MATIJA POSAVEC

MEĐIMURSKI ŽUPAN U SREDIŠTU IZBORNE ZAVRZLAME Činilo se da je dogovor sa SDP-om gotova stvar, a onda se preko noći sve promijenilo

 
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Međimurski župan Matija Posavec u središtu je predizborne zavrzlame. Iako je rekao kako dvoji hoće li na izbore sam, sa SDP-om ili Čačićevim Reformistima, u medije je plasirana vijest da je Posavec prelomio i dogovorio se sa SDP-om.

Dobit će ulazno, drugo mjesto u III. izbornoj jedinici i još jedno, 12. ili 13., na istoj listi. No, župan tvrdi da on ni u jednom trenutku takvu ponudu nije prihvatio.

Interesi

Upravo kad je Matija Posavec jednom nogom zakoračio u SDP, lokalni socijaldemokrati su zajedno s međimurskim HDZ-om na sjednici Županijske skupštine inzistirali na smjeni ravnatelja Županijske bolnice Čakovec i Upravnog vijeća ustanove. Matija Posavec to ne želi i doživljava kao ucjenu. U trenutku kada ga nacionalni SDP vrbuje, lokalni mu, udruženi s HDZ-om, kaže, podmeću nogu. “Počkaljeni” Posavec ne misli popustiti.

- Razvoju Međimurja ne smiju se ispriječiti politički interesi, a upravo se to događa u ovom trenutku. SDP i HDZ zajedničkim snagama pokušavaju iskoristiti političku situaciju da smijene ljude s rezultatima. Doživljavam li to kao ucjenu? Očigledno je to cilj lokalnih stranačkih lidera. Došlo je vrijeme da se međimurski SDP izjasni što želi: koalirati s HDZ-om ili sa mnom. Izbor je jednostavan - odlučan je Posavec.

Matija Posavec na posljednjim je parlamentarnim izborima, 2014. i 2015., s liste SDP-a osvojio 18, odnosno 16 tisuća preferencijalnih glasova, gotovo dva saborska mandata. Dovoljni su to aduti za velikodušnu ponudu s Iblerova trga.

Bolnica? Dok SDP tvrdi da stvari u čakovečkoj bolnici ne funkcioniraju, o čemu, kažu, svjedoče i apeli iz svih strukovnih zdravstvenih organizacija, župan to negira.

- Čakovečka bolnica smanjila je minuse u poslovanju, a u veljači je čak poslovala i pozitivno, što je u našem zdravstvenom sustavu rijetkost. U posljednjih je godinu dana u bolnicu došlo 11 novih liječnika specijalista raznih specijalnosti, a uskoro stižu i dječji kirurzi. Uvedeni su najviši standardi, primarni smo intervencijski kardiološki centar s neprekidnim hitnim intervencijskim kardiološkim timom, najviši standard u liječenju akutnog infarkta srca, radimo na centru izvrsnosti iz kardiologije i radiološke dijagnostike. Sve je to moguće i zato što investicije u zdravstveni sustav nikad nisu bile veće, ukupno 185 milijuna kuna. Preuređena je gotovo cijela bolnica. I uz sve to naš SDP i HDZ još uvijek žele smijeniti ravnatelja i predsjednicu Upravnog vijeća, ujedno i županijsku pročelnicu za zdravstvo - nabraja župan.

Na početku koronakrize bolnica je nabavila sedam novih respiratora.

Iako Županijska skupština nije mjesto predviđeno za takvu raspravu - budući da nema ingerenciju nad kadrovskim odlukama u bolnici - toj su temi posvećena tri sata rasprave.

Dvije stranke

- Namjera su bili politički pritisci, što si neću dopustiti. Iz nemoći da smijene vodstvo bolnice, te su dvije stranke zajedno zaustavile gradnju bolničkog paviljona, projekta vrijednog 65 milijuna kuna - kaže Matija Posavec.

Čeka se odluka

Čelnik međimurskog SDP-a Mladen Novak kratko odgovara: - Slažem se sa županom da bolnica nije i ne smije biti političko pitanje pa nije namjerno pokrenuto u predizborno vrijeme. O tome smo raspravljali i prije, ali zbog koronakrize je došlo do zastoja. Kad smo situaciju u bolnici stavili na dnevni red sjednice, još se nije znao termin izbora pa su tvrdnje o predizbornoj ucjeni krive.

I zaključuje:

- Mene ne zanima kako će i s kim Matija Posavec na izbore, zanima me samo što bolji rezultat SDP-a. Postigne li nacionalna razina dogovor s njim, mi ćemo takvu odluku i poštivati. No, i dalje ćemo, neovisno o izborima, kako ni dosad to nije imalo veze s njima, nastaviti inzistirati na rješavanju situacije u čakovečkoj bolnici.

Matija Posavec svoju će odluku, kaže, obznaniti 2. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:13