DAN SJEĆANJA

Merkel i Maas upozoravaju na porast antisemitizma

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.01.2019. u 16:00

German Chancellor Angela Merkel attends a board meeting following the Hesse state election in Berlin, Germany, October 29, 2018. REUTERS/Hannibal Hanschke - RC1CF0FC7D80
REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozvali su u nedjelju, na Međunarodni dan sjećanja na holokaust, na nastavak borbe protiv antisemitizma.

- Danas smo u prigodi sjetiti se što sve mogu napraviti rasni fanatizam, mržnja i nehumanost - rekla je Merkel u poruci svojim sugrađanima.

Svatko bi trebao pokazati potpunu netolerantnost kada su posrijedi antisemitizam, nehumanost, mržnja i rasni fanatizam, podsjetila je njemačka kancelarka.

- No nažalost, to je u današnje vrijeme važno hitno pokazati - dodala je.

U međuvremenu je Maas pozvao na osmišljavanje novih pristupa u poučavanju ljudi holokaustu.

- Potrebni su nam novi pristupi kojima bismo povijesne događaje iskoristili u aktualnom vremenu - napisao je u gostujućoj kolumni nedjeljnog izdanja "Die Welta".

Maas je istaknuo da su razdoblje nacizma i holokausta s vremenom sve udaljeniji pojmovi.

- Za nekoga rođenog u današnje vrijeme "Kristalna noć", koja se zbila 1938. jednako je dalek događaj kao vladavina kancelara Bismarcka (1871.) u vrijeme kad sam ja bio dijete. I postupno se mijenja način sjećanja na neke događaje - smatra Maas.

Na Međunarodni dan sjećanja na holokaust obilježava se uspomena na šest milijuna europskih židova i svih ostalih koje su nacisti istrijebili u svojim logorima smrti.

Maas je podsjetio na nedavnu anketu CNN-a po kojoj čak 40 posto mladih ispitanika vrlo malo zna o holokaustu. Brojku je nazvao "šokantnom" te pozvao Njemačku da poduzme odgovarajuće poteze koji će "održati živima sjećanja na sve one koji su osobno iskusili neshvatljive stvari"


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo