MATIJA POSAVEC

MEĐIMURSKI ŽUPAN O UBOJSTVU U PIŠKOROVCU 'To se moglo spriječiti da je bilo malo više volje i podrške institucija...'

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Međimurski župan Matija Posavec rekao je u utorak kako je jučerašnje ubojstvo 37-godišnjakinje u romskom naselju Piškorovec, a za koje je osumnjičen njezin nevjenčani suprug posljedica sustava koji je zakazao te nepoduzimanja mjera i neuvažavanje prijedloga s terena.

„Vidjeli ste da je riječ o obitelji koja ima mnogo djece, korisnicima socijalne pomoći, o kumovanju alkohola, o uvjetima koji su se, ja bih rekao, mogli i spriječiti da je bilo malo više volje i podrške institucija u smislu kontrole trošenja socijalne pomoći, rada s djecom te sankcioniranja nasilništva, a vidimo prema policijskom izvješću da je ono postojalo”, rekao je Posavec novinarima.

Apelirao je i da se hitno uvede strogo namjensko trošenje socijalnih pomoći te kontrola centara za socijalnu skrb, a pretpostavka za to je hitno zapošljavanje dvadeset socijalnih radnika.

„Danas imate jednog socijalnog radnika na 100 obitelji korisnika socijalne pomoći. 86 posto korisnika socijalne pomoći od ukupnog broja u Međimurju su pripadnici romske nacionalne manjine”, naveo je župan Posavec.

Drži i kako je nužno uvesti veći broj policijskih službenika koji će pridonijeti stvaranju osjećaj sigurnosti.

Uvođenje vaučera kao odgojne mjere

Apelirao je i na strogu kontrolu slanja djece u sustav osnovnoškolskog obrazovanja koje je u Republici Hrvatskoj obvezno te sankcioniranje roditelja koji to ne poštuju. Jedan od prijedloga međimurskog župana je i uvođenje vaučera kao odgojne mjere, a zbog nenamjenskog kršenja novca i ukidanje socijalne pomoći.

Svoje će prijedloge, rekao je predstaviti sutra u podne u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

„Očekujem da ministrica vrlo jasno i javno, temeljem svega ovoga što se događa, kaže koji su konkretni potezi koje će Ministarstvo odnosno Vlada u cjelini napraviti”, rekoa je Posavec.

Naglasio je i kako neće dozvoliti da žitelji Međimurske županije budu taoci "nekoliko razbojnika, bandita i kriminalaca koji će terorizirati svoji manjinu, ali i većinsko stanovništvo".

"Tome treba stati na kraj i ako država to ne može riješiti, obračunati se s kriminalcima koji rade takva zlodjela, onda je pitanje možemo li se nazivati državom”, ističe međimurski župan.

Očekuje i reakcije Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:06