DUŽNI DRŽAVI I AMERIKANCIMA

Medikol duguje General Electricu stotine tisuća eura za PET/CT uređaj?

Iako je s državom sklopila ugovor iz snova pa od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u zadnjih pet godina dobila oko pola milijarde kuna, privatna poliklinika Medikol u vlasništvu čakovečke obitelji Rajković uspjela se zakopati u milijunske dugove, navući na sebe bijes uglednih inozemnih tvrtki i praktički izazvati međunarodni incident.

Kako doznajemo, Medikol duguje više stotina tisuća eura uglednoj američkoj tvrtki General Electric Healthcare koja mu je isporučila sofisticiranu dijagnostičku opremu uz pomoć koje je klinika i zaradila silne milijune od države! Zbog golemog duga američki je konglomerat, preko svoje poslovnice u Mađarskoj zadužene za područje Hrvatske, intervenirao u stranim veleposlanstvima u Hrvatskoj.

Ugovorene obveze

- Taj američki div žali se da Medikol ne izvršava svoje obveze, a radi se o značajnim sredstvima. Kada su stupili s njima u kontakt, dobili su odbijenicu. Medikol se pravda da nema novca jer država ne izvršava svoje ugovorene obveze, točnije da im HZZO duguje novac.

Opravdanje je, dakle, sramotno uzme li se u obzir da im je od 2007. godine država uplatila stotine milijuna kuna - kaže dobro upućeni sugovornik.

Zanimljivo je i to što Medikol duguje milijunske iznose državi na ime poreza i doprinosa pa argumentacija da ne može izvršavati obveze jer ima nenaplaćena potraživanja od države dodatno slabi.

Naime, Medikol je na listi poreznih dužnika koju je ljetos objavila Porezna uprava. Ta privatna poliklinika nalazi se na 55. mjestu rang-liste pravnih osoba koje državi duguju milijunska sredstva.

Početkom kolovoza ove godine Medikol je državi dugovao 25,7 milijuna kuna. Veći dio duga, 16,7 milijuna kuna, otpada na neplaćeni porez na dobit, dok ostatak od 9 milijuna odlazi na neplaćene poreze na dohodak i prireze, obvezna osiguranja i neplaćeni porez za kupnju nekretnina.

Prijavljuju dobit

Prema podacima Poslovne Hrvatske, obitelj Rajković veže se uz desetak poduzeća. Poliklinika Medikol u 2011. godini imala je prihode od 160 milijuna kuna, a dobit je iznosila 8,5 milijuna kuna. Vezana društva, Medikol za trgovinu i Medikol logistika za izvoz, također ostaruju milijunske prihode i za prošlu su godinu prijavili da nisu ostvarili gubitke. Naprotiv, u plusu su.

S obzirom na to da iz godine u godinu prijavljuju dobit, nije jasno kako je moguće pravdati se riječima da nemaju dovoljno sredstava za izvršavanje obveza i pritom odgovornost svaliti na državu koja im je u proteklih pet godina omogućila izgradnju poslovnog carstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:12