PISMO BIVŠE POTPREDSJEDNICE VLADE

Martina Dalić: Povucite odluku, o plaći mog supruga nije odlučivao Nadzorni odbor Ine

 Dragan Matić / CROPIX

Martina Dalić, bivša potpredsjednica Vlade, potvrdila nam je jučer da je od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zatražila da promijeni i izvan snage stavi odluku prema kojoj je bila u sukobu interesa, a što potvrđuje, smatra, i dopis koji je Ina poslala Povjerenstvu početkom ovog tjedna.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je prije sedam dana da je bivša potpredsjednica Vlade bila u sukobu interesa kada je kao članica Vlade i njezina Povjerenstva za upravljanje strateškim trgovačkim društvima sudjelovala u donošenju odluka kojima se Skupštini Ine predlažu članovi Nadzornog odbora, s obzirom na to da je njezin suprug Niko Dalić član Uprave Ine, a NO nadležan je odlučivati o statusu i materijalnim pravima članova Uprave društva.

Bez činjenica

U svojem dopisu Martina Dalić navodi da je Povjerenstvo donijelo odluku na osnovi argumenta koji je na otvorenoj sjednici iznijela Aleksandra Jozić-Ileković, članica Povjerenstva, a za koji bivša potpredsjednica Vlade tvrdi da nije utemeljen na činjeničnom stanju.

“Činjenica je da je od novog Nadzornog odbora plaća Niki Daliću smanjena, ali mu je povećan iznos bonusa. Ispada da su se na godišnjoj razini njegova ukupna primanja, plaća plus bonus, povećala negdje oko 60.000 kuna”, tvrdnje su, objavljene u medijima, Aleksandre Jozić-Ileković, koje osporava Martina Dalić, a potvrdu za svoj stav navodi i u dopisu Nadzornog odbora INA-e upućenog Povjerenstvu. Iz njega proizlazi, naime, da aktualni NO nije u postojećem sastavu odlučivao o visini plaće, niti o načinu utvrđivanja bonusa, s obzirom na to da su ta pitanja utvrđena Dodatkom Ugovoru o radu od 1. lipnja 2015. Niti jedan od sadašnjih članova Nadzornog odbora, koje predlaže Vlada RH, nije bio njegov član, niti je, ističe Martina Dalić, ona tada bila članica Vlade.

Ona, pritom, napominje i da je netočno da su se ukupna primanja njezina supruga Nike Dalića, plaća plus bonus, povećala za 60.000 kuna te proziva Povjerenstvo za paušalno argumentiranje. Prema njoj, to paušalno argumentiranje ne proizlazi samo iz činjenice da je Povjerenstvo propustilo provesti izračun, nego i iz zaokruženosti ovog iznosa na okrugao broj, što bi u svakom realnom izračunu, naglašava Martina Dalić, bilo “jako, jako malo vjerojatno”.

Lako je provjeriti

U svom pismu Povjerenstvu ona tvrdi kako sve to znači da je “Povjerenstvo svoju odluku o navodnom sukobu interesa donijelo na temelju niza netočnih informacija i podataka koje je izrekla gospođa Aleksandra Jozić-Ileković, a čiju je utemeljenost vrlo lako mogla provjeriti, ali je to propustila učiniti”.

“S obzirom na to da je članica Povjerenstva na javnoj sjednici Povjerenstva, u tijeku obavljanja svoje dužnosti, iznosila činjenično netočne podatke i temeljem njih Povjerenstvo donijelo odluku, pozivam Vas da spomenutu odluku stavite van snage i promijenite je sukladno točnim i ispravnim činjenicama.

Ovdje se radi o namjernom iznošenju pogrešnih podataka radi nanošenja štete drugim osobama, najviše meni”, tvrdi u svojem dopisu Martina Dalić, koji je naslovila na ime Nataše Novaković, predsjednice Povjerenstva. “U motive članice Povjerenstva Jozić-Ileković za iznošenje pogrešnih podataka ne bih ulazila.

Vjerodostojnost

Međutim, osobno držim da je članica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković iznoseći netočne činjenice, koje je vrlo jednostavno mogla provjeriti, ugrozila svoju vjerodostojnost i nepristranost te time ugrozila vjerodostojnost Povjerenstva, ali i Vas osobno kao Predsjednice Povjerenstva, jer ste, kao predsjedavajuća, dopustili da Povjerenstvo svoju odluku donese temeljem netočnih podataka”, zaključila je svoj dopis Martina Dalić.

Nama je, pak, dodatno kazala i da će u slučaju da Povjerenstvo ne prihvati njezin prigovor i ostane pri sadašnjoj odluci pokrenuti upravni spor, ali i prijaviti Aleksandru Jozić-Ileković Povjerenstvu zbog neprofesionalnog i pristranog obavljanja svojega posla.

Zamolili smo i čelne ljude Povjerenstva za komentar ovoga dopisa Martine Dalić, a rečeno nam je da će “Povjerenstvo preispitati navode iz zaprimljenih dopisa te postupiti u okviru svojih nadležnosti”. “Pisani otpravak odluke u navedenom predmetu, koji će sadržavati i obrazloženje donesene odluke, je u izradi, te će po dovršetku biti dostavljen dužnosnici i objavljen na internetskim stranicama Povjerenstva”, stoji u njihovu odgovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:39