OD 10. DO 12. LISTOPADA

MEĐUNARODNI KONGRES 'VETERINARSKA ZNANOST I STRUKA' Eminentni stručnjaci iz Hrvatske i svijeta predavat će o aktualnim temama u veterini

Kongres će otvoriti profesorica Renate Weller s Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu, stručnjakinja za zdravlje konja
 Alen Bregeš, dr. vet. med.

Međunarodni kongres Veterinarska znanost i struka (VZS) koji organizira Veterinarski fakultet u Zagrebu, jedan je od najrelevantnijih veterinarskih kongresa, održat će se od 10. do 12. listopada 2019 u predavaonicama, vježbaonicama i studentskim prostorijama Veterinarskog fakulteta.

Kongres je dio događanja kojima se svečano obilježava 100 godina postojanja i rada Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

U ta tri dana, sudionici će moći prisustvovati zanimljivim pozvanim predavanjima, usmenim izlaganjima i radionicama. Na Veterinarskom fakultetu okupit će se eminentni stručnjaci iz Hrvatske i svijeta, mladi doktorandi i veterinari praktičari željni usavršavanja, ali i studenti veterinarske medicine za koje je ulaz slobodan.

"Posebno želimo istaknuti predavanja namijenjena građanstvu, koja se održavaju u subotu prijepodne na temu Jednog zdravlja – veze između zdravlja ljudi i životinja, i uloge koju veterinari imaju u očuvanju javnog zdravlja", navode organizatori.

Kongres će otvoriti profesorica Renate Weller s Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu (Royal Veterinary College) s predavanjem "The veterinary graduate of today: fit for purpose?" (hrv. Današnji diplomirani veterinari: osposobljeni za svrhu?) u kojem propitkuje koliko je dosadašnja veterinarska edukacija prilagođena suvremenim izazovima veterinarske struke. Budući da je prof. Weller stručnjakinja za zdravlje konja, u petak će održati još dva predavanja o biomehanici konja naziva - "The horse: a miracle of engineering or a really stupid design?" (hrv. Konj: čudo inženjerstva ili jako glup dizajn) te "How biomechanics affects performance and risk of injury in the horse" (hrv. Kako biomehanika utječe na rizik ozljede kod konja).

Profesor Urban H. Besenfelder s Veterinarskog fakulteta u Beču na kongresu će održati dva predavanja o reprodukciji farmskih životinja, a profesorica Marja Kik sa Sveučilišta u Utrechtu sudionicima kongresa prenijet će najnovije spoznaje o dijagnostici bolesti kod vodozemaca, ptica i gmazova.

Profesorica Breda Jakovac-Strajn s Veterinarskog fakulteta u Ljubljani dat će kritički osvrt na trend hranjenja kućnih ljubimaca sirovom hranom (tzv. BARF). Od naših predavača najistaknutiji je profesor emeritus Đuro Huber s retrospektivom svojih istraživanja divljih zvijeri u Hrvatskoj - "Large carnivores in Croatia: 36 years of projects".

"U sklopu kongresa organizirano je čak 14 radionica na kojima će se naši kolege iz Hrvatske i svijeta moći profesionalno usavršavati. Većina ih pokriva teme iz klinike malih i velikih životinja, od kirurgije do stomatologije, od osnovnih do naprednijih dijagnostičkih i laboratorijskih metoda", kažu organizatori.

"No, posebno mjesto u programu zauzimaju tri radionice koje se bave razvojem tzv. životnih vještina (soft skills) za kojima postoji sve veća potreba u profesionalnom životu veterinara, pa ih je potrebno razvijati već kod studenata veterinarske medicine. Radionice su dio aktivnosti SOFTVETS Erasmus+ projekta (“Pan-European soft skills curriculum for undergraduate veterinary education“) kojeg je koordinator Veterinarski fakultet u Zagreb. U projektu sudjeluje 7 partnera iz EU, a svrha mu je osmisliti idealni okvir za uvođenje tzv. “soft skills” predmeta (komunikacijske, poduzetničke i digitalne vještine) u kurikulume veterinarske medicine diljem Europe."

Organizatori VZS ističu da je posebna zanimljivost kongresa Dan jednog zdravlja. Na Veterinarskom fakultetu tada će se održati tri predavanja za građanstvo na kojima će svi zainteresirani moći slušati o ulozi veterinara u zaštiti javnog zdravlja od influence, u osiguravanju sigurnosti hrane i istraživanjima tumora kod pasa i čovjeka.

Teme i predavači su sljedeći:

- izv. prof. dr. sc. Prof. Andrea Gudan Kurilj, dr. vet. med, Dipl. ECVP: „Pristup Jedno zdravlje u istraživanju tumora“

- doc. dr. sc. Vladimir Savić, dr. vet. med: „Virusi influence A: od ptica do ljudi“

- izv. prof. dr. sc. Prof. Nevijo Zdolec, dr. vet. med: „Uloga veterinara u sigurnosti hrane“

Ulaz na predavanja je slobodan, sva predavanja su na hrvatskom jeziku i traju do pola sata. Nakon predavanja okupljeni će predavačima moći postaviti pitanja te sudjelovati u raspravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:53