u Estoniji, gdje služi 35-godišnju zatvorsku kaznu na koju ga je 2008. upravo zbog granatiranja Zagreba osudio Međunarodni sud u Haagu. Zbog toga što je za raketiranje Zagreba već osuđen u Haagu, Martiću se za to djelo neće suditi u Zagrebu, ali za to će se suditi Čeleketiću. Za raketiranje Karlovca i Jastrebarskog optužena su obojica.

Napadi na Zagreb, Karlovac i Jastrebarsko izvršeni su u prva tri dana svibnja 1995. kao odmazda za hrvatsku akciju “Bljesak” kojom je oslobođena zapadna Slavonija. Optužnica protiv Martića i Čeleketića podignuta je još u siječnju 2003. godine.

Osuđen u Haagu

No,zbog niza pravnih zavrzlama suđenje nije počelo sve dosad. Prije svega radilo se o pokušaju komunikacije s okrivljenicima koji su morali biti obaviješteni da se protiv njih vodi postupak te ih se moralo pokušati ispitati. Postupak protiv Martića pred Sudom u Haagu također je donio novi zaplet, budući da se Martiću više nije moglo suditi za djela za koja je u međuvremenu osuđen, dakle za raketiranje Zagreba, pa je taj dio postupka protiv njega obustavljen. Novi problemi nastali su zbog suđenja u odsutnosti jer se postavljalo pitanje može li se Martiću suditi u odsutnosti ako se zna da se nalazi u zatvoru u Estoniji.

No, nakon što ga je Estonija odbila privremeno izručiti Hrvatskoj, u prosincu prošle godine Vrhovni sud RH je potvrdio da suđenje u odsutnosti može početi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:20