DAN SJEĆANJA

Merkel i Maas upozoravaju na porast antisemitizma

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.01.2019. u 16:00

German Chancellor Angela Merkel attends a board meeting following the Hesse state election in Berlin, Germany, October 29, 2018. REUTERS/Hannibal Hanschke - RC1CF0FC7D80
REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozvali su u nedjelju, na Međunarodni dan sjećanja na holokaust, na nastavak borbe protiv antisemitizma.

- Danas smo u prigodi sjetiti se što sve mogu napraviti rasni fanatizam, mržnja i nehumanost - rekla je Merkel u poruci svojim sugrađanima.

Svatko bi trebao pokazati potpunu netolerantnost kada su posrijedi antisemitizam, nehumanost, mržnja i rasni fanatizam, podsjetila je njemačka kancelarka.

- No nažalost, to je u današnje vrijeme važno hitno pokazati - dodala je.

U međuvremenu je Maas pozvao na osmišljavanje novih pristupa u poučavanju ljudi holokaustu.

- Potrebni su nam novi pristupi kojima bismo povijesne događaje iskoristili u aktualnom vremenu - napisao je u gostujućoj kolumni nedjeljnog izdanja "Die Welta".

Maas je istaknuo da su razdoblje nacizma i holokausta s vremenom sve udaljeniji pojmovi.

- Za nekoga rođenog u današnje vrijeme "Kristalna noć", koja se zbila 1938. jednako je dalek događaj kao vladavina kancelara Bismarcka (1871.) u vrijeme kad sam ja bio dijete. I postupno se mijenja način sjećanja na neke događaje - smatra Maas.

Na Međunarodni dan sjećanja na holokaust obilježava se uspomena na šest milijuna europskih židova i svih ostalih koje su nacisti istrijebili u svojim logorima smrti.

Maas je podsjetio na nedavnu anketu CNN-a po kojoj čak 40 posto mladih ispitanika vrlo malo zna o holokaustu. Brojku je nazvao "šokantnom" te pozvao Njemačku da poduzme odgovarajuće poteze koji će "održati živima sjećanja na sve one koji su osobno iskusili neshvatljive stvari"

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo