NEDJELJNI I AL JAZEERA

MEDICINSKI KANABIS Što s lijekom koji je učinkovit, legalan, a ipak nedostupan?

 
Huanito Luksetić
 DAvor Žunić / CROPIX

Iako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja Europske unije koja je legalizirala pripravke kanabisa s visokim udjelom THC-a u medicinske svrhe, na tisuće pacijenata koji spadaju u ciljanu skupinu, a to su prvenstveno oboljeli od multiple skleroze, malignih bolesti i epilepsije, i dalje, nakon četiri godine, legalno ne mogu doći do takvih lijekova te se već godinama snalaze kako znaju, prepušteni rastućem crnom tržištu.

Oni kojima je crno tržište preskupo i ne žele riskirati s proizvodima sumnjive kvalitete okreću se vlastitoj proizvodnji, a to je korak prema problemima sa zakonom čiji je simbol postao 41-godišnji Huanito Luksetić, nedavno osuđen na dvije godine zatvora pa pomilovan od strane predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Nema lijeka

Taj paradoks legalnog, a nedostupnog lijeka od kanabisa koji dokazano pomaže velikoj skupini pacijenata, neujednačenu sudsku praksu te sve veću rasprostranjenost ulja s crnog tržišta, kao i niz drugih popratnih elemenata priče o kanabisu, obradio je Robert Zuber u novoj Reviziji, emisiji u produkciji Jutarnjeg i Al Jazeere koja će se večeras, u ponedjeljak, u 19.05 sati moći pogledati na Al Jazeeri, a u 20 sati na našem portalu. U središtu Zuberova interesa su, naravno, ljudi, oboljeli od multiple skleroze, “bolesti s tisuću lica” čije simptome ulje kanabisa ublažava. Svi su Zuberovi sugovornici svjesni da za multiplu sklerozu ne postoji lijek koji će potpuno izliječiti bolest, ali svima njima kanabis pomaže, vraćajući ih u normalan život, a to potvrđuju i eksperti iz liječničke struke.

- Ja sam u vezi s tim liječenjem isprobao puno toga, i konvencionalnu i alternativnu medicinu. Nakon toga počeo sam konzumirati kanabis, upoznavati se s tom biljkom. Multipla skleroza je bolest s tisuću lica. Ja sam ih dosta isprobao. Sljepoća, dupla slika, mrežasta slika, oči u križ, problemi sa sluhom, problemi s pamćenjem, problemi s ekstremitetima, gornjima, donjima. Centar za ravnotežu, prehrana, odlasci na nuždu, sve. 2013. počeo sam živjeti. Više nisam bio u bolnici, hodao sam, vidio sam, čuo sam. Saznao sam da ću postati otac, rodio mi se sin. Život mi je odjednom postao prelijep – ispričao je Zuberu Danijel Erceg, oboljeli od multiple skleroze koji se već pet godina liječi kanabisom.

Doc. dr. sc Ognjen Brborović, bivši predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe Ministarstva zdravstva, ispričao je kako je to tijelo još prije nekoliko godina izradilo opsežnu studiju na oko 150 stranica koja dokazuje ljekovita svojstva kanabisa. No, nakon što je nastupio u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno”, u kojoj je optužio ministra zdravstva da već dvije godine ne reagira na njegove pozive, a da lijeka u Hrvatskoj više nema, Brborović je smijenjen s te funkcije, a da ga je o tome nitko nije obavijestio. Osnovano je novo Povjerenstvo za primjenu konoplje u medicinske svrhe na čijem je čelu sada Ivan Ćelić, HDZ-ov saborski zastupnik.

Ćelić je najavio sastanak tog Povjerenstva za ožujak na kojem će se raspravljati, na temelju postojećih istraživanja, o proširenju postojeće četiri indikacije kod kojih se legalno može koristiti kanabis (trenutno su to spazmi kod MS-a, jedan oblik dječje epilepsije, kemoterapija i bolovi kod zloćudnih bolesti te komplikacije kod HIV-a). Također, kako ističe Ćelić, ciljevi su i bolje informirati javnost o tome tko su liječnici (prvenstveno neurolozi, onkolozi i infektolozi) koji propisuju medicinski kanabis i u kojim bolnicama rade, poticati znanstvena istraživanja u Hrvatskoj te vidjeti na koji način učiniti pripravak medicinskog kanabisa dostupnijim i jeftinijom.

Premalo liječnika

Najvažniji cilj Povjerenstva je, pak, stvoriti regulatorni okvir koji će omogućiti da certificirane tvrtke uzgajaju konoplju u medicinske svrhe po strogo definiranim pravilima. To znači da je neće moći proizvoditi pojedinci, nego pravni subjekti, kao u nekim zemljama EU. Ognjen Brborović rekao nam je da je smjenu s pozicije predsjednika Povjerenstva i očekivao čim je odlučio javno prozvati Vladu u “Otvorenom”, tako da to ne vidi kao problem koji bi trebalo potencirati. Ističe da su dva ključna problema zašto kanabis, iako je legalan u medicinske svrhe, pacijentima kojima je trebao nije bio dostupan. Uzgred rečeno, lijeka na hrvatskom tržištu trenutno uopće nema.

- Prvi je problem bila cijena koja je bila jako visoka, puno viša i od ulja na crnom tržištu. Drugi je nešto što je moja osobna greška, a to je da je lijek od kanabisa mogla pripisivati vrlo uska skupina specijalista, što se svelo na svega pet-šest liječnika u Hrvatskoj – rekao nam je. Na pitanje zašto to nije popravio, odgovorio je da je pokušavao, ali da mu zadnje dvije godine nitko iz Ministarstva zdravstva nije odgovarao na njegove inicijative za sastanak.

Zuber se u novoj Reviziji dotiče i neujednačene pravosudne prakse prema kojoj je Huanito Luksetić osuđen na dvije godine zatvora zbog uzgoja kanabisa za vlastite potrebe, dok je sutkinja Općinskog suda u Puli Vera Glasnović Gjoni oslobodila krivnje izvanbračne supružnike koji su bili optuženi da su uzgajali marihuanu radi daljnje prodaje. Oslobođeni su jer je utvrđeno da je riječ o beznačajnom djelu, a optužena žena branila se da je još od 1996. HIV pozitivna i da boluje od Hepatitisa C.

Ovdje pogledajte emisiju Re:vizija u cijelosti:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:19