PROPUST

Martina Dalić najavila istragu zbog “izgubljene” Hernádijeve tužbe

Martina Dalić
 Dragan Matić / Hanza Media

Zastupnica Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu Štefica Stažnik tvrdi da je pune dvije godine i tri mjeseca na sudu u Strasbourgu bila podignuta tužba Zsolta Hernádija, šefa Uprave MOL-a, protiv RH, a da ona za to nije znala.

- Podnositelj zahtjeva Zsolt T. Hernádi podnio je zahtjev Europskom sudu za ljudska prava protiv Hrvatske 15. lipnja 2015. O tom je zahtjevu Europski sud komunicirao s Republikom Hrvatskom 1. rujna 2017. i tog je dana Hrvatska prvi put i obaviještena o navedenom zahtjevu/tužbi - odgovorili su iz ureda Š. Stažnik, objašnjavajući time činjenicu da nitko od vlasti, nije znao da Hernádi na kraju tuži Hrvatsku. U tužbi tvrdi da mu je Hrvatska izdavanjem europskog uhidbenog naloga povrijedila ljudsko pravo na slobodu kretanja.

- U tom razdoblju od dvije godine i tri mjeseca Europski je sud preliminarno razmatrao je li zahtjev podnositelja dopušten. Ured zastupnika RH pred Europskim sudom za ljudska prava je odmah po zaprimanju obavijesti Europskog suda o zahtjevu/tužbi informirao sva nadležna tijela u Hrvatskoj - kažu iz ureda Štefice Stažnik.

Premda zvuči nevjerojatno da se više od dvije godine nije moglo znati za tužbu te da su Županijski sud u Zagrebu koji je izdao europski uhidbeni nalog za Hernádijem, Državno odvjetništvo i Vrhovni sud dovedeni u situaciju da u dva tjedna pripreme cijelu pravnu situaciju i servisiraju hrvatsku zastupnicu materijalima za obranu Hrvatske, u Vladi kažu da će prvo ispitati cijeli slučaj.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić jučer nam je rekla da je ovo vrlo važan slučaj za Vladu te da će se svakako razgovarati s hrvatskom zastupnicom Stažnik, vidjeti kakva je procedura informiranja o predmetima na Europskom sudu za ljudska prava.

Sastanak sa Stažnik na tu temu, ali i druge slučajeve koji se pred Europskim sudom za ljudska prava vode protiv RH, najavio je i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je za Hernádijevu tužbu protiv Hrvatske doznao iz novina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:07