POTRES U NAJVEĆOJ OPORBENOJ STRANCI

MARTINA DALIĆ NAPUŠTA HDZ 'Oni ne mogu zemlju izvući iz krize'

 CROPIX

ZAGREB - Martina Dalić, saborska zastupnica HDZ-a i bivša ministrica financija donijela je odluku o izlasku iz HDZ-a. Iako je to, zbog nekoliko slučajeva u kojima se nije slagala sa stavom stranke ili nekim pojednicima u stranci, možda bilo i očekivano, potez Martine Dalić je za hrvatske prilike prilično rijetka "pojava" i iznimno časno političko djelovanje, piše Slobodna Dalmacija.

"Donijela sam odluku o izlasku iz HDZ-a. Ovu sam odluku donijela teško i vagala sam dugo. Međutim, u proteklom sam se razdoblju previše puta uvjerila da se vodstvo HDZ-a nije spremno jasno odrediti prema svojoj ekonomskoj platformi i odlučno graditi ekonomska rješenja kakva zahtijeva dubina i duljina krize.

Puno je retorike, stvaranja dojma i percepcije u javnosti, a stvarni sadržaj, posebno suočavanje sa složenošću i težinom mjera potrebnom za izvlačenje zemlje iz krize je manje važan ili u najboljem slučaju sekundaran. Za mene je daljnje sudjelovanje u takvom okruženju nemoguće jer sam danas potpuno uvjerena da se stvari neće promijeniti", pojasnila je izlazak iz HDZ-a Martina Dalić.

Prema njenim riječima, u HDZ-u nema niti dovoljno snage niti odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, dnevno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću.

"Pokušala sam svojim radom pronaći način za usklađivanje posebnosti političkog djelovanja i obraćanja s grubim zahtjevima naše ekonomske stvarnosti kako bi HDZ pripremio sebe, a i narod, na provođenje reformi i drugih ekonomskih mjera koje su nužan preduvjet ekonomskog oporavka i bez kojih će Hrvatska još dugo stagnirati.

Samo jedan primjer. Predložila sam vodstvu HDZ-a i pripremila u formi prijedloga zakona inicijativu za depolitizaciju državne i javne uprave i reformu sustava plaća na načelima stručnosti i rezultata rada. Ta je inicijativa ostala u ladici.

Nisam dobila podršku za podnošenje tih zakona u saborsku proceduru. Iz toga zaključujem da unatoč retorici, stvarne spremnosti za pripremanje reformu, njihovo javno tumačenje i kasnije provođenje u stvari nema", istaknula je bivša ministrica financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:12