VARAŽDIN I ČAKOVEC

MEDICINSKA TRANSFER BOMBA: NESMILJENI RAT ZA DOKTORE NA SJEVERU HRVATSKE 'Preko noći smo ostali bez četvero ortopeda, svi su otkaz dali istovremeno'

Nije varaždinska bolnica jedina kojoj je Čakovec “preoteo” liječnike, ali otamo ih je došlo najviše: čakovečka je bolnica u posljednjoj godini ukupno privukla čak osam specijalista
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Četiri specijalista ortopedije iz Opće bolnice Varaždin svoju će profesionalnu karijeru nastaviti u Čakovcu. Svi su liječnici istovremeno dali otkaz u varaždinskoj bolnici i dogovorili ugovor o radu s novim poslodavcem, Županijskom bolnicom Čakovec.

Jedan je liječnik već počeo raditi na novom radnom mjestu dok je ostalih troje zadnji radni dan u Varaždinu odradilo 14. veljače, a na novo radno mjesto dolaze danas, 17. veljače. Iako migracije hrvatskih doktora nisu novost, ovo je prvi put da istovremeno iz ustanove ode gotovo cijeli jedan odjel. Pritom liječnici nisu ni, kao mnogi njihovi kolege, trbuhom za kruhom potegnuli do inozemstva, već su novu radnu sredinu potražili u niti 15 kilometara udaljenoj bolnici.

Pravilo

Varaždinsko se čakovečki presedan pripisuje “ratu za liječnike” između dviju susjednih bolnica, a koji bi, boje se skeptici, zahvaljujući alarmantnom broju odlazaka hrvatskih specijalista u inozemstvo, umjesto iznimke mogao postati pravilo u budućem radu domaćih bolnica. Uz ortopede, konkretnije troje ih je ortopeda traumatologa, iz Varaždina su u Čakovec “prebjegli” specijalisti radiologije i traumatologije.

Obje bolnice, varaždinsku i čakovečku, vode mladi i uspješni liječnici, kolege s fakulteta, neurokirurg Nenad Kudelić (OB Varaždin) i specijalist kirurgije Tomislav Novinščak (ŽB Čakovec). Već situacija kad vrlo uspješni liječnici vrijeme umjesto u operacijskoj sali provode u uredu menadžera, izaziva oprečna mišljenja. Iako, dr. Novinščak se našao u menadžerstvu i ne bi iznenadilo kad bi ekonomiju u budućnosti pretpostavio medicini dok je dr. Kudelić poznat kao vrstan neurokirurg, iznimno posvećen svome zvanju, a na mjestu ravnatelja se našao kad je u borbi dviju političkih struja bio izbor kojemu se, upravo zbog izvrsnog renomea, nitko neće suprotstaviti, što se pokazalo točnim.

Nije varaždinska bolnica jedina kojoj je Čakovec “preoteo” liječnike, ali iz susjedstva ih je došlo najviše. Čakovečka je bolnica u zadnjoj godini ukupno privukla čak osam specijalista - troje oftalmologa, jedna radiologinja, kardiologinja, dvoje traumatologa i ortopeda - i još troje ortopeda počinje raditi u ponedjeljak. Prvi su liječnici iz te ture, bračni par Sontacchi, ugovor o radu potpisali 5. travnja 2019. godine.

I varaždinska je bolnica zaposlila nove liječnike, ali taj je broj u omjeru na broj kreveta znatno manji.

Paradigma

Kako čakovečkoj bolnici uspijeva dovesti specijaliste vrijedne suhog zlata?

- Nije novac jedini razlog, u Hrvatskoj nije uopće razlog jer plaće su zahvaljujući zakonu svuda iste. Odlaze jer se ne potiče razvijanje struke ili osobna stručna afirmacija. Trebala je hitna promjena paradigme, neposredna komunikacija s ljudima, slušati potrebe mladih. Ne žele svi odmah biti šefovi, ali imate li nekoga s voljom i željom da nauči, zašto mu ne pomoći? Naš šef interventne kardiologije ima trideset i koju godinu. Kod nas je radio liječnik koji je želio razvijati određene stvari, nije mogao i otišao je, u Austriji je bio šef odjela, sad nam se vratio i dobio priliku koju je tražio.

Također, u Povjerenstvu za kvalitetu većinom sjede mladi ljudi. Tkogod ima želju i znanje razvijati nove metode dobiva priliku, neovisno koliko ima godina. Znam da je to hrabra odluka, ali smatrao sam da mi nitko ne može zamjeriti ako nekome dam odgovornost. U konačnici, nitko nije nezamjenjiv. Prema američkom smo primjeru oformili i Kolegij specijalizanata, kojim predsjeda kako se u Americi naziva, house resident. On je i član Stručnog vijeća, što je prvi put u povijesti bolnice da specijalizant sjedi u tom, najvišem tijelu bolničke ustanove. Mlada specijalistica vodi Odjel radiologije, još je jedna v.d. drugog bolničkog odjela... - nabraja docent Novinščak kako je privukao mlade specijaliste.

Nije nezanemarivo ni da je bolnica u Čakovcu gotovo kompletno nova, renovirana, a ono što se smatra značajnom prednošću je jedinstvena zgrada, za razliku od varaždinske bolnice paviljonskog tipa. Treba reći da su i u Varaždinu gotovi nacrti za spajanje bolničkih zgrada nadzemnim tunelima. Također, u Čakovcu su Zavod za javno zdravstvo, Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu i bolnica u istom dvorištu, objedinjeni su kompleks.

Ni čakovečka bolnica nije ostala pošteđena odlazaka, ali se brže oporavila. Od 2014. godine do lani iz bolnice je otišlo šestero kirurga. Među njima je bio i danas aktualni ravnatelj Novinščak, koji je mjesto kirurga na vaskularnom odjelu zamijenio menadžerskom pozicijom u Zavod za hitnu medicinu. Većina ostalih otišla je na austrijske klinike, a zadnji je specijalist iz bolnice otišao početkom 2019. godine - u Varaždin na Odjel urologije.

Operacije

Supružnici Sontacchi, specijalisti oftalmolozi Dijana i Bojan, u Čakovec su došli iz privatne poliklinike u Osijeku. Razmišljali smo i o inozemstvu, međutim čuli smo za dobre uvjete rada i profesionalnog napretka mladih ljudi i odlučili smo ovdje započeti specijalističku karijeru. U ovih smo 10 mjeseci dobili i više nego smo očekivali - kaže dr. Bojan Sontacchi, čija je supruga Dijana voditeljica velikog europskog projekta, koji je “donijela” sa sobom u Čakovec. Riječ je o francuskom projektu, a i Francuzi su nam ponudili poslove, no jako su nam se svidjeli uvjeti u Čakovcu pa smo ostali, kaže liječnik kojega je i veliki Samsung angažirao na jednom od projekata.

Do jučer varaždinski, a danas čakovečki ortopedi dobili su novu operacijsku salu. Ambulante su u novom paviljonu, ima ih tri i ideja je razviti centar ortopedije.

Dr. Nenad Kudelić, ravnatelj Opće bolnice Varaždin, kaže da je natječaj za popunjavanje slobodnih liječničkih mjesta raspisan i da će “sudeći prema odazivu, varaždinska bolnica uskoro nadoknaditi liječnički kadar”. - Pacijenti će biti profesionalno zbrinuti - naglašava.

On je zagovornik funkcionalnog povezivanja bolnica koje bi, kaže, rezultiralo kvalitetnijom zdravstvenom zaštitom. Iako Opća bolnica Varaždin službeno ima zaposleno 270 liječnika, u bolnici zaista i radi njih 200 jer su ostali na specijalizacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:37