NOVI MINISTAR BRANITELJA

Medved se možda u utorak sastane s vođama prosvjeda

 Dragan Matić/EPH

Ministar branitelja Tomo Medved, nakon što je u ponedjeljak dobio povjerenje zastupnika u Hrvatskom saboru, istaknuo je da će mu jedan od glavnih zadataka nakon preuzimanja dužnosti biti rad na jedinstvenom Zakonu o hrvatskim braniteljima, te najavio da će možda već u utorak razgovarati s vođama braniteljskog prosvjeda u šatoru u Savskoj 66.

Medved je novinarima u Saboru rekao da će nakon preuzimanja dužnosti oformiti tim od kojeg će zatražiti žurnu analizu stanja među braniteljima i njihovih najvećih problema, poput zdravstvene skrbi, rješavanja problema nestalih branitelja i stambenog zbrinjavanja, a potom i predlaganje najboljih rješenja.

Prijedlog jedinstvenog zakona izradit će radna skupina, a potom će novi zakon biti podvrgnut javnoj raspravi. "Dat ćemo da sve zainteresirane strane sudjeluju u pregovorima o konačnom prijedlogu zakona", rekao je dodavši kako će radna skupina nastojati ujediniti prava koja su sada disperzirana u jedan cjelovit zakon, koji bi u konačnici omogućio sigurnost braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata.

Učinit ću sve da svi prijedlozi budu razmotreni, uvažavajući partnerski odnos s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kako bi našli najbolji model skrbi o toj populaciji, dodao je.

Na upit hoće li se sastati s vođama braniteljskog prosvjeda iz šatora u Savskoj 66 odgovorio je: "Vrlo brzo, vjerojatno tijekom sutrašnjeg dana".

Na pitanje hoće li mu među suradnicima biti i jedan od vođa prosvjeda Đuro Glogoški, Medved je kazao da je Glogoški njegov prijatelj. "S obzirom da dobro poznaje svu problematiku, bit će uvijek uz mene, i ja to očekujem i imat ću njegovu potporu. Svakako ću poslušati njegov savjet, odnosno omogućiti Glogoškom, kao i drugim predstavnicima braniteljskih udruga, da aktivno sudjeluju u kreiranju novih zakonskih rješenja", rekao je Medved.

Nije htio odgovoriti hoće li kao savjetnike zadržati Hermana Vukušića i Josipa Jurčevića, koje je doveo njegov prethodnik Mijo Crnoja, već je novinarima poručio neka dopuste da obavi razgovor s tim osobama i predstavi svoju viziju rada Ministarstva i da u konačnici donesu zajedničku odluku.

Medved se nakon toga kao novi ministar uputio u resorno ministarstvo u Savskoj ulici, a prije ulaska u zgradu srdačno se pozdravio i porazgovarao s nekima od prosvjednika u njihovu šatoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:35