SURADNJA

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA MORH-a I JUTARNJEG LISTA 17. RUJNA Krstičević: 'Sustav sigurnosti je strateški cilj i brend ove Vlade'

Damir Krstičević
 Bruno Konjevic / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević uime Vlade Republike Hrvatske i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras potpisali su u srijedu Sporazum o ustrojavanju poslijediplomskih specijalističkih studija za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske i sustava domovinske sigurnosti.

Riječ je o prvom takvom studiju u povijesti Hrvatske.

Sve ugroze

“Jedan od strateških ciljeva ove Vlade uspostava je i razvoj sustava domovinske sigurnosti. Ovaj studij osigurat će interdisciplinarni model obrazovanja i istraživanja te pružiti stjecanje novih nedostajućih kompetencija u sustavu domovinske sigurnosti. Također, bit će temelj za standardizaciju procesa u sustavu i nadogradnju stečenih kompetencija kroz vježbe i praksu”, istaknuo je ministar Krstičević, dodavši kako je njihova želja sinergijski iskoristiti sve postojeće obrazovne i istraživačke kapacitete svih institucija sustava domovinske sigurnosti i sveučilišne zajednice, a u smjeru razvoja strateškog partnerstva za sigurnost.

Riječ je o još jednom koraku u sklopu izgradnje sustava domovinske sigurnosti koji je svoje temelje dobio donošenjem Zakona o sustavu domovinske sigurnosti i Strategije nacionalne sigurnosti u listopadu 2017. godine. No, kako je u više navrata izjavio ministar Krstičević, sustav domovinske sigurnosti mora biti proces, dovoljno fleksibilan da se može prilagoditi svim ugrozama pred kojima se Republika Hrvatska može naći.

A tu više nije riječ samo o ratnoj opasnosti već su tu i brojne asimetrične prijetnje, primarno terorističke te hibridne i kibernetičke. A tu su i poznate ugroze poput požara, poplave ili zimskih nepogoda poput blokiranog Gorskog kotara prije nekoliko godina.

Priručnik

“Takav studijski program je potreban da se može bolje i kvalitetnije nositi sa sigurnosnim ugrozama i rizicima”, objasnio je ministar Krstičević. Kazao je kako je Sustav domovinske sigurnosti “brend ove Vlade,” koja se sustavno bavi sigurnošću. I koja će uskoro objaviti i priručnik o upravljanju krizama kakav već godinama ima, primjerice, Nizozemska. O svemu navedenom razgovarat će se na Međunarodnoj konferenciji u organizaciji Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Jutarnjeg lista: “Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama” koja će se održati u Zagrebu 17. rujna.

Svoje su sudjelovanje potvrdili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković te potpredsjednici, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i obrane Damir Krstičević. Među ciljevima konferencije ističe se analiza postignuća i područja mogućih poboljšanja sustava domovinske sigurnosti od donošenja Zakona. No, to je i upoznavanje s NATO i EU sustavom upravljanja u krizama. Na tom će planu posebno biti interesantan nastup gostiju iz inozemstva među kojim se ističu prof. dr. Arjen Boin sa Sveučilišta Leiden u Nizozemskoj i prof. dr. Shpiro Shlom sa Sveučilišta Bar Ilan u Izraelu.

Rasprava

Na konferencijskom panelu sudjelovat će još i viceadmiral Robert Hranj, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, profesor Wolfgang Krajic, direktor Synergies International Consulting s. p., dr. Filip Dragović iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova i Josip Granić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja.

Poseban doprinos raspravi će dati i Rick Larkin, ravnatelj Ureda za upravljanje hitnim situacijama grada Saint Paul u američkoj saveznoj državi Minnesota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:50